Arama sonuçları

Uludağ Üniversitesi, Karagöz'ü dünya markası yapacak

Uludağ Üniversitesi, Karagöz'ü dünya markası yapacak

"Osmanlı payitahtı" Bursa'da doğan geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz, Bursa Uludağ Üniversitesi'nde (BUÜ) kurulan uygulama ve araştırma merkeziyle dünyaya açılacak.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan Karagöz'ü dünyaya tanıtmak amacıyla Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARAKUM) kurulmuştu. Merkez, Karagöz'ü sadece ramazan ayında hatırlanan bir seyirlik eğlence olmaktan çıkarmak için faaliyetler yürütüyor.

AKADEMİK ÇALIŞMA DA YAPILACAK

Merkez, Karagöz sanatı ve kukla oyunları ile ilgili akademik çalışmalar yürütmeyi hedefliyor.

Merkezin Müdürü ve BUÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümü Ana Sanat Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Öztahtalı, Karagöz'ün çok sevilen bir gölge oyunu olduğunu, Osmanlı tarihi boyunca padişahlar nezdinde de ilgi gördüğünü anlattı.

"KARAGÖZ, SADECE BİR EĞLENCE DEĞİL"

Karagöz'ün bir gölge oyunu olmanın dışında çok önemli bir misyonu da üstlendiğini belirten Öztahtalı, şöyle dedi: "Karagöz, sadece ramazan ayında insanları eğlendirmek için yapılan bir eğlence değil. Karagöz'ün çok ciddi, felsefi bir bakış açısı var. Temel hedefimiz, Karagöz'ün sadece ramazanın 30 gününe sığdırılan bir eğlence aracı olmasının önüne geçmek. Merkezin temel hedeflerinden biri de yeni hayaliler yetiştirmek. BUÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Yüksek Lisans Programı'nda Karagöz ve kukla oyunlarıyla ilgili bir ders var. Hem öğrencilerden Karagöz'e hevesli olanlarının hem de yüksek lisans programında bu dersi alanların yeni bir hayali olarak, bu alanda uzmanlaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Sadece akademik boyutta değil, bu konuya ilgi duyan herkesi atölyelerimizde hem suretler yapmaya hem de hayali olarak Karagöz oynatmaya davet ediyoruz.

"KARAGÖZ BİBLİYOGRAFYASI" HAZIRLANDI

Karagöz'ün bir dünya markası olmasına çalışıyoruz. Çünkü Karagöz, Bursa'nın malı. Karagöz, Türkiye'yi dünyada tanıtabilecek, anlatabilecek çok önemli bir malzeme. Geleneksel Türk tiyatrosunun bu çok önemli alanı yaşayabilir hale getirmek istiyoruz."

29-04-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş