Arama sonuçları

TEOG’da son günler artık tekrar yapın

TEOG’da son günler artık tekrar yapın

TEOG’da son günler artık tekrar yapın. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları 26-27 Nisan tarihlerinde yapılacak. Eğitimciler TEOG’da son günler olduğunu hatırlatarak, bu günleri tekrar yaparak geçirilmesi önerisinde bulunuyor.   

Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal artık TEOG’da son günler olduğuna dikkat çekerek, öğrencilere sınavlarla ilgili öneri ve uyarılarını şöyle sıralıyor:    

BİLGİLERİ PEKİŞTİRİN: TEOG’da son günler geldi artık akademik hazırlığınız tamamlanmalı. TEOG derslerine ait bilgilerin taze, güncel ve pekişmiş olması gerekiyor. 

TEOG’DA SON GÜNLER TEKRAR ÖNEMLİ: Sınava az bir süre kalıncaya kadar akademik yönde yapılacak hazırlıkların daha çok tekrar mahiyetinde olmalı. Özellikle son haftaya girdiğimizde yeni şeyler öğrenmeye çalışmanın eğitim pedagojisi açısından yararlı olmadığı yapılan çalışmalarla gözlemlenmiş durumda. Zihne kaydedilmeye çalışılan her yeni bilgi, pekişmemiş, sağlamlaşmamış eski bilgilerin de daha karmaşık hale gelmesine yol açıyor.

YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEK YERİNE: TEOG’da son günler olduğu için son hafta yeni şeyler öğrenmek yerine tekrar nitelikli çalışmalar yapılmalı. Tekrarlarınızı testlerle destekleyebilirsiniz. Testle zenginleştirilen çalışmalar hem bilgi güncellemesi yapmanızı sağlar hem de test ve sınav tekniği bakımından sizi geliştiriyor. 

HER DERSE YETERLİ ZAMAN: Sınavına gireceğiniz hiç bir ders önemsiz değil. Sistemin doğası gereği bazı dersler daha yüksek etkiye sahipken, bazıları puanları daha düşük oranda etkiliyor olsa bile öğrencinin önyargılardan arınmış bir zihinle her bir derse yeterli zamanı ayırması gerekiyor.

HIZLI VE DOĞRU OKUMA: Teknik bakımdan en önemli hazırlık test çözme becerisini geliştirecek yol ve yöntemler konusunda çalışma yapılıyor olması. Hızlı ve doğru okuma, doğru anlama, problem çözme teknikleri bakımından kendinizi geliştirmeniz sınav performansınıza olumlu yansıyor. 

YANLIŞ DOĞRUYU GÖTÜRMEZ: TEOG sınavını diğer merkezi sınavlardan farklı kılan en önemli unsur, yanlış cevapların doğru cevapları etkilemeyecek olması. Bu da sizi “bu soruyu boş bırakayım” tedirginliğinden uzaklaştıran bir unsur. Bu sınavda hiçbir sorunun boşbırakılmaması gerekiyor.

KENDİ OKULUNUZDA SINAVA GİRECEKSİNİZ: Öğrencinin kendi okulunda sınavın yapılıyor olması da bir başka olumlu unsur.Öğrenci lokasyon farklılığından kaynaklı yabancılık duygusu yaşamıyor. Sınav öncesi ve sınav aralarında arkadaşlarıyla vakit geçirerek bu süreci daha keyifli geçirebiliyor.

SINAV GÜNÜ NE YAPMAK GEREKİYOR? 

Ünsal’ın sınav günü için öğrencilere ve velilere önerileri de şöyle: 

SINAVDAN ÇIKMALARINI BEKLEMEYİN: Öncelikle velilere bir öneri ile başlayayım. Geçmişten beri alışageldiğiniz sınav günü okul bahçesinde oturma, bekleme eylemini şayet yapmayı planlıyorsanız lütfen yapmayın. Bütün bir yıl boyunca sizi okulda görmeyen çocuğunuz o gün sizi bahçede bekliyor olarak görünce durumu içselleştirir ve daha kaygılı bir sürece yol açmış olursunuz. Yapmayın bunu. Nasıl olsa çocuk kendi okulunda ve en az 6-7 aydır birlikte olduğu, eğlendiği, güldüğü oynadığı arkadaşları ile birlikte ve size bu gün de hiç ihtiyacı yok.

ZORLANDIĞINIZ SORULAR OLACAK: Zorlandığınız sorular olacak mutlaka. Bunlar doğru ve adil bir eleme yapabilmek adına sınavda olması gereken sorular. Bunlarla zamanınızı öldürmeyin. Sorunun başına bir işaret koyup birinci turda tüm kolay ve hemen cevaplarını bulabileceğiniz sorularla zamanınızı değerlendirin. Bu tür sorular ikinci turda cedelleşmeniz, mücadele etmeniz gereken sorulardır.

ŞIKLARDAN DA CEVABA GİDİLİR: Bazen şıklardan giderek doğru cevabı aramaya çalışın. Test tekniğinin en somut faydalarından birisi budur. Cevap mutlaka o 4 şıktan biridir.

İŞLEM GEREKTİREN SORULAR: İşlem gerektiren sorularda yazmaktan, çizmekten, sınav soru formunu karalamaktan çekinmeyin. Temiz olan tek şey optik cevap formunuz olsun ve o formda sadece kimlik ve cevap şıklarını doldurmayı unutmayın.

ZAMANI KONTROL EDİN: Arada bir zamanı kontrol etmeyi unutmayın. Soru cevaplandırmak hızınızı ayarlamanız açısından zaman kontrollü ilerlemek çok doğru bir sınav stratejisidir. Sınava iyi konsantre olmak için arada bir dinlenin, derin nefes alın, masada hep aynı pozisyonda oturmayın, postürünüzü sık sık değiştirin. Sınıfta olup biten her tür uyarıcıyı algılıyorsanız, en ufak bir ses dikkatinizi dağıtıyorsa bu sizin sınava iyi konsantre olamadığınızında bir işaretidir.

SORULARI KAYDIRMAYIN: Kodlama disiplinine de kesinlikle riayet edin. Soru kaydırmak, cevabı yanlış şıkka veya yanlış soru numarasına işaretlemek en sık karşılaşılan kodlama hatalarıdır. Bir de hemen cevabı bulduktan sonra kodlamayı tamamlamanızı öneririz. Sınavın sonlarına bırakmak sizi hataya sevk eder.

BOŞ BIRAKMAYIN: Yanlış cevaplar doğru cevaplarınızı etkilemeyeceği için kesinlikle hiçbir derste, hiçbir sınavda boş geçmeyin. Mutlaka yanlış da olsa her sorunuzun bir cevabı olsun. 

SINAV ARALARINDA KONUŞMAYIN: İki sınav arasındaki boşlukları sınavda çıkan soru ve konuları tartışarak değerlendirmeyin. Sınav ve sorular dışında farklı konularda arkadaşlarınızla sohbet ederek zamanınızı değerlendirin. Küçük şeyler atıştırabilirsiniz, okul bahçesinde, açık havada bu zamanı geçirebilirsiniz.

 

22-04-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş