Arama sonuçları

Türkiye, okul öncesi eğitimde son sırada

Türkiye, okul öncesi eğitimde son sırada

Türkiye, okul öncesi eğitimde son sırada. Türkiye’de ise her 1000 çocuktan yalnızca ikisi okul öncesi eğitim alıyor. Bu oranla da Türkiye OECD ülkeleri arasında en son sırada yer alıyor. Türk Eğitim Derneği’nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM’in OECD Bir Bakışta Eğitim 2020 raporundan derlediği bilgiler Türkiye’de zorunlu eğitim çağındaki çocukların eğitime erişimde sorunlar yaşadığını ve okul öncesi eğitimde de Türkiye’nin son sırada olduğunu gösteriyor.

TÜRKİYE, OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE SON SIRADA

Okul öncesi eğitim pek çok ülkede 3-5 yaş arası ile sınırlı kalmayıp üç yaş öncesini de kapsayacak biçimde genişletiliyor. OECD ortalamasında 3 yaş altındaki her 3 çocuktan biri erken çocukluk ve bakım hizmetlerinden faydalanırken, pek çok OECD ülkesinde bu oran her iki çocuktan birine yükselmekte. Türkiye’de ise bu oran her 1000 çocuktan yalnızca ikisine denk geliyor. 3-5 yaş okullaşma oranlarında yaşanan tüm ilerlemelere rağmen Türkiye yüzde 43 oranı ile OECD ülkeleri arasında son sırada. Danimarka, İzlanda, İsrail, Kore ve Norveç’te bu oran yüzde 50’nin üzerinde.

Türkiye’de okul öncesi eğitimde çocuk başına yapılan ortalama 5 bin 250 dolarlık harcama da OECD ortalamasının (ortalama 9 bin 79 dolar) gerisinde. Danimarka, İzlanda, Luxemburg ve Norveç’te çocuk başına yapılan yıllık harcama miktarı 15 bin doların üstünde.

16-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş