Arama sonuçları

TYT 40 soru eksikle YGS'ye döndü

TYT 40 soru eksikle YGS'ye döndü

Dün gece yarısı YÖK, bu yıl uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nı (YKS) tekrar değiştirdi. Daha önce sınav puanı hesaplaması ile sınavın ikinci oturumda testlerde yapılan değişiklik bu kez 40'ar adet Türkçe ve matematikte temel yeterliliklerin sorgulanacağı açıklanan Temel Yeterlilik Testi'nde oldu. Bu testin içine sosyal ve fen sorularının girmesiyle birlikte TYT "40 soru eksikle" kaldırılan üniversiteye geçiş sisteminin ilk oturumu olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) döndü.

YGS'de de öğrencilere 40 matematik, 40 Türkçe sorusu yöneltiliyordu. TYT'de de ilk açıklandığında bunlar korundu. Son değişiklikle TYT içine Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testleri de alındı. 

YGS'nin Sosyal Bilimler Testi'nde 12 coğrafya sorusu TYT'de 5'e, 8 felsefe sorusu 5'e, 15 tarih sorusu da 5'e indi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları YGS'de olduğu gibi 5 tane olarak kaldı. 

Fen Bilimleri'ne gelince, burada da YGS'deki 13 biyoloji sorusu 6'ya, 14 fizik sorusu 7'ye, 13 kimya sorusu da 7'ye düşmüş oldu. 

Toplam 80 soruluk TYT bu kez 20'şer sosyal ve fen bilimleri sorularının da eklenmesiyle 120'ye yükseldi. YGS'de ise bu sorular 160'dı.

OTURUMA BİR GÜN ARA VERİLMESİ 

Daha önce açıklandığının aksine son yapılan değişiklikle iki oturumlu sınavın oturumları arasına bir gün ara verildi. Sınavın ilk oturumu TYT 23 Haziran Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu da 24 Haziran Pazar günü yapılacak. Böylece adaylar sabah oturumundan çıkıp, koşarak ikinci oturuma girmeye çalışmayacak, bir gün dinlenme fırsatları olacak. 

NE KADAR ÇOK SORU O KADAR İYİ 

Uzmanlar soru sayısının artmasını ölçme ve değerlendirme açısından olumlu buluyor ve "Ölçme değerlendirme açısından ne kadar çok soru o kadar iyidir. Adayların bilgileri daha iyi sorgulanır" diyor. Ama soruların 160'a çıkarılması gerektiğini de söylüyorlar. Oturumlar arasında bir gün ara verilmesinin de adaylar açısından iyi olduğunu belirterek, "Adaylar çok yorulacaktı" diyor.

YÖK'e gelince bu değişiklikleri "görüş ve eleştirileri" de dikkate alarak yaptığını açıklıyor ama adaylar bu kadar kısa süre içinde bu kadar sık değişiklik yapılmasından şikayetçi. Bir çoğu ilk oturumun Türkçe ve matematik sorularından oluşması nedeniyle bir aydır felsefe, fizik, kimya, biyoloji, tarih sorularını çalışmayı bırakmıştı. İşte tekrar bu derslere dönmeleri gerekiyor. En çok merak ettikleri ise "Sınav üzerinde değişiklikler sürecek mi?" 

ACİL ÖRNEK SORULAR YAYIMLANSIN

Uzmanların da adayların da YÖK ve ÖSYM'den talebi ise acil örnek soruları yayımlamaları. Çünkü soru tipini merak ediyorlar. 

AÇIK UÇLU SORULAR KAÇ TANE OLACAK?

Açık uçlu soruların ise sınavın ikinci değil ilk oturumunda yani TYT'de olacağı belirtilmişti. Son değişiklikten sonra açık uçlu sorular kaç tane olacak? Bunun da açıklanması gerekiyor. 

10-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş