Arama sonuçları

Terör nedeniyle 121 bin 171 öğrenci nakil oldu

Terör nedeniyle 121 bin 171 öğrenci nakil oldu

Terör nedeniyle 121 bin 171 öğrenci nakil oldu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2017 bütçesinin sunumunu yaparken terör nedeniyle okul ve şehir değiştirmek zorunda kalan öğrenci sayısı da ortaya çıktı. Buna göre  terör olayları nedeniyle ilköğretim düzeyinde 90 bin 793, ortaöğretim düzeyinde 30 bin 948 olmak üzere toplam 121 bin 741 öğrenci nakil yaptığını söyledi.

İşte Yılmaz'ın açıklamaları:

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ZORUNLU: Önümüzdeki dönemde, 2017-2019 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da da yer alan, okul öncesi eğitimi kademeli olarak zorunlu hale getireceklerini hatırlatan Yılmaz, eğitimin kalitesinin artırılması ve beşeri sermayenin niteliğinin yükseltilmesi kapsamında ikili öğretimin tamamen kaldırılacağını söyledi.

5'İNCİ SINIFLARIN MÜFREDATI: Yılmaz, 5. sınıfların müfredatının dil öğretimi açısından yeniden düzenlendiğini, önümüzdeki yıl pilot uygulamanın hayata geçirileceğini ve izleyen dönemde tüm 5. sınıflar düzeyinde bu uygulamanın yaygınlaştırılacağını bildirdi.

BÜTÇE NE KADAR OLDU: Eğitimde fırsat eşitliğini hayata tam olarak geçirmek için bu amaca uygun öğretmenlerin yetiştirilmesi, müfredatın geliştirilmesi ve uygun ortamların tesis edilmesi yönünde çalışmaların süreceğini ifade eden Yılmaz şöyle dedi: "Türkiye'nin 21. yüzyılda önüne koyduğu hedeflere ancak eğitimle ulaşabileceğinin farkında olarak geçmiş yıllarda olduğu üzere bu yıl da bütçeden en fazla pay yine eğitime ayrılmıştır. 2002 yılında 10 milyar lira olarak gerçekleşen bütçe payımız, 2017 yılında 122 milyar 414 milyon lira olarak belirlenmiştir."

EĞİTİM SİSTEMİ ÖZGÜRLÜKÇÜ: Yılmaz, eğitime bütçeden ayırdıkları payın her yıl artmasının yanında eğitim sisteminin daha özgürlükçü bir yapıya kavuşturulması yönündeki çalışmaların da devam ettiğinin altını çizdi. Yılmaz, "Bu çerçevede, eğitim müfredatındaki antidemokratik ifadelerin ayıklanması, okullarda kıyafet serbestisinin uygulanması, farklı dil ve lehçelerde eğitim halkın taleplerine uygun olarak devam ediyor" diye konuştu.

DERSHANELER KALKTI: Bakan Yılmaz, dershanelerin dönüşümü ile ilgili olarak, 13 Temmuz 2015 tarihli Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda, okul dışı eğitim imkanlarını çeşitlendirmek amacıyla yönetmelikteki düzenlemeyle özel öğretim kurslarının tanımlandığını hatırlattı.

ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARI: Özel öğretim kurumlarının nitelik ve niceliğinin artırılmasının, eğitim sisteminde kalite ve rekabet odaklı eğitim hizmetlerinin verilmesine katkı sağlayacağına işaret eden Yılmaz, özel sektörün dinamik yatırım ve işletme kabiliyetinin eğitim sistemine katkısını artırmak için teşvik düzenlemeleri yapıldığını dile getirdi. Yılmaz, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında, yeni katılan 75 bin öğrenci ile birlikte toplam 316 bin 199 öğrencinin eğitim öğretim desteğinden faydalanmasının planlandığını belirtti.  

FETÖ'DEN KAPATILAN KURUMLAR: İsmet Yılmaz, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bir daha böyle bir olayla milleti muhatap kılmamak için alınan tedbirler kapsamında, bu terör örgütüyle irtibatı, iltisakı veya aidiyeti tespit edilen bin 60'ı özel okul, 345'i diğer özel öğretim kurumu ve 844'ü özel öğrenci yurdu olmak üzere toplam 2 bin 249 kurumun kapatıldığını bildirdi. Kapatılan bu özel okullarda öğrenim gören öğrencilerin mağdur olmaması için gerekli tedbirlerin alınarak resmi ve özel okullara nakillerinin sağlandığına değinen Yılmaz, diğer yandan 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla bin 73 yeni özel okulun faaliyete başladığını kaydetti.

MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERLE DONATILACAK: Yılmaz, "Ülkemizde geleceğimizin teminatı gençlerimizin demokratik değerlerle buluşmasında, onların milli ve manevi değerlerle donatılmasında, ülkemizin geleceğini inşa edecek gençlerimizin yetiştirilmesinde en büyük pay, hiç kuşkusuz öğretmenlerimize ait olacaktır" dedi.

18 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN: Yılmaz, 10 Ekim 2016 tarihinde 18 bin 506 sözleşmeli öğretmenin atamasının yapıldığını, atanan sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri süresince bulundukları bölgede çalışmaya devam edeceklerini belirti.

ÖĞRETMEN SAYISI NE OLDU? Yılmaz sözleşmeli öğretmen atamasıyla birlikte atama öncesi 885 bin 357 olan öğretmen sayısının 903 bin 863'e yükseldiğini bildirdi.

NORM KADRODA DURUM: Son sözleşmeli öğretmen atamasıyla birlikte norm kadro doluluk oranlarına ilişkin de bilgiler veren Yılmaz, bu oranların Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 89.20'ye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 87.02'ye, ülke genelinde ise yüzde 89.65 seviyesine ulaştığını açıkladı.

ÖĞRETMEN MAAŞI NEDİR? Bakan Yılmaz, 2002 yılında göreve yeni başlamış 9. derece 1. kademedeki bir öğretmenin maaşının 470.20 lira iken, 1 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla yüzde 459 artışla 2 bin 628.41 liraya yükseldiğini bildirdi.

ÖĞRETMEN STRATEJİ BELGESİ HAZIR: İsmet Yılmaz, "Öğretmen Strateji Belgesi"nin hazırlandığını söyledi. Yılmaz, mesleğin statüsünü güçlendirmek için 8 hedef ve 35 eylemden oluşan belgenin Yüksek Planlama Kurulunun onayına sunulduğunu söyledi. Yılmaz Öğretmen Akademisi sisteminin hayata geçirilmesine yönelik çalıştıklarını belirtti.

EĞİTİM FAKÜLTELERİ YAPILANDIRILIYOR: Yılmaz, eğitim fakültelerinin bölüm, anabilim dalı ve öğretmenlik genel ve alan yeterlilikleri ile ilişkilendirilmiş bir şekilde yeniden yapılandırma çalışmalarını YÖK ile birlikte yürüttüklerini açıkladı.

ÖĞRETMEN İHTİYACI ANALİZİ: Yılmaz, eğitim fakülteleri ile diğer öğretmen adayı yetiştirilen yükseköğretim kurumlarının ve formasyon programlarının öğrenci kontenjanlarını, öğretmen ihtiyaç analiz ve projeksiyonlarını dikkate alarak belirlemek için YÖK ile ortak bir çalışma yapıldığını bildirdi. Yılmaz, her sınıfa yüksek nitelikli öğretmenin ulaşmasını sağlamak, öğretmenlerin mesleki ve kurumsal bağlılığını iyileştirmek ve sürdürülebilir kılmanın en temel amaçları arasında olduğunu aktardı.

İKİLİ EĞİTİME SON VERME MALİYETİ: Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bütün okullarda tam gün eğitim öğretime geçebilmek ve dolayısıyla ikili öğretime son verme hedefi doğrultusunda, yoğun bir şekilde derslik yapımı çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. Yılmaz, her eğitim kademesinde derslik başına düşen öğrenci sayısının, yeni yapılan derslikler sayesinde, ülke genelinde 30'un altına düştüğünü vurguladı.

DERSLİK İÇİN KULLANILACAK: Yılmaz, 2002-2003 eğitim ve öğretim yılında ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısının 36 iken 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında 25'e, aynı şekilde 2002-2003 eğitim ve öğretim yılında ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısının 31 iken 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında bu sayının 23'e düştüğünü belirtti. Yılmaz,.  "Buna göre, bir önceki yıla göre yüzde 15,2 artışla 7 milyar 237 milyon lira olarak öngörülmüş olan Bakanlığımızın 2017 yılı yatırım ödeneği de aynı hedefler doğrultusunda, özellikle ikili eğitimin yapıldığı, yoğun göç alan şehirlerimize öncelik verilmek suretiyle derslik yapımında kullanılacaktır." dedi.

MİSAFİR ÖĞRENCİ MODÜLÜ: Yılmaz, şöyle konuştu. "Farklı gerekçelerle aksayan eğitim sürecini tamamlamak, öğrencilerin eğitim öğretimden geri kalmamalarını sağlamak ve merkezi ortak sınavlarda aksaklık yaşanmaması için e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'nde 'Misafir Öğrenci Geçici Nakil Nedeni' seçeneği oluşturulmuş ve velinin talebi doğrultusunda nakil gitmek isteyen okul öncesi, ilkokul, ortaokul öğrencilerinin nakilleri yapılmıştır.

TERÖR NEDENİYLE ETKİLENEN ÖĞRENCİ SAYISI: İlköğretim düzeyinde 90 bin 793, ortaöğretim düzeyinde ise 30 bin 948 olmak üzere toplam 121 bin 741 öğrencinin nakil işlemleri bu çerçevede gerçekleştirilmiştir. Nakil olamayan öğrencilere yönelik olarak ise telafi eğitimleri verildi. Bu kapsamda 147 bin 18 öğrencimize, 804 okulda 6 bin 187 öğretmen tarafından telafi eğitimi verilmiştir. Telafi eğitimleri ile ilgili izleme ve değerlendirme çalışmaları devam etmektedir."

15 VAKIF ÜNİVERSİTESİ KAPATILDI:  Yılmaz, "Başarısız darbe girişimi sonucunda 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatıldı. Bu üniversitelerde 65 bin 216 öğrenci devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarına yerleştirildi ve intibakları gerçekleştirildi" dedi.

264 BİN ÖĞRENCİ BURS ALIYOR: 2003 yılında öğrenci başına aylık 13.06 lira olan burs miktarının; 2015 yılında 165,33 liraya yükseltildiğini, 2016 yılında ise 185,58 lira olduğunu anlatan Yılmaz, ilköğretim ve ortaöğretimde burs alan öğrenci sayısının bu yıl sonu itibarıyla 264 bine ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

TAŞIMALI EĞİTİM RAKAMI: Eğitime erişim hakkını kullanmakta güçlük çeken ve özel eğitime ihtiyacı olan öğrenci ve kursiyerlere taşıma hizmeti verildiğine işaret eden Bakan Yılmaz, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında toplam 1 milyon 381 bin 143 öğrencinin taşıma imkanından yararlandığını, bunlardan 1 milyon 178 bin 817sine öğle yemeği hizmeti de verildiğini aktardı. Yılmaz, yurtdışı burslardan yararlanan öğrenci sayısının 15 bin dolayında bulunduğunu belirtti

YURTDIŞINDAKİ TEMSİLCİLİKLER: Yılmaz, bakanlığın 34 ülkede, 31i eğitim müşavirliği ve 25i eğitim ataşeliği olmak üzere, toplam 56 temsilciliği bulunduğunu açıkladı.

15 TEMMUZ MÜFREDATTA: Yılmaz, öğretim programlarını güncelleme çalışmalarının Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının koordinasyonunda, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü bildirdi. Yılmaz, şöyle dedi: "Bakanlığımız ilgili birimleri tarafından hazırlanan 66 dersin öğretim programını değerlendirme çalışmaları devam etmektedir. Diğer yandan, ülkemizin karşılaştığı en büyük felaketlerden birisi olan 15 Temmuz demokrasiye darbe girişimine müfredat içerisinde yer verme çalışması önem verdiğimiz diğer bir husustur. Bakanlığımızın önemli sorumluluklarından bir tanesi de demokrasimize, milli birliğimize ve hukuk devletine sahip çıkacak bireyler yetiştirmektir. Bunun için de değerlerimizin toplumsal hafızada korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması, milli iradeye sahip çıkılması konusunda gelecek kuşakların hazırlanmasıdır. Bakanlığımız da bu noktadan hareketle, temel eğitim ve orta öğretim düzeyindeki müfredat yenileme çalışmalarında 15 Temmuz sürecine de yer verecektir. 15 Temmuz süreci sonrasında bütün ders kitapları yeniden gözden geçirilerek, gerekli düzeltmeler yapılmıştır."

SURİYELİLERE EĞİTİM: Yılmaz, "İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 2016 yılı verilerine göre ülkemizde okul öncesi dahil 5-17 yaş arası okul çağında yaklaşık 834 bin Suriyeli bulunmakta olup, ekim ayı geçici verilerine göre yaklaşık 479 bin Suriyeli öğrenciye Bakanlığımız tarafından eğitim öğretim hizmeti verilmektedir" diye konuştu.

181 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU: Bugün itibarıyla 111i devlet, 63ü vakıf yükseköğretim kurumu ve 7si vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 181 yükseköğretim kurumumuz mevcut olup öğrenci sayımız da 7 milyon 313 bin 403e ulaşmıştır. Bu öğrenci sayımız ile Avrupa Yükseköğretim Alanındaki ikinci en büyük öğrenci sayısına sahip ülke konumuna gelinmiştir. Bu öğrenci sayısının 2 milyon 612 bin 305i önlisans, 4 milyon 139 bin 798i lisans, 469 bin 374ü yüksek lisans, 91 bin 926sı doktora öğrencisidir. Öğretim elemanı sayımız ise 156 bin 168 olup bunun 72 bin 240'ı öğretim üyesidir."

Bu blog AA abonesidir

 

15-11-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş