Arama sonuçları

Türkçe'de okuduğunu anlayan soruları çözüyor

Türkçe'de okuduğunu anlayan soruları çözüyor

Son yıllarda hem üniversite hem de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında uzun paragraflardan oluşan sorular öğrencilerin "dikkat" sorunu yaşamalarına neden oluyor. Öğrenciler bazen 100 kelimeyi aşan paragraf sorularını okumaktan sıkılıyor ve ilk cümlelerine bakarak soruları yanıtlamaya çalışıyor. Bu da hataya yol açıyor.  Bu yüzden de Türkçe sınavında uzun paragraflı soruları, okuma alışkanlığı olan, günceli takip eden, genel kültürü sağlam, yorum kabiliyeti gelişmiş öğrenciler daha başarılı oluyor.

SIKILMADAN SORUYU OKUYUN

Uzmanlar da sınava girecek öğrencileri soruların tümünü sıkılmadan okumaları konusunda uyarıyor. Uğur Okulları Akademik Kurulu da öğrencileri korkutun bu uzun paragraflı soruların daha kolay olabileceğine dikkat çekerek, Türkçe'de en büyük hatanın bu soruları yanlış okumaktan kaynaklandığını vurguluyor. Final Eğitim Kurumları uzmanları da Türkçe sınavının okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayalı olduğunu belirterek, "Bu sınavda pragraf soruları ağırlıkta. Öğrenciler soruları doğru okumalı ve anahtar sözcükleri doğru belirlemeli. Filimside; çekimli eylemle,eylemsilerin farklarını iyi kavramalı cümlenin temel öğeleri konusu doğru öğrenilmeliler. Dilbilgisi sorularında da bilgiyle alakalı hatalar yapılıyor" uyarısında bulunuyor.

TÜRKÇE'DE EN ÇOK YAPILAN HATALAR NEDİR?

Türkçe testinde en sık yapılan hatalar şöyle sıralanıyor:
- Kelimelerin altını çizerek okumayın. Çünkü ilgi bir süre sonra sadece altı çizilen kelimelere gidiyor ve yanlış seçenek işaretleniyor.
- Dilbilgisi sorularında ise hatalar bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor.
- Soruları sesli okumaya çalışmak dikkatlerini dağıtıyor.
- Paragraflarda verilen ipuçlarını doğru bulamamak.

TÜRKÇE'DE SINAVDA SORU ÇIKACAK ÜNİTELER

Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama: Fiilimsiyle, fiil ve isim soylu kelimeler arasındaki farklar, fiilimsilerin işlevleri ve kullanım özellikleri, fiilimsileri özelliklerine uygun kullanma, cümlede fiilimsiye bağlı kelime veya kelime gruplarını bulma, cümlenin temel öğeleri ve özellikleri ile yardımcı öğe ve özelikleri.

Fotoğraf: İzmir Amerikan Koleji

 

20-11-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş