ÜGS ile ÖSS’ye geri mi dönülüyor?
ÜGS ile ÖSS’ye geri mi dönülüyor? Yeni üniversiteye geçiş sisteminin ayrıntıları dün açıklandı.
Habertürk yazarı Pervin Kaplan bugünkü köşesinde yeni üniversite sınav sisteminin ÖSS ile benzerlikleri ve akıllarda kalan soru işaretlerini yazdı. İşte Kaplan’ın ÜGS ile ÖSS’ye geri mi dönülüyor başlıklı yazısı:
ÜGS İLE ÖSS’YE GERİ Mİ DÖNÜLÜYOR?
Dün milyonlarca ailenin merakla beklediği üniversiteye geçiş sisteminde yani üniversiteye geçiş sınavlarında yapılacak değişiklikler YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından açıklandı. Saraç, 4 aya yayılan sınavlar zincirinin eğitim öğretimi aksattığı, öğrenciler üzerinde strese neden olduğu için tek hafta sonunda yapılmasına karar verildiğini söylerken, puan türlerinin de dil puanı hariç 3'e düşürüldüğünü duyurdu.
YENİ AÇIKLANAN SİSTEMİN ADI ÜGS OLDU
Yeni açıklanan Üniversiteye Geçiş Sınavı -bunu da kısaltarak ÜGS demeye başlayacağımıza göre şimdiden ÜGS diyerek, adını koymuş olalım- bu yıl içinde yaşama geçirilmek isteniyor. Sistemle ilgili henüz bir ayrıntı yok. Bu yıl sınava girecek 2 milyon adaya yanıt verebilmek için sistemin ayrıntılarının, testlerin ağırlıklarının bir an önce açıklanması gerekiyor.
8 YIL SONRA ÖSS GERİ Mİ GELİYOR?
Açıklanan yeni sınav sistemi en son 2009 yılında yapılan ÖSS'yi hatırlatıyor. ÖSS'de de Saraç'ın açıkladığı gibi dil sınavı dahil öğrenciler iki sınava giriyordu. Tek oturumda yapılan ÖSS 2 bölümden oluşuyordu.
Birinci bölüm ortak derslerle ilgili Türkçe Testi (Tür), Sosyal Bilimler-1 Testi (Sos-1), Matematik-1 Testi (Mat-1), Fen Bilimleri-1Testi (Fen-1) olmak üzere 4 ayrı bölümden ibaretti. Bu bölüme tıpkı YGS'deki gibi tüm adaylar katılmak zorundaydı.
İkinci bölüm ise liselerin alan derslerini kapsıyordu. Edebiyat-Sosyal Bilimler Testi (Ed-Sos), Sosyal Bilimler-2 Testi (Sos-2), Matematik-2 Testi (Mat-2) ve Fen Bilimleri-2 Testi (Fen-2). Yeni LYS'lerin ayrılmış halleri tek oturumda yapılıyordu. Bu sınava isteyen katılıyordu ve tercihine göre de cevaplayacağı testi çözüyordu. Tek oturumlu bu sınavda tek kitapçık kullanılıyordu.
ÖSS’DE 3 ÇEŞİT PUAN HESAPLANIYORDU?
Sınav puanları EA, SÖZ ve SAY olmak üzere 3 taneydi. Ama her puan 1 ve 2 diye kendi içinde ayrılıyordu. Adaylar toplam 6 puana göre tercih yapıyordu.
Bir hafta sonunda da dil sınavı gerçekleştiriliyordu.
Saraç'ın açıkladığı ÜGS işte bu ÖSS ile çok benzerlik gösteriyor. Ancak ayrıntılar olmadığı için soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.
Gelin bu sorulara bakalım:
TEK SINAV MI ÇOKLU SINAV MI?
ÜGS, ÖSS gibi tek oturumdan mı oluşacak? Yoksa adaylar bir gün YGS benzeri sınava girip, ertesi gün LYS'deki gibi alan sınavına mı girecek?
PUANLARIN ALT TÜRLERİ OLACAK MI?
Dil hariç eşit ağırlık, sözel ve sayısal puanlar kendi içlerinde ayrılacak mı? Yani tıp ile mimarlık ve mühendislikler aynı sayısal puandan mı öğrenci alacak? Yoksa ÖSS'de olduğu gibi tıp SAY-2'den mi öğrenci alacak? Ya da eşit ağırlıkta aynı puanla hem hukuk, hem işletme hem turizm mi seçilecek? Yoksa ÖSS'deki gibi hukuk EA-2, turizm ve lojistik EA-1'den mi öğrenci alacak?
TESTLERİN AĞIRLIKLARI NE OLACAK?
2010 yılında başlayan YGS-LYS sisteminde amaç programların istediği niteliklere uygun adayları seçmekti. Bu yüzden de testlerin ağırlıkları okunmak istenen bölüme göre farklı katkı yapıyordu. Örneğin tıp okumak isteyen için kimya soruları yüzde 14 etkili iken, mühendislik için yüzde 9 etkiliydi. ÜGS'de bu ayrım yapılacak mı? Testlerin katkısı tercih edilen bölüme göre farklı mı hesaplanacak?
Bu soruların yanıtlarının en kısa zamanda bir aydır YGS ve LYS sistemine göre sınavlara hazırlanmaya başlayan öğrencilere duyurulması gerekiyor. Çünkü sistem açıklandığı andan itibaren bu sorulara hem rehber öğretmenler, hem aileler hem de öğrenciler cevap arıyor.
Bu yazı Habertürk’te Pervin Kaplan’ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştır
27-09-2017