Arama sonuçları

Türkiye’de barajına takılan KKTC’ye gitti

Türkiye’de barajına takılan KKTC’ye gitti

Bu yıl tıp ve hukuk fakültelerinde okumayı düşünen gençler “başarı sırası barajına” takıldı. YÖK’ün “barajı aşanlar rahatça giriyor, parası olan okuyor” gerekçeleriyle bu yıl uygulamaya koyduğu karara göre tıp fakültesini isteyen gençlerin ilgili puan türünde yani MF-3’te ilk 40 bin başarı sırasında olmaları gerekti.Bu başarı sırasını tutturamayan ne devlet ne de vakıf üniversitelerinde tıp okuyamayacak, tercihte bulunamadı.

Aynı sınırlama hukuk fakültelerinde de geçerli. İlgili puan türünde ilk 150 bin başarı sırasında değilseniz hukuk tercihi yapamadınız.

KKTC’DE BARAJ YIKILIYOR

Ancak bu durum yalnızca Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversiteleri için geçerli. KKTC üniversitelerinde “başarı sırası barajı” yok. Türkiye’de baraja takılan bu üniversitelerde okuma şansına sahip.  

Geçen yıl bu üniversiteler hukuk fakültelerinin ücretli programlarına başarı sıraları 170 bin ile 273 bin arasında değişen öğrenci aldı. Tıp fakültelerinde ise yine ücretli programlara 66 bin ile 110 bin başarı sırasındaki öğrenciler girdi. Öğrenim ücretlerine gelince hukuk fakültelerinin ücretleri 16 bin ile 17 bin TL, tıp fakültelerinin öğrenim ücreti ise yaklaşık 37 bin TL.

Yani baraja takılmadan bu üniversitelerden doktor ve hukukçu olarak mezun olup, Türkiye'de çalışabilirsiniz.

AZERBAYCAN’A YOK

Yine ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yapılan Azerbaycan Tıp Üniversitesi’ni seçen adaylar da Türk üniversitelerinde olduğu gibi başarı sırası yok. Azerbaycan’da tıp fakültesinde okumanın bedeli ise 3 bin Azeri Manatı yani yaklaşık 7 bin 686 TL.

YATAY GEÇİŞž YOK

Ancak gerek KKTC gerekse Azerbaycan’daki bu üniversitelere giden öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapabilmeleri için tıpta 40 bin, hukukta da 150 bin başarı sırasında olmaları gerekiyor.

DİPLOMALARI TÜRKİYE’YE DENK

İki ülkenin üniversitelerinde de tıp ve hukuk okuyan öğrenciler mezun olduklarında programları YÖK tarafından onaylandığı ve ÖSYM tarafından da yerleştirmeleri yapıldığı için denklik sorunu yaşamayacak.

SENEYE BARAJ GELECEK

YÖK ise gelecek yıl KKTC üniversiteleri için de başarı sırası barajı getirileceğini söyleyerek, uygulamanın Türkiye’de tıp ve hukuk okumak isteyen öğrenciler için adaletsizlik olacağı eleştirilerine şu yanıtı veriyor:

“Bu sene koyamadık çünkü bununla ilgili mevzuatlarını hazırlamaları için onlara bir yıllık geçiş süresi verildi. Ancak KKTC üniversitelerine  düşük puanlı ve düşük başarı sırasından öğrencinin bu yıl yerleşmeyeceğini düşünüyoruz. Bu üniversitelere yerleşen öğrenciler Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapmak isterlerse başarı sırası kuralı aranacak. KKTC’den mezun olduklarında ise diplomalarında bir sorun olmayacak. O diplomalar Türkiye’de de geçerli olacak.”

HUKUKTA PUANLAR NASIL GİTTİ?

Bu yıl hukuk fakülteleri TM-2 ile değil TM-3 puan türü ile öğrenci alacak.  Ancak puan türü değişikliği yüzünden kılavuzda geçen yıl hukuk fakültelerinin en son hangi başarı sırasından ve puanınından öğrenci aldığına ilişkin bilgi de yer almadı. Oysa öğrenciler tercih yaparken bir yıl önce bölümlerin aldığı öğrencilerin başarı sıralarını dikkate alıyor.

YÖK BAޞKANI PROF. DR. YEKTA SARAÇ’TAN ADAYLARA TAVSİYELER

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç üniversite tercihi yapmaya hazırlanan gençlere Habertürk aracılığıyla tavsiyelerde bulundu. İşte Saraç'dan tercih önerileri:

İSTENİLENİ DEОİL, İSTEDİОİNİZİ SEÇİN: Öğrencilerin öncelikle kendilerini; kendileri için neyin doğru olduğunu bilecekleri olgunlukta kabul etmelerinin, bundan sonra tercih aşamasına geçmelerinin yerinde olduğunu düşünüyorum. Kendilerinden istenilen değil kendilerinin istedikleri programlara kaydolmaları mutlu bir öğrencilik süreci geçirmelerinin ilk şartıdır.

ÖNCE PROGRAM SONRA ÜNİVERSİTE: Okumak istedikleri programları öncelik sırasına göre seçip sıralamalılar. Programdan sonra da o programları hangi üniversitelerde okumak istediklerini yine öncelik sırasına göre sıralamalılar.

KARޞILAޞTIRMA İÇİN BİLGİ VERDİK: YÖK olarak onlara dört yıllık programları üniversiteler açısından karşılaştırma yapabilecekleri yeni bir imkan sunuyoruz. Programlarda kaçar öğretim üyesinin, kaç profesör, kaç doçent ve kaç yardımcı doçentin bulunduğuna tercih kılavuzunda yer verdik.  Geçen seneki taban puanlardan istifade etmeleri gerekir.

MARKA DEОERİ DÜŞžÜK OLABİLİR AMA: Marka değeri daha düşük ve uluslararası sıralamalarda daha altta olan bir üniversitenin üstte olan bir üniversiteden bazı programlarda daha iyi olabileceklerine de dikkat etmeliler.

ÜNİVERSİTELER HAKKINDA BİLGİ TOPLAYIN: Üniversite hayatı sadece bir programda öğretim görmek değildir; onun için üniversitelerin sosyal ortamına ve sundukları sosyal imkanlara dair bilgi de toplamaları gerekir. Bütün tercih haklarını kullanmak bazen istenilmeyen bir programda veya üniversitede okumaya yahut yeniden sınava girmeye yol açmaktadır. Dolayısıyla kendilerini bütün tercihleri doldurmak zorunda hissetmesinler.

GELECEОİN MESLEKLERİ NEDİR? Günümüzde “geleceğin mesleği” kavramı sıkça kullanılmakta. Bu kavram dikkate alınmalı; ama  kişinin kendi potansiyeli, kendi isteklerinin ve heyecanlarının önüne geçmemeli. Bu tür tespitlerin önemli bir kısmı bilim politikaları için doğru olabilir. Ama bir gencin hayatının önemli bir eşiğinde tek belirleyici olmamalıdır. Geleceğin mesleği gibi beş on sene sonrası için belirgin olmayan, ne getireceği belli olmayan kavramların peşinde koşmak yerine bilimin temeli olması hasebiyle önemini her zaman koruyan ve bu sene burs gibi teşvikler alan temel bilimler gibi bilim alanlarına yönelmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

FORMASYONLARLA DESTEKLEYİN: Ayrıca  hangi program mezunu olurlarsa olsunlar başkaca formasyonlarla desteklenmiyorsa, sahibi yabancı dil bilmiyorsa,  günümüz dünyasında bir programın diploması tek başına o kişiye güvenli bir gelecek garanti etmez. Üniversitede geçirecekleri süreçte buna da dikkat etmeliler. En nihayet, tercih konusunda bütün öğrenciler için tek bir doğru yoktur; her öğrenci için farklı doğrular olabilir. 

16-07-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş