Arama sonuçları

Uluslararası diploma programları: Öğrenci sınırlaması kalktı. Başka ne değişiklik var?

Uluslararası diploma programları: Öğrenci sınırlaması kalktı. Başka ne değişiklik var?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Uluslararası Diploma ve Sertifika Programları Uygulama Yönergesi’nde değişiklik yaptı.  Diploma ve sertifika programlarının sayısının yanı sıra bu programlara katılmak isteyen öğrencilere de sınırlama getiren yönerge değişikliği hem eğitimcilerin hem de velilerin tepkisini çekmişti.

2024 Ekim ayında yapılan değişiklikle MEB uluslararası diploma ve sertifika programlarına sınırlama getirmişti. Yapılan yönerge değişikliğinden sonra bir okulda aynı dilden birden fazla uluslararası diploma ya da sertifika programının açılması engellenmişti. Örneğin yabancı dili İngilizce olan bir okulda sadece Advanced Placement (AP) ya da Uluslararası Diploma Programı’nın (IB) açılmasına izin veren yönergede bu programlara katılacak öğrenci sayısına da sınırlama getirmiş ve en fazla bu programlara katılacak öğrenci sayısı her sınıf için en fazla 60 olarak belirlenmişti. Üstelik tüm bu değişiklikler lise tercihlerinin tamamlanmasından sonra gerçekleştirilmişti. Oysa veliler lise tercihlerini yaparken okullarda uygulanan diploma ve sertifika programlarını dikkate alıyordu.

ÖĞRENCİ SAYISINDA SINIRLAMA KALKTI

Bu sınırlamalar ise tepki çekmişti. MEB, gelen eleştirileri dikkate alarak yönergede düzenleme yaparak bazı sınırlamaları kaldırdı. Bunların başında ise öğrenci sayısında sınırlama kaldırıldı. Eski yönergede sınıf mevcutları en fazla 20 öğrenciden oluşuyor ve en fazla her sınıf için 3 şube açılabiliyordu. Yani 60 öğrenci sınırlaması vardı. Değiştirilen yönergede “en fazla 3 şube açılabilir” maddesi kaldırıldı, böylece öğrenci sayısı ile ilgili bir sınırlama bundan sonra olmayacak. Ayrıca en fazla 20 öğrenci şartı da 24 olarak düzenlendi.

PROGRAM SINIRI NE OLDU?

Eski yönergede “Bir okulda aynı yabancı dilde birden fazla UDSP açılamaz. Ancak ikinci bir yabancı dilin seçilmesi durumunda en fazla iki UDSP açılabilir” maddesi “farklı yabancı dil” eklenerek genişletildi ve şöyle düzenlendi: “Bir okulda farklı yabancı dillerde olmak kaydıyla en fazla iki UDSP açılabilir. Aynı yabancı dilde bir üst programa hazırlık için UDSP açılabilir.”

ÖĞRENCİ KABULÜNDE NE DEĞİŞTİ?

Bu programlara öğrenci kabulünde “İl millî eğitim müdürlüğünce yapılacak yabancı dil seviye tespit sınavı sonucunda Avrupa Dil Portfolyosu kapsamında belirlenen dil düzeyi göstergelerinden en az B1 seviyesinde dil yeterliliğine sahip olmak” maddesi ise “Bakanlıkça yapılacak yabancı dil seviye tespit sınavı sonucunda en az 70 puan almak” şeklinde değiştirildi.

KİMLER DERS VEREBİLECEK?

“Dil” ile ilgili bir başka değişiklik ise bu programlarda görev alacak öğretmenlerin dil yeterliliklerine ilişkin oldu. Eski düzenlemede, “ Türkçe okutulacak dersler hariç olmak üzere diğer dersleri, programın gerektirdiği yabancı dilde okutabilecek ve gerekli kaynak ile yazılımları kullanabilecek nitelikleri haiz, eş değerliliği ÖSYM tarafından kabul edilen en az B2 seviyesinde yabancı dil yeterliliğine sahip öğretmenlerin görevlendirilmesi” maddesi şu şekilde düzenlendi:

“ Türkçe okutulacak dersler hariç olmak üzere diğer dersleri, programın gerektirdiği yabancı dilde okutabilecek ve gerekli kaynak ile yazılımları kullanabilecek nitelikleri haiz; UDSP’nin uygulama dilinde lisans mezunu olan ya da ÖSYM tarafından yapılan yabancı dil sınavlarından son beş yılda en az 65 puan alan öğretmenler veya ÖSYM tarafından eş değerliliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından son beş yılda en az 65 puan seviyesine karşılık gelen düzeyde yabancı dil yeterliliğine sahip, öğretmenlerin görevlendirilmesi.”

Kütüphanede görevlendirilecek personelle ilgili de bir düzenleme yapıldı. Eski yönergede kütüphanede görevlendirilecek personel için “kütüphanecilik veya bilgi ve belge yönetimi bölümü mezunu, eş değerliliği ÖSYM tarafından kabul edilen en az B1 seviyesinde yabancı dil yeterliliğine sahip” şartı şöyle değişti:  “Kütüphanede istihdam edilmek üzere, kütüphanecilik veya bilgi ve belge yönetimi bölümü mezunu, ÖSYM tarafından yapılan yabancı dil sınavlarından son beş yılda en az 50 puan alan veya ÖSYM tarafından eş değerliliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 50 puan seviyesine karşılık gelen düzeyde yabancı dil yeterliliğine sahip bir personelin bulunması.”

OKUL AİLE BİRLİĞİ BAŞKANI GİTTİ

UDSP uygulanan okullarda 7 kişilik Yürütme Komisyonları’nda okul aile birliği başkanı yer alırken, yeni düzenlemede okul aile birliği başkanı çıkarıldı ve veli sayısı da 2’den 3’e çıkarılarak, 7 kişinin tamamlanması sağlandı.

HESAP DA DEĞİŞTİ

Eski yönergede bu diploma programlarının ücretleri için okul-aile birliği hesabı altında UDSP adına bir alt hesap açılacağına ilişkin madde de okul adına UDSP başlığıyla alt hesap açılması şeklinde değiştirildi. Programlar için belirlenen ücretler de okul aile birliği yerine okul adına açılacak hesaba yatırılacak.

14-02-2025


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş