Arama sonuçları

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi patent sayısıyla orantılı

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi patent sayısıyla orantılı

Dünya genelinde her yıl 26 Nisan’da kutlanan Dünya Fikri Mülkiyet Günü ve Patent Haftası bu yıl "Daha İyi Bir Gelecek İçin İnovasyon" temasıyla gerçekleştiriliyor.

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, Patent Haftası kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, yüksek ve orta teknolojilerde geliştirilen ürünlerin teminatı olarak kabul edilen fikri, sınai ve mülkiyet haklarının her geçen gün önemini artırmaya devam ettiğini belirtti.

DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WİPO) farklı perspektiflerden bu konuya dikkati çektiğini aktaran Akbulut, bu yılki temanın "Daha İyi Bir Gelecek İçin İnovasyon" olduğunu bildirdi.

Akbulut, Türkiye’de de bu temaya uygun çalışmaların başlandığına değinerek, şöyle dedi:

"Geçtiğimiz yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öncülüğünde patent farkındalık seferberliği konusunda önemli çalışmalara imza atıldı. Bu kapsamda patent, faydalı model ve tasarım konusunda 4 binden fazla işlem gerçekleştirildi. İhtiyaçların tespiti noktasında yapılan bu çalışmalar fikri, sınai ve mülkiyet hakları konusunda gelecek için ümit verici."

"ÜNİVERSİTELERİMİZE CİDDİ GÖREVLER DÜŞÜYOR"

Akbulut, dünya genelinde 18 ile 24 yaş aralığında 1,8 milyar gencin bulunduğunu ve bunların yüzde 90’ının gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını belirterek, bu yaş dilimindeki bireylerin patent konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Patentlerin ülkelerin refah düzeyini artırmasında kritik bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akbulut, şunları kaydetti:

"2022 temasında öne çıkan başlıklar arasında patentlerin ülkelerin refah düzeyini artırma konusu da yer alıyor. Özellikle ülkelerin gelişmişlik düzeyleriyle patent sayıları arasında doğru bir orantı var. Ülke olarak 2029 yılına kadar 1 milyon patent hedefine ulaşmamıza bağlı olarak milli gelirimizde de kayda değer bir yükseliş gerçekleşecek. 2021’i ele aldığımız hem ihracatta rekorlara imza attık hem de fikri, sınai ve mülkiyet haklarında önemli yükselişler gerçekleştirdik."

Dünyadaki teknik bilgilerin yüzde 80’lik kısmının patent dokümanlarında yer aldığını aktaran Akbulut, "Üniversitelerimize bu konuda ciddi görevler düşüyor" ifadelerini kullandı.

26-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş