Arama sonuçları

Türkiye’yi teknolojide süper lige taşıyacak

Türkiye’yi teknolojide süper lige taşıyacak

İzmir'in Urla ilçesinde kurulacak ve Türkiye'nin sivil teknolojiler, mobilite ve girişimcilik alanlarında küresel rekabet gücünü artıracak Bilişim Vadisi İzmir'in temeli, düzenlenen törenle atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi'nin bilgi ve iletişim teknolojilerinden yazılıma, elektronikten tasarım ve oyun geliştirmeye kadar 270'ten fazla Ar-Ge firmasına ev sahipliği yaptığını kaydetti. Varank, şöyle dedi: "TOGG, 1000 Ar-Ge mühendisi ile faaliyetlerini bilişim vadisinde yürütüyor. FEV, uluslararası otomobil markalarının prototip ve mühendislik çalışmalarını bilişim vadisinde yapıyor. Büyütech, geleceğin otonom araçlarının kullanacağı stereo kameraları bilişim vadisinde üretime hazırlıyor. Getgo, yeni nesil üç tekerlekli elektrikli araçları bilişim vadisinde geliştiriyor. ASELSAN ve HAVELSAN'ın sivil teknoloji alanındaki çalışmalarına bilişim vadisi ev sahipliği yapıyor. Burada sayamayacağım böyle onlarca çalışma daha devam ediyor."

TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK

Bilişim Vadisi'nin, Türkiye'nin yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, üretim üssü olması noktasında oldukça önemli bir rol oynadığını vurgulayan Varank, şöyle konuştu:

"Hamdolsun 2,5 yıl önce açılışını yaptığımız Bilişim Vadisi'nde şu ana kadar 3 binin üzerinde nitelikli personel istihdam edildi. Bölgedeki nihai hedefimiz bu rakamı 4-5 katına çıkarmak. İşte bugün temelini attığımız Bilişim Vadisi İzmir Teknoloji Üssü, Cumhurbaşkanımızın açılışını yaptığı Bilişim Vadisi'nin İzmir'deki merkezi olacak. Bu ilave alan ülkemizin mobilite, bağlantılı teknolojiler, akıllı şehirler, siber güvenlik, tasarım ve dijital oyunlarda seviye atlamasına yardımcı olacak. İlk imzası Sayın Binali Yıldırım tarafından atılan, daha sonra Bilişim Vadisi çatısı altına alınan Bilişim Vadisi İzmir 180 bin metrekarelik yüz ölçüme sahip olacak. 63 bin metrekare kapalı alanı ile yerli ve yabancı birçok teknoloji girişimcisine ev sahipliği yapacak. En az 6 bin araştırmacıya istihdam sağlayacak. İzmir'in parlak beyinleri, Bilişim Vadisi İzmir'den dünyaya açılacak. Biz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye'nin güçlü inovasyon ekosistemini tahkim etmek için sürekli kafa yoruyoruz, çabalıyoruz ve yeni adımlar atıyoruz. Mega teknoloji koridoru ile birbirine bağlanan Bilişim Vadisi Kocaeli ve İzmir, diğer yenilik ekosistemi bileşenleri ile birlikte, Türkiye'yi Allah'ın izniyle teknolojide süper lige taşıyacak."

SANAYİ DOKTORA PROGRAMI

Teknolojik gücün ancak insan kaynağına yatırım yapmakla mümkün olabildiğine dikkati çeken Varank, Türkiye'de bir yazılımcı ordusunu kurmak için adeta seferberlik ilan ettiklerini, Deneyap teknoloji atölyelerinden 42 yazılım okullarına, TÜBİTAK Fen Lisesi'nden TEKNOFEST'e, gençleri her alanda bilime ve dijital teknolojilere hazırladıklarını belirtti.

Bakan Varank, TÜBİTAK destekleriyle bugünün araştırmacılarına da yatırım yaptıklarını dile getirerek, TÜBİTAK'ın tersine beyin göçü programı ile dünyanın önde gelen üniversiteleri, araştırma kurumları ve kuruluşlarından 47'si Türk 63 üst düzey araştırmacının daha Türkiye'ye geldiğini belirtti.

Türkiye'nin asıl hazinesi insan kaynağına yönelik yeni bir müjdeyi paylaşmak istediğini kaydeden Varank, şöyle devam etti:

"Üretimde çalışacak derinlemesine uzmanlaşmış beyaz yakalıların üniversite-sanayi iş birliği ile yetiştirilmesini sağlayan Sanayi Doktora Programını iyileştiriyoruz. Doktora öğrencilerine eğitimleri süresince sağladığımız burs miktarını minimum 6 bin liraya çıkartıyoruz. Bu miktar performansa göre 7 bin 500 liraya kadar çıkabilecek. Ayrıca, burs desteği ile beraber doktora sonrası istihdam desteği de sağlayan bu programı sürekli hale getiriyoruz. Bu programla sanayide çalışacak doktoralı elemanları yetiştirecek, onların istihdamının önünü açmış olacağız. Yaptığımız bir diğer iyileştirme daha önce doktora öğrencilerini çağrı ile programımıza davet ediyorduk artık senenin tümünde bu çağrı açık olacak. Üniversitelilerimiz, sanayiciler ile bir araya gelecek. Doktora yapmak isteyen çalışanlarına doktora yaptıracak. Bunların bursunu devlet olarak biz vereceğiz. Onlar sanayide istihdam edildiğinde kendilerine bir miktar bağış desteği vereceğiz. Bu sayede sanayimizin katma değerini yükseltmiş olacağız. Araştırmacılarımıza hayırlı uğurlu olsun."

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Türkiye'nin, sanayi tarihindeki üç önemli gelişim evresini ıskaladığını ancak yetişmiş, genç beyinleriyle 21. yüzyıldaki bilgi ekonomisi çağının en iddialı ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

zmir Valisi Yavuz Selim Köşger de İzmir'in güçlü potansiyelinin açığa çıkarılması için gereken tüm adımların atıldığını dile getirerek, burada 6 bin çalışanın olağanüstü işler çıkaracağına inandığını söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da İzmir'de son dönemde teknoloji alanında ciddi çalışmalar yapıldığını, 1 sene içinde ilk etabı tamamlanması planlanan Bilişim Vadisi İzmir ile yeni bir döneme girildiğini söyledi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ise Teknopark İzmir ile birlikte oluşturdukları eğitim, bilim, teknoloji, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin Bilişim Vadisi İzmir ile çok farklı bir boyuta taşındığını kaydetti.

Baran, şöyle konuştu:

"Bilişim Vadisi İzmir, İstanbul'dan başlayarak İzmir'e devam eden çok güçlü bir teknoloji koridorunun en önemli istasyonlarından biri olacaktır. Küresel arenadan alacağı nitelikli beyin göçü ve içinden doğurup yetiştireceği girişimciler ile inovasyon ve girişimcilik kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen İzmir'imizin kaderini değiştirecek, büyük değişimlerin tetikleyicisi olacaktır."

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu ise mega teknoloji koridoru ile yeni nesil teknoloji geliştirme bölgelerinin de temelinin atılmış olduğunu aktardı.

Konuşmaların ardından protokol temel atmayı gerçekleştirdi.

Törene, AK Parti Genel Balkan Yardımcısı Ömer İleri, AK Parti İzmir milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Mahmut Atilla Kaya, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İl Başkanı Veysel Şahin de katıldı.

 

29-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş