Arama sonuçları

Tıp fakülteleri tartışması: Akademisyen var mı yok mu?

Tıp fakülteleri tartışması: Akademisyen var mı yok mu?

Tıp fakülteleri tartışması: Akademisyen var mı yok mu?  8 tıp fakültesinde akademisyen kadrosunun olmadığı bir  fakültede yalnızca tek akademisyenin bulunduğu haberi üzerine YÖK açıklama yaptı. Açıklamada bu fakültelerin yeni kurulduğunu ve öğrencilerinin de her zaman uygulandığı gibi akademisyen kadrosu ile altyapı tamamlanana dek aynı ildeki ya da komşu ildeki fakültede eğitim gördüklerini belirtti.

TIP FAKÜLTELERİ TARTIŞMASI: AKADEMİSYEN VAR MI YOK MU?

YÖK, yaptığı açıklamada tıp fakültelerindeki toplam öğrenci sayısının 96 bin 150 olduğunu bu fakültelerde 16 bin 270 öğretim üyesinin görev yaptığını belirtti. Buna göre de bir öğretim üyesi başına 6 öğrenci düştüğü vurgulanan açıklamada şunlara yer verildi:

"Ülkemizin hekime olan ihtiyacı küresel salgın döneminde daha belirginleşmiştir. Hekimlerin yetiştiği tıp fakülteleri ilgili mevzuatına uygun olarak kurulmakta olup öğrenci kontenjanları Yükseköğretim Programları Koordinasyon Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda, istihdam ve ülke ihtiyacı dikkate alınarak belirlenmektedir.

ÖNCE KİMLİK SONRA AKADEMİSYEN VE ALTYAPI

Yeni kurulan bütün fakültelerde olduğu gibi tıp fakülteleri kurularak hukuki kimlikleri oluştukları anda öğretim elemanlarının mevcut olması mevzuat açısından ve pratik olarak mümkün değildir.  Fakülteler hukuki kimliğini kazandıktan sonra öğretim üyesi ve alt yapısı oluşturulmaya başlanır. Bu fakülteler asgari öğretim elemanı sayısı ve alt yapı imkânları sağlandıktan sonra eğitim ve öğretime başlamaktadırlar.

Ayrıca tıp fakültelerinde öğrenci kontenjanı belirlenirken asgari öğretim elemanı sayısına ve laboratuvar, derslik gibi alt yapı imkânlarına sahip olmayan fakültelere öğrenci kontenjanı planlanmamaktadır. Buna göre kurulmuş olmasına rağmen 9 tıp fakültesi pasif durumdadır. Yani henüz öğrencisi yoktur. Dolayısı ile öğretim üyesi olmayan bir tıp fakültesine öğrenci kontenjanı verilmesi söz konusu değildir. Bilindiği gibi tıp fakültesinde eğitim süresi 6 yıl olup bu sürenin yaklaşık yarısı teorik eğitim şeklinde, diğer yarısı da üniversitelerin kendilerine ait hastanelerde veya Sağlık Bakanlığı’na bağlı olup tıp fakülteleri ile afiliye olan eğitim ve araştırma hastanelerinde uygulamalı (pratik) olarak sürdürülmektedir.

YENİ KURULAN FAKÜLTELERDE EĞİTİM

Yeni kurulan tıp fakültelerinde asgari öğretim elemanı sayısı sağlanıncaya kadar öğrencilerimiz eğitimlerini aynı ilde veya komşu ilde mevcut olan diğer tıp fakültesinde, uygulamalı eğitimlerini de afiliye oldukları eğitim ve araştırma hastanesinde sürdürecektir.

Nitekim konuyla ilgili olanların bildiği gibi, geçmişte Anadolu’nun çeşitli illerinde tıp fakülteleri kurulmuş ve öğrencileri bir süre Ankara ve İstanbul’daki tıp fakültelerinde eğitim görmüşlerdir. Bu tıp fakültelerimizin bugün yeni kurulan tıp fakültelerimize destek olacak duruma gelmiş olmaları dikkate değer ve memnuniyet vericidir.

Bunların yanı sıra Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne ait tıp fakültelerinin öğrencileri ise “eğitimlerinin temel teorik eğitimlerini yine o ilde zaten mevcut olan diğer tıp fakültesinde ve klinik uygulamalı eğitimlerini ise afiliye oldukları eğitim ve araştırma hastanesinde” sürdüreceklerdir.

ORTAK KULLANIMA AÇILMAK

Gelişmiş tıp fakültesi laboratuvarlarının ve hastanelerin ortak kullanıma açılması, yurt dışında pek çok merkezde uygulanan bir yöntemdir. Bu şekilde kamu kaynakları azami olarak korunmakta ve ihtiyacımız olan hekimler tüm imkânlar en üst düzeyde seferber edilerek nitelikten taviz verilmeden yetiştirilmektedir. Kaldı ki Sağlık Bilimleri üniversitesi bünyesinde bulunan İstanbul’daki tıp fakültelerinde toplam 248 öğretim üyesi, bahsi geçen diğer illerdeki tıp fakültelerindeki toplam öğretim elemanı sayısı haberde belirtildiği gibi (0) olmayıp 215’tir.

Kısacası üniversitelerimizde öğretim üyesi olmadan eğitim ve öğretim faaliyetine başlayacak herhangi bir tıp fakültesi bulunmamaktadır."

 

BİR TANE DAHA KURULDU


Sayılarının fazla olması nedeniyle eleştiri alan tıp fakültelerine bir yenisi daha eklendi. Resmi Gazetede dün yayımlanan karara göre Samsun Üniversitesi’nde tıp fakültesi kuruldu. Karara göre ayrıca KTO-Karatay Üniversitesi’nde de lisansüstü eğitim enstitüsü kuruldu. Tıp fakültelerinin sayısı böylece 112’ye yükseldi.

01-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş