Arama sonuçları

TÜİK verileri: İşsizlik azaldı

TÜİK verileri: İşsizlik azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "İşgücü İstatistikleri 2020" verilerine göre, ülke genelinde işsiz sayısı geçen yıl 2019'a kıyasla 408 bin kişi azalarak 4 milyon 61 bin kişi oldu. İşsizlik oranı, Kovid-19 salgınının etkili olduğu geçen yıl bir önceki yıla göre 0,5 puan düşerek yüzde 13,2'ye geriledi.

2019'da işsizlik oranı yüzde 13,7, işsiz sayısı ise 4 milyon 469 bin olarak açıklanmıştı.

İŞSİZLİK SAYILARI AZALDI MI?

Hanehalkı İşgücü Araştırması'nda, bu yıl ocaktan itibaren, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile eş zamanlı olarak, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) 19. Çalışma İstatistikçileri Konferansı (ICLS) kararlarına ve ilgili AB tüzüğüne uyum sağlamak amacıyla yeni düzenlemelere geçilmişti. Belirtilen düzenlemelere ilişkin sonuçlar ilk defa Ocak 2021 haber bülteniyle birlikte kamuoyuyla paylaşılırken, 2020 yıllık sonuçları eski tanım ve kavramlar dikkate alınarak hesaplandı.

EN YÜKSEK İŞSİZLİK ORANI G.DOĞU'DA

TÜİK'in, Türkiye'yi 12 bölgeye ayırarak yaptığı hesaplamaya göre, geçen yıl işsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 20,7 ile Güneydoğu Anadolu, en düşük bölge yüzde 8,2 ile Batı Karadeniz olarak belirlendi.

Türkiye'nin 26 bölgeye ayrıldığı istatistiklerde ise işsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 33,5 ile "Mardin, Batman, Şırnak, Siirt" iken, işsizlik oranı en düşük bölge yüzde 6,6 ile "Kastamonu, Çankırı, Sinop" oldu.

En yüksek istihdam oranı yüzde 50,9 ile "Tekirdağ, Edirne, Kırklareli" Bölgesi'nde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise yüzde 26 ile "Mardin, Batman, Şırnak, Siirt" Bölgesi'nde hesaplandı.

En yüksek iş gücüne katılma oranı yüzde 55,9 ile "Tekirdağ, Edirne, Kırklareli" Bölgesi'nde gerçekleşti. En düşük iş gücüne katılma oranı ise yüzde 38,4 ile "Şanlıurfa, Diyarbakır" Bölgesi'nde oldu.

EN FAZLA İSTİHDAM EDEN BÖLGELER

İstihdam edilenler içinde tarım sektörünün payının en yüksek olduğu bölge yüzde 51,6 ile "Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan", en düşük olduğu bölge yüzde 0,9 ile "İstanbul" olarak kayıtlara geçti.

Sanayi sektörünün istihdam edilenler içindeki payının en yüksek gerçekleştiği bölge yüzde 40,4 ile "Bursa, Eskişehir, Bilecik" olarak kaydedilirken, bunu yüzde 36,2 ile "Tekirdağ, Edirne, Kırklareli", yüzde 35,9 ile "Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova" bölgeleri izledi.

Sanayi sektörünün payının en düşük bölge ise yüzde 11,7 ile "Erzurum, Erzincan, Bayburt" ve "Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan" olarak belirlendi.

İstihdam edilenler içinde hizmet sektörünün payının en yüksek olduğu bölge yüzde 73,3 ile Ankara, en düşük olduğu bölge yüzde 36,7 ile "Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan" oldu.

EĞİTİM ORANINA GÖRE İŞSİZLİK

Türkiye'de okuma yazma bilmeyenler arasındaki işsizlik oranı yüzde 9,1 olarak kaydedildi. Okuma yazma bilen fakat bir okul bitirmeyenlerin işsizlik oranı yüzde 15,6, ilkokul mezunlarının yüzde 10,1, ilköğretim, ortaokul ve orta dengi meslek okullarından mezun olanların yüzde 15,9, genel lise mezunlarının yüzde 15,6, meslek lisesi mezunlarının yüzde 14,4, yüksekokul ve fakülte mezunlarının işsizlik oranı ise yüzde 12,8 olarak belirlendi.

22-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş