Arama sonuçları

Ukrayna’da okuyan öğrencilere de ‘yatay geçiş’ hakkı verilecek mi?

Ukrayna’da okuyan öğrencilere de ‘yatay geçiş’ hakkı verilecek mi?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürerken, başta öğrenciler olmak üzere ülkede bulunan Türklerin bir kısmı da dönmeye başladı. Ancak 4 binin üzerinde Ukrayna üniversitelerinde okuyan Türkiye vatandaşı öğrencilerin bir kısmı savaşın gölgesindeki ülkeden çıkamadı. Aileleri de bir an önce çocuklarına kavuşmayı bekliyor.

Ancak işgalin ne zaman son bulacağı ve bundan sonraki süreç ise tam bir belirsizlik. Birçok aile çocuklarını tekrar bu sıcak bölgeye göndermek istemiyor.

UKRAYNA’DAKİ ÖĞRENCİLER

Peki Ukrayna üniversitelerinde okuyan bu öğrenciler ne olacak? Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapabilecekler mi? YÖK, koronavirüs salgını sırasında aldığı kararı savaşın hüküm sürdüğü Ukrayna’daki üniversitelerde okuyan öğrenciler için de verebilecek mi?

YÖK, 27 Mayıs 2020 tarihinde pandemi koşullarını gerekçe göstererek yurtdışında eğitim gören öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapabilmesine yönelik bir karar almıştı. Bu kararı hatırlatan Ukrayna’da okuyan Türk öğrenciler, Türkiye’deki üniversitelere geçmek için yatay geçiş hakkı tanınmasını istiyor.

 

YURTDIŞI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI ARTTIRILDI, KISITLAR KALDIRILDI

YÖK’ün pandemiyle ilgili aldığı bu karara göre başarı sıralaması şartı bulunan “Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk,  Öğretmenlik, Mühendislik ve Mimarlık" programları dışındaki yükseköğretim programlarının yurtdışı yatay geçiş kontenjanlarındaki %50 kısıt kaldırılarak, bu programlara yurt içi yatay geçiş kontenjanı kadar yurtdışı kontenjan ayrılabilmesine imkan tanındı.

İLK BİNDE YER ALAN ÜNİVERSİTELRDE EĞİTİM GÖRENLERE EK FIRSAT

Üniversite sıralamalarında ilk binde olan üniversitelerde okuyan öğrencilere ayrıca yeni bir imkan daha tanınmış ve bu üniversitelerde okuyanlar için başarı sırası şartı kaldırılmıştı. Bir başka karar ise birinci sınıf ve son sınıf da dâhil bütün sınıflara yatay geçiş başvurusu yapılabilme olanağı verilmesiydi. Geçerli kurallara göre ilk ve son sınıflara yatay geçiş yapılamıyordu. Yine bu sınırlamanın kaldırılması korona dönemi için alınmıştı.

SUİSTİMALLER ORTAYA ÇIKTI

Covid-19 Küresel Salgını dikkate alınarak sadece “2020-2021 Eğitim ve Öğretim yılı güz dönemine mahsus olmak" üzere bu karar alınmasına rağmen, sonradan birçok üniversitede bu kararın suistimal edildiği ortayı çıkmış ve YÖK de bunu kabul etmişti.

Bakalım YÖK Ukrayna üniversitelerinde okuyan öğrenciler için ne karar alacak?

02-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş