Arama sonuçları

TEOG puanına göre okul seçimi nasıl olacak?

TEOG puanına göre okul seçimi nasıl olacak?

TEOG puanına göre okul seçimi nasıl olacak? Sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) puanları açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 1 milyon 185 bin 328 öğrencinin girdiği TEOG puanlarını e-okul sistemine işledi. Sırada ise artık liselere geçişte kullanılacak Yerleştirmeye Esas Puan'ın (YEP) açıklanması  ve tercih süreci var.

TEOG PUANINA GÖRE NASIL SEÇİM YAPILACAK?  

Peki TEOG puanları nasıl kullanılacak ve TEOG puanına göre okul seçimi nasıl yapılacak? ide okulları TEOG birimi TEOG puanına göre okul seçiminde dikkate alınması gereken noktaları ve TEOG puanına göre yerleştirme  sisteminin nasıl yapılacağına ilişkin bilgi verdi. Henüz MEB tercih kılavuzunu yayımlamadı ancak geçtiğimiz yılın verilerini de dikkate aldığımızda işte ayrıntılar:  

TERCİH DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Öğrenciler, Haziran - Temmuz 2017 tarihleri arasında lise için tercihlerini yapmaya başlayacak. Aileler tercihleri, eokul.meb.gov.tr adresinden yapılabileceği gibi öğrencinin mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek.

25 OKUL TERCİHİ VAR: Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da TEOG tercih listesine tüm okul türlerini içeren 25 okul yazılabilecek. 

ÖZEL'E GİDENE DEVLET AÇILMAYACAK: Ancak, 'özel okula kayıt yaptırdım' tercihini işaretleyenlere okul tercih ekranı açılmayacak. Özel okullara kesin kayıt yaptıranlar da tercih sistemine dahil edilmeyecek. Çünkü özel okulların kesin kayıtları e-okul sistemine işleneceği için özel'e kesin kayıt yaptıran öğrenci MEB sisteminde de görülecek ve ona tercih ekranı açılmayacak. 

YEP ÜSTÜNLÜĞÜNE GÖRE: Öğrencilerin okullara yerleştirme işlemleri YEP ütünlüğü, tercih önceliği ve okul kontenjanına göre yapılacak. Yerleştirme sonuçlarının ilanı ve kesin kayıtların ise geçen yıl olduğu gibi Ağustos'ta açıklanması bekleniyor. 

OTOMATİK KAYIT OLACAK: Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullara kayıtları otomatik olarak yapılacak. 

TEOG PUANI NASIL HESAPLANIYOR: Tercih işlemlerinde Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) dikkate alınıyor. YEP için öncelikle öğrencilerin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplanıyor. YEP hesaplanırken öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile 8'inci sınıf AOSP'si toplanıyor. Öğrencilerin TEOG sınavları YEP hesaplanmasında yüzde 70 etkili olurken, okul notları da yüzde 30 etkili. Elde edilen toplam puan da ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde ediliyor. 

500 TAM PUAN ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR: TEOG yerleştirme puanı (YEP) 500 tam puan üzerinden hesaplanarak açıklanıyor. 

AİLENİN SORUSU 'HANGİ OKUL' OLUYOR: Sınavlarla geçen koca bir yılı geride bırakırken, hem öğrencilerin hem de anne babaların aklındaki soru hangi okulu tercih edecekleri yönünde oluyor. Okul seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerin başında ise, akademik başarıya ek olarak öğrencinin kendi yeteneklerini keşfetmesi ve o alana doğru bir şekilde yönlendirilmesi geliyor.

LİSE ÜNİVERSİTEYİ DE ETKİLİYOR: Lise, yükseköğrenime geçiş kararının verildiği önemli bir dönem. Bu nedenle, 8. sınıfı başarıyla tamamlayan öğrencilerin önce hangi tür liseyi seçeceklerine karar vermeleri gerekiyor. 500 tam puan üzerinden aldıkları TEOG yerleştirme puanına göre özel ya da devlet okulu seçeneklerini sıralayarak, kendi kariyer ve eğitim olanaklarına göre başvuru yapabilirler. Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler ise, tercihlerini IB gibi uluslararası diploma programı uygulayan okullardan yana kullanabilir.

SEÇİMDE ÖĞRETMEN KADROSU: Eğitim hayatının en büyük biçimlendirici faktörü öğretmenlerdir. Bu nedenle, okul seçiminde bulunurken, mutlaka eğitim kadrosu göz önünde bulundurulmalı. Öğretmenler bir yandan eğitmen fonksiyonunu icra ederken diğer yandan birer yönlendirici, mentor olarak çocuklarınızın kendi becerilerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmalı. 

LİSE YAŞAMI BOYUNCA DANIŞMANLIK: Lise dönemi, öğrencinin kendini daha çok tanıdığı ve yetenekleri doğrultusunda kariyer planlaması yaptığı bir dönem. Bu dönemde danışman öğretmenlerin, akademik, sosyal ve duygusal açıdan öğrencinin gelişimini takip ederek, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda doğru mesleki eğilimlere yönlendirmesi gerekiyor.

YURTDIŞINDA OKUMAK İSTEYENLER: Liseden sonra eğitimine yurtdışında devam etmek isteyen öğrenciler, sadece Türkiye’deki değil, dünyadaki üniversitelerde öğrenim görebilecekleri nitelikte eğitim içeriğine sahip bir okul tercih etmeli. Bu öğrencilere yönelik hazırlanan yoğun İngilizce programı ve yüksek akademik standartlarıyla tanınan IB Diploma programı öğrenciyi yurtdışına en iyi şekilde hazırlıyor. ide okulları da öğrencilerine 9'uncu sınıftan itibaren YGS/LYS için yoğunlaştırılmış programlar ile öğrenciyi yönlendiriyor, kariyer ve üniversite seçiminde destek veriyor. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü ile Üniversite Danışmanlık Bölümü tarafından, 9. ve 10. sınıflarda öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşfetmeleri için envarter uygulanması yapılıyor, doğru meslek ve üniversite seçimi için kariyer günleri düzenleniyor, öğrenci takip edilerek, yeteneklerine göre yönlendiriyor. 

 

 

01-06-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş