Arama sonuçları

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı: TUS

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı: TUS

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nı (TUS) ÖSYM yapıyor. Sınav merkezi olarak yapılıyor ve çoktan seçmeli sorulardan oluşuyor. Sınavda adayların, tıp alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, kavrama; bu kavram, ilke ve yöntemler ile düşünme ve bunları belli durumlara uygulama yetilerini yoklayan sorular yer alıyor. Bu sınav ile tıpta uzmanlık eğitimine kabul edilecek adaylar seçiliyor ve tercihlerine göre de mevcut kontenjanlara yerleştiriliyor.  

2016 TUS ilkbahar dönemi sınavı 10 Nisan'da yapıldı. İlkbahar dönemi için ise tercih süresi başladı. Adaylar tercih işlemlerini 16 Mayıs'a kadar ÖSYM'nin internet sitesinden yapabilecek. Sonbahar dönemi sınavı ise 25 Eylül'de. Bunun için de başvuru tarihi 3-15 Ağustos.   

İşte TUS ile ilgili bilmeniz gerekenler: 

YILDA KAÇ KEZ YAPILIYOR?
Sonbahar ve bahar dönemleri olmak üzere yılda iki kez yapılıyor. 2016 yılı sınavları 10 Nisan ve 25 Eylül'de. 

TUS'A KİMLER BAŞVURABİLİR?
A) Tabip, eczacı, kimyager veya veteriner olmak ya da bu alanlarda eğitime devam ediyor olmak (Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları için özel mevzuatındaki hükümler saklıdır.) 
B) Türk Soylu Yabancılar için Türkiye'de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu,  Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalışabilmelerine İlişkin 2527 Sayılı Kanun kapsamında bulunmak. 
C) Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak. 
D) Burstan doğan mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olmak. 

SINAVDA KAÇ TEST VAR?
Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) ve Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) olmak üzere iki alt testten oluşuyor. Her iki testte de 120 soru yer alıyor ve iki testin de süresi 150 dakika. Sınav sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda tamamlanıyor. Tıp dışı meslek mensubu adaylar için de Ağırlıklı Temel Tıp Bilimleri Puanı (T) hesaplanıyor. 

TTBT SORULARI DAĞILIMI NEDİR? 
Temel Tıp Bilimleri Testi (TTBT) sorularının dağılımı şöyle: Histoloji ve Embriyoloji (8 soru), Fizyoloji (10 soru), Anatomi (14 soru), Tıbbi Biyokimya (22 soru), Tıbbi Mikrobiyoloji (22 soru), Tıbbi Patoloji (22 soru), Tıbbi Farmakoloji (22 soru)

KTBT SORULARI DAĞILIMI NEDİR?
Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT) şu sorulardan oluşuyor. Dâhiliye Grubu (42 soru), Cerrahi Grubu (36 soru) Pediatri (30 soru), Kadın Hastalıkları ve Doğum (12 soru) 

SINAVIN SÜRESİ NEDİR?
İki ayrı testin süresi de 150'şer dakika. 

SINAVIN PUANLARI NEDİR? 
Tıp fakültesi mezunu adaylar için Ağırlıklı Klinik Tıp Bilimleri Puanı (K), Ağırlıklı Temel Tıp Bilimleri Puanı (T) ve talep eden adaylara Sözleşmeli Aile Hekimleri İçin Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Başvuru Puanı (A) hesaplanıyor. 

SINAVIN BARAJI NEDİR?
K ve T puan türünde 45 ve üzeri puan alan adaylar tercih yapabilecek. 

KAÇ TERCİH HAKKIMIZ VAR?
En fazla 30 tercih yapabilirsiniz.

SINAVA HANGİ MERKEZLERDE GİRİLİYOR?
Ankara, İstanbul ve İzmir.

YERLEŞTİRMENİN ŞARTLARI NEDİR? 
TUS sonucuna göre yerleştirilme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranıyor. Bunun için de İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavdan veya ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı'ndan (YDS) 100 üzerinden en az 50 puan almanız gerekiyor. 

PUAN NE ZAMAN DÜŞÜYOR?
Eğer uzmanlık eğitiminiz sürerken sınava girdiyseniz, uzmanlık eğitimini yaparken istifa ettiyseniz ve istifayı takip eden ilk sınav ise, bir uzmanlık alanına yerleştirildiğiniz halde başlamadıysanız bunu takip eden ilk sınavda yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanınız yüzde 2 oranında düşer. 

SONUÇLAR NE KADAR SÜRE GEÇERLİ?
Sınav sonuçları ve sınav sonuçlarına göre bir eğitim programına yerleştirilen adayların hakları yalnız ilgili sınav dönemi için geçerli. 

TUS'A TIP MEZUNLARI DIŞINDA KİMLER GİREBİLİR?
Tıbbi Biyokimya ve Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanlık dalı eğitimi için fen fakültesi ya da dengi fakültelerin kimya bölümü ve biyokimya bölümü, kimya yüksekokulu, eczacılık fakültesi, eczacılık yüksekokulu, veteriner fakültesi mezunları katılabilir.

EK YERLEŞTİRME VAR MI?
Evet. Yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi, adayların yerleştirilmesine rağmen durumlarının atanmaya uygun olmaması veya yerleştirilmesi yapılan adayların başvuru süresi içinde başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılıyor. Bunun için de tekrar adaylardan tercih alınıyor. 

SONUÇLAR NASIL AÇIKLANIYOR?
Sınav ve yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin internet sayfasından duyuruluyor. 

SINAV ÜCRETİ NEDİR?
2014 yılı için ücret 80 TL idi ama 2015 yılı için ÖSYM zam yaptı ve 100 TL oldu. 2016 yılında ise bu ücret 110 TL'ye çıktı. 

Fotoğraf: Acıbadem Üniversitesi 

 

17-08-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş