Arama sonuçları

TEOG Tercihinde Yüzdelik Dilim Kullanın

TEOG Tercihinde Yüzdelik Dilim Kullanın

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) tercihlerinizde de üniversite tercihlerinde olduğu gibi puan değil, başarı sırasını dikkate almak gerekiyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçen yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerin başarı sıralarını paylaşmayarak, yalnızca Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) ile Türkiye geneli ve il geneli yüzdelik dilimlerini veriyor. Bu yüzden de tercihlerinizde en doğru yöntem başarı sıranızı dikkate almak olacak.  

Tercihte öğrencinizin puanını kullanmamalısınız. Çünkü her yılın puanlarının yüksek ya da düşük olmasını belirleyen sınavların zorluk ya da kolaylık dereceleri olduğu için puana göre tercih yapmak sağlıklı olmuyor.

Geçen yıl TEOG A grubu yerleştirmelerinde hangi yüzdelik dilimlerden öğrenci alındığını MEB’in sitesinden de blogumuzdaki okulların listesinden de görme şansınız var.  

İşte uzmanlardan tercih için öneriler:

Fen Bilimleri Dershanesi rehberlik öğretmeni Ahmet Harbalı:

Yüzdelik dilimi dikkate almadan yapılacak tercihler hatalı olur. Puan kullanarak liste oluşturulması da açıkta kalmaya neden olabilir. 25 okulluk listenizi oluştururken kendi yüzdelik dilimimizin çok önünden başlayabiliriz. Mesela yüzde 8'lik bir öğrenci yüzde 3-4 aralığından başlayabilir. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercih bildiriminde bulunamayacağı için ve özel okullara talep yüksek olduğundan yüzdelik diliminizden daha önde bir okula girebilirsiniz. Ancak ayrıca açıkta kalmama adına da yüzdeliğimizin iki katı geriye gitmek gerekiyor. Örneğin yüzde 8'lik öğrenci yüzde 16-20 arasından da tercih yapmalı.

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil

Tercih listesini hazırlarken öğrencinin sınav sonucunda yer alan yüzdelik dilim bilgileri ile okulların Türkiye geneli yüzdelik dilimi arasında bağlantı kurulmalı. Örneğin öğrencinin Türkiye genelindeki yüzdelik dilimi 5.7 ise üst tercihlerine en fazla yüzde 3’lük dilime sahip okullar yazılmalı.

İSTANBUL ERKEK'TE KONTENJAN BU YIL DA 10 KİŞžİ AZ OLDU

İSTANBUL (Erkek) Lisesi Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan gözde Anadolu liselerinden biri. Almanca eğitimi ve öğrencilerinin yurtdışı üniversitelere kabul edilmelerinin önünü açan Abitur diploması nedeniyle de tercih edilen İstanbul (Erkek) Lisesi'nde kontenjan bu yıl da 170 kişi oldu. Geçen yıl okulun 180 kişilik kontenjanı 10 kişi azaltılmış ve 170’e indirilmişti. Azaltılan kontenjan bu yıl da düzeltilmedi ve 170 olarak kaldı. Oysa okulun mezunları Alman hükümetiyle yapılan uluslararası anlaşmaya göre hazırlık sınıfının 30'ar kişilik 6 şubeden oluşmak zorunda olduğunu hatırlatarak, “Buna göre öğrenci sayısının 180 olması gerekiyor" dedi.
İstanbul Lisesi 1957 yılında Türkiye ve Federal Almanya Hükümetleri arasındaki Kültür Anlaşması çerçevesinde sağlanan öğretmen ve eğitim materyali ile Almanca öğretime başladı.

Fotoğraf: İstanbul Erkek Lisesi 

07-07-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş