Arama sonuçları

Türkiye ve Macaristan arasında eğitim işbirliği

Türkiye ve Macaristan arasında eğitim işbirliği

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, başkent Budapeşte'de Macaristan Eğitimden Sorumlu İçişleri Bakanı Sandor Pinter ile bir araya geldi. 2024'te iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100'üncü yılının kutlanacağını belirten Özer, "2024 yılı ülkelerimizin tarihi açısından özel bir öneme sahip olacaktır. Diplomatik ilişkilerimizin kurulmasının 100. yıl dönümü vesilesiyle 2024 yılını 'Türkiye-Macaristan Kültür Yılı' olarak kutlayacağız." dedi.

Eğitimin iki ülke arasındaki işbirliğini ileri taşımak için önemli fırsat alanı oluşturduğunu kaydeden Özer, bu konuda halihazırda önemli bir potansiyelin oluşmaya başladığına işaret etti. Özer, Türk öğrencilerin özellikle yükseköğretim düzeyinde Macaristan'a yoğun ilgi gösterdiğini aktardı.

TÜRKİYE’YE BURS

Bugün Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Stipendium Hungaricum Burs Programı (2023-2025 Yılları) Mutabakat Zaptı'nı imzaladıklarını belirten Özer, "Ülkem adına sağladığınız burs imkanı dolayısıyla tekrar teşekkürlerimi sunmak isterim. Sunulan bu imkanların toplumların birbirini daha iyi tanımasına ve birbirine yaklaşmasına önemli katkılar sağladığı aşikardır." diye konuştu. Özer, sadece yükseköğretim alanında değil eğitimin diğer alanında da işbirliği için hazır olduklarını vurguladı.

MESLEKİ EĞİTİMDE İŞBİRLİĞİ

Özellikle de mesleki eğitimdeki deneyimlerini aktarmaktan memnuniyet duyacaklarını dile getiren Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesleki eğitimde önemli bir paradigma değişimini gerçekleştirdik. Bu kapsamda kurduğumuz 7 Uluslararası Meslek Lisesinde 6 Balkan ülkesinden öğrenciler eğitim almaya başladılar. Macaristan'daki öğrencilerin bu imkandan faydalanmasını sağlayabiliriz.

Pinter ise Türkiye ile işbirliğini her alanda geliştirmek istediklerini, Türkçe ve Macarca öğretimi ile ilgili de çalışmak istediklerini kaydetti.

DIŞİŞLERİ VE TİCARET BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Resmi ziyaret kapsamında Macaristan'da bulunan Bakan Özer, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra Stipendium Hungaricum Burs Programı (2023-2025 Yılları) Mutabakat Zaptı'nı imzalayan iki Bakan, ortak basın toplantısı düzenledi.

Özer, Macaristan ile Türkiye'nin ilişkilerinin son yıllarda güçlendiğini ve iki ülke arasında stratejik işbirliği olduğunu belirterek, Macaristan'ın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu söyledi. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da artırılabilmesi için ne tür adımlar atılabileceğini ele aldıklarını belirten Özer, "Macaristan ile Türkiye arasında yeni bir işbirliğinin adımını atmış bulunuyoruz. Sadece siyasi ve ekonomik değil, iki ülke arasında eğitim alanında işbirliğini güçlendirme anlamında çok önemli bir evreye geçmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

Özer, 9 Şubat'ta okul öncesi eğitim ile ilgili bir zirve düzenleyeceklerini belirterek, Macaristan'ı bu zirveye davet etti. Bakan Szijjarto, konuşmasında, Macaristan'ın Türk öğrenciler tarafından en çok tercih edilen 12. ülke olduğunu, halihazırda da 1000'den fazla Türk öğrencinin ülkede eğitim gördüğünü ve bundan dolayı çok memnun olduklarını söyledi.

İki ülke arasındaki eğitim işbirliğinin iyi olduğunu belirten Szijjarto, 16 Macar üniversitesinin Türk üniversitelerle işbirliği halinde olduğunu, öğrenci ve öğretmen değişim programlarının gerçekleştirildiğini aktardı.

Ankara Üniversitesi’nde Hungaroloji, Macaristan'da ise iki üniversitede Türkoloji bölümünde eğitim verildiğini kaydeden Szijjarto, imzalanan son mutabakatla Macaristan burs programındaki Türk öğrenci sayısının 150'den 200'e çıkarıldığını bildirdi.

14-01-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş