Türkiye, işte bu alanlarda Avrupa'da en yüksek mezun sayısına sahip 3. ülke

Türk yükseköğretimi bilişim, yapay zekâ ve bilgisayar mühendisliği alanlarında küresel rekabette öne çıkıyor. Stanford Üniversitesinin 2024 Yapay Zekâ İndeksi Raporuna göre bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en yüksek mezun sayısına sahip 3. ülke konumunda.
İLK SIRADA BİRLEŞİK KRALLIK
Rapora göre, Avrupa ülkeleri arasında bilişim, CS, CE ve IT alanlarında lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısı Birleşik Krallık’ta olurken, onu Almanya ve Türkiye takip ediyor.
Avrupa ülkeleri arasında bu alanlarda 2012 ile 2022 yılları lisans mezunu sayıları karşılaştırıldığında ise en yüksek oransal değişim %153’le Norveç’te gerçekleşirken, onun ardından %118’lik oranla Türkiye geliyor.
Türkiye bu alanlardaki yüksek lisans mezunu sayısında 6., doktora mezun sayısında ise 5. sırada yer alıyor. Türkiye ayrıca doktora mezunlarının 2012’den 2022’ye yüzde değişiminde %173’lük oranla ve 100.000 kişi başına düşen bilişim doktora mezunlarının yüzde değişiminde ise %142’lik oranla 1. sırada bulunuyor.
Stanford Üniversitesinin 2025 Yapay Zekâ İndeksi Raporu da Türkiye'nin yapay zekâ alanındaki metrikler açısından küresel ölçekte rekabetçi bir konumda olduğunu gösteriyor.
Rapora göre, Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında kadın-erkek cinsiyet eşitliğiyle öne çıkan Türkiye, ABD ve İspanya’dan sonra bu alanda en fazla önlisans mezunu veren dünyada 3., Avrupa’da ise 2. ülke konumunda yer alıyor.
Yükseköğretim Kurulunca geçtiğimiz yıl yapay zekâya dayalı önlisans ve düzeyinde 17 ayrı program 20 farklı üniversitede açılmıştı.
HEDEF MEZUNİYETE KADAR HER ÖĞRENCİNİN YAPAY ZEKA ALANINDA EN AZ BİR DERS ALMASI
Yapay zekâya dayalı programların tam doluluk oranıyla eğitim verdiğine dikkat çeken Özvar, şöyle dedi: “Mezuniyete kadar her öğrencinin yapay zeka alanında en az bir ders almasını sağlamayı amaçlıyoruz. Ülkemizin dijital beceri açığının kapatılmasında önemli rol oynayacak bu alandaki program sayısını 20’ye, yapay zekâ programı olan üniversite sayısını da 80’in üzerine çıkarıyoruz.”
05-06-2025