Arama sonuçları

Uluslararası diploma programlarına sınırlama geldi: Bundan sonra ne olacak?

Uluslararası diploma programlarına sınırlama geldi: Bundan sonra ne olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uluslararası diploma ve sertifika programlarına sınırlama getirdi. Yapılan yönerge değişikliğinden sonra bir okulda aynı dilden birden fazla uluslararası diploma ya da sertifika programı açılamayacak. Örneğin yabancı dili İngilizce olan bir okulda sadece Advanced Placement (AP) ya da Uluslararası Diploma Programı (IB) açılabilecek. Bazı okullarda her iki programda bulunuyordu. Bundan sonra iki ayrı program yapılamayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) lise tercihleri tamamlandıktan ve öğrenciler okullara yerleştikten hatta yeni eğitim öğretim yılı başladıktan sonra Uluslararası Diploma ve Sertifika Programları Yönergesi’nde yaptığı değişiklik hayalkırıklığı yarattı. Çünkü aileler tercihlerini yaparken okulların uyguladığı bu program ve sertifika programlarını dikkate alıyordu.

SADECE BİR PROGRAM SÜREBİLİR

Peki yapılan bu değişiklik ne anlam taşıyor?

Yabancı dilde eğitim veren devlet ve özel okullarda birden fazla uluslararası diploma ve sertifika programı uygulanıyor. İngilizce eğitim-öğretim yapan ve devlet liselerinin de aralarında yer aldığı okullarda IB diploma programının yanı sıra AP sertifika programı da uygulanıyor. Öğrenciler her iki programı da seçebiliyor. Hatta bazı okullarda ikiden fazla program da olabiliyor. Cambridge Uluslararası Genel Ortaöğretim Eğitim Sertifikası (IGCSE) uygulayan liseler de var. Yine aynı lisede DSD de uygulanıyor. Bir öğrencinin istediği takdirde 4 programı da almasının önünde engel yok.

Ancak yönerge değişikliğinden sonra bu mümkün değil. Bir kez okul uyguladığı yabancı dile göre tek program yürütebilir. Diğerlerini uygulamasına izin yok.

Ya da Almanca hazırlık sınıfı olan liselerde Alman Dil Diploması (DSD) yanı sıra Abitur diploması da var. Bu yönerge değişikliğinden sonra birini seçmek zorundalar. Hatta DSD diploması veren bazı liseler Abitur diploma programı için hazırlıklarına başlamış ve diploma programı için başvurularını yapmıştı. Bu durumda iki programı birden yürütmeleri yasaklanmış oldu.  

Şu anda yürütülen programlara kayıtlı öğrenciler için sorun yok ama artık IB uygulayan bir okul AP programını açamayacak ki, bu sene bu program okullarda açılamadı.

DEVLET LİSELERİNDE AP BİTER Mİ?

Bu arada AP programı uygulayan okullar için bir başka sorun ise yönergede “ders çizelgesinde yer alan ve Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayladığı dersler”in yer almasının istenmesi. Oysa AP üniversite ön hazırlık programı olarak da tanınır ve çoğu dersi de onaylanan ders çizelgesinde yer almaz. Bu durumda okullar AP derslerini nasıl verebilecek? Birçok devlet lisesinde AP programı var ve bu değişiklikten sonra bu dersler nasıl devam edecek?

ÖZEL KURUMLARA YENİ BİR KAZANÇ KAPISI

Yine AP programı uygulayan birçok devlet lisesi aynı zamanda AP sınav merkezi. Ancak yönergede net olmayan ifadeler nedeniyle bu okulların AP sınavı yapıp yapamayacakları da belli değil ve okullar bu sınavları şimdilik durdurmuş durumda.

Peki bu kimin işine yarayacak?

AP sınav merkezi olan devlet liseleri College Board’ın kendilerinden talep ettiği ücreti öğrenciden ister ve bu ücreti kuruma yollar. Bu da yaklaşık 90 dolar. Ancak devlet okullarında bu sınav şu anda yönergedeki belirsizlikten dolayı yapılamadığı için özel kurumlarda sınav ücreti 300 ile 600 dolar arasında değişmeye başladı. Aynı şekilde devlet okullarında AP dersleri ortalama 500 dolara verilirken, şimdi 2 bin dolar gibi ücretler söz konusu. Üstelik çevrim içi dersler için bu ücretler isteniyor.

DİPLOMA OLMASA GİTMEYECEKLER Mİ?

“Bu değişikliklerin anlamı nedir, neden yapıldı?” diye soracak olursanız “beyin göçünü engellemek için” yorumu yapılabilir. İyi de gençlerin ülkeden gitmek istemesinin nedeni uluslararası diplomaya sahip olmaları mı? Yani uluslararası diploması ya da sertifikası olmasa gençler gitmeyecek mi?

Bu sorunun yanıtını bu değişikliği yapanlar biliyor mu acaba?

SADECE 3 ŞUBE OLABİLİR

Bu arada yönergede bir başka değişiklik daha var. O da uluslararası diploma ve sertifika programlarının her sınıf seviyesi için en fazla 3 şube olacak şekilde açılabilecek olması. Eski yönergede bu 4 şubeydi.

Bununla ilgili düzenleme de yönergede şöyle yer alıyor:

“Sınıf mevcudu; programın başlangıcında en az 10, en fazla 20 öğrenciden oluşur. Öğrenci sayısının 20’den fazla olması durumunda ikinci bir şube oluşturulur. Her bir şubenin azami sayısı dolmadan yeni şube oluşturulamaz. Başlayan programa devam eden öğrenci sayısının 10’un altına düşmesi hâlinde programa devam edilebilir.  Her sınıf seviyesi için en fazla 3 şube açılabilir.”

 TERCİH EDİLECEK MİYDİ?

Bir başka konu da şu:

Tercihlerini bu diploma ve sertifika programlarına göre yapan velilerin ve öğrencilerin uğradığı haksızlık değil mi? Bu değişiklik eğer tercihler öncesinde yapılsaydı, yine aynı okullar seçilecek miydi?

 

07-10-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş