Arama sonuçları

TEOG’da iptal sorular neden tartışma yarattı?

TEOG’da iptal sorular neden tartışma yarattı?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında iptal edilen iki soru ile ilgili tartışma büyüyor. Veliler biri Türkçe biri de İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavlarında iptal edilen soruların hatalı olduğuna ilişkin hiç tartışma olmadığını söyleyerek, “Bu iptal sorular kimlerin çocuklarının işine yaradı?” diye soruyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yaptığı açıklamada kasım 21015’te yapılan sınavda yargı kararına göre bu 2 soruyu tüm öğrenciler doğru yapmış kabul edilerek, TEOG puanlarının yeniden hesaplanacağını açıkladı. 

ÖMER DAYI İLE KEÇİYE NE OLDU?

Ancak tartışma hangi soruların iptal edildiğinin ortaya çıkmasıyla başladı. Çünkü sınavlardan sonra hem eğitimciler hem de aileler, 4 sorunun hatalı olduğunu savunmuştu. A kitapçığına göre bu sorular Türkçe'de "Ömer Dayı" olarak bilinen 4'üncü; Fen ve Teknoloji'de "Örümcek Genli Keçi" diye tanınan 9'uncu; T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinin A kitapçığında "Selanik" olarak bilinen 8'inci ile İtilaf devletlerinin Osmanlı devletine önerileri ve kamuoyunda "Mısır" sorusu olarak yer alan 9'uncu sorusuydu. İşte bu 4 sorunun iptali istemiyle dava açıldı. 

Veliler bu soruları hatırlatarak, “Bu sorular dururken neden hiç tartışılmamış sorular iptal edildi? Bazı öğrenciler bu sorulardan puan kazandı. Bu öğrenciler kimlerin çocukları” dedi. 

SORULAR PUANLARI DEĞİŞTİRDİ 
Okullarda yazılılardan biri olarak kabul edilen sınavlardan alınan notlar da değişti. TEOG sınavlarında her sorunun değeri 5 puan. Bu durumda daha önce bu soruyu yanlış yapmış öğrencilerin Türkce ve İnkılap Tarihi derslerinin geçen dönem yazılıları 5’er puan arttı. Sorular şampiyon sayısını da değiştirdi. Birinci dönemin şampiyonları 15 kişi artarak 1540 oldu. 

Aynı şekilde 1.2 milyonun liselere geçişte kullanılacak Yerleştirmeye Esas Puan'ları (YEP) da değişti. Türkçe testinin de puanlar hesaplanırken kullanılacak katsayısı en yüksek katsayı olan 4 olduğu dikkate alındığında bu iptal sorularla birlikte öğrencilerin puanları da etkilendi ve sıralamada değişiklikler oldu. 

ÖZEL OKUL PUANLARINI ETKİLEYECEK 
Ayrıca Türkçe ve İnkılap dersi sınavlarının sonuçlarını da dikkate alarak yerleştirme puanlarını hesaplayan yabancı özel liseler başta kolejlere girmeyi planlayan ve bu sorudan daha önce hatalı olduğu için puan alamayan öğrenciler avantaj kazandı. 

SÜRE DOLMASINA RAĞMEN 
Bu arada 2 yıl önce yapılan düzenleme ile 5472 sayılı kanunda MEB ve ÖSYM'nin yaptığı merkezi sınavlara itiraz ve yargı süreciyle ilgili kısaltma geldi. Bu sınavlara dava açmayı 10 güne düşüren kanuna göre tüm itirazlar ve uzatmalar dikkate alındığında yargı kararı 38 gün içinde çıkmazsa MEB de ÖSYM'de sonuçları açıklıyor ve değişiklik yapmama hakkına sahip oluyordu. MEB, TEOG sonuçlarını da bu süre dolduktan sonra açıklıyordu. Buna rağmen 7 ay sonra gelen yargı kararıyla yapılan "yeni puan hesaplaması" da başka bir tartışmayı daha gündeme getirmiş oldu.

Kaynak: Habertürk

25-06-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş