Arama sonuçları

Uluslararası öğrenci için hedef Çin ve Hindistan

Uluslararası öğrenci için hedef Çin ve Hindistan

Uluslararası öğrenci için hedef Çin ve Hindistan. Türkiye'nin uluslararası öğrenci için hedef olarak koyduğu 100 bin öğrenci sınırı aşıldı. Bu kez yeni hedef Çin ve Hindistan'dan uluslararası öğrenci almak olarak belirlendi. 

DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi ev sahipliğinde düzenlenen Beşinci Uluslararası Öğrenci Temini Çalıştayı, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı ve DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi (EEİK) Başkanı Dr. Mustafa Aydın’ın katılımı ile yapıldı. İstanbul'da yapılan çalıştaya 50 üniversite ve çeşitli kamu kurumlarından, 130’dan fazla temsilci katıldı. 

Çalıştayın açış konuşmasını yapan DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, çalıştayınTürkiye'nin uluslararası öğrenciler için yükseköğrenimde bir cazibe merkezi olması içingeliştirilecek statejiye katkı sağlayacağını söyledi. 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ İÇİN YENİ HEDEF 

DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi’nin uluslararası öğrenci sayısının 2015 yılında100 bineçıkarılması hedefine ulaşıldığını belirten Rona Yırcalı, İş Konseyi'nin yeni hedefinin, özellikle Çin ve Hindistan gibi ülkelerden öğrenci temin edilmesi olduğunu ifade etti. 

Yırcalı, Türkiye’ye daha fazla uluslararası öğrenci gelmesi için üniversiteler, iş dünyası, DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ve YÖK arasında koordinasyon ve işbirliğinin tesis edilmesi  gerektiğini söyledi. 

 HER 6 ÖĞRENCİDEN BİRİ ÇİNLİ 

DEİK/Eğitim Ekonomi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın ise, dünya geneline yurtdışınaen çok öğrenci gönderen ülkelerin başında Çin, Hindistan,Almanya, Güney Kore ve SuudiArabistan’ın geldiğini söyledi. Dünyadaki uluslararası öğrencilerin yüzde 53’ünün AsyaKıtası’ndan çıktığını belirten Aydın, dünyadaki her 6 uluslararası öğrenciden birinin Çinliolduğunu belirtti. Aydın, 2025 yılı projeksiyonuna göre Çin’in önümüzdeki yıllarda dünyayaen fazla uluslararası öğrenci gönderen ülke olmaya devam edeceğini söyledi. 

Nijerya’nın uluslararası öğrenci getirilmesi konusunda Türkiye’nin önüne geçtiğini belirtenAydın,Türkiye’nin hedefinde Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan olduğunu da ifade etti.Aydın, yurtdışında okuyan Çinli öğrencilerin yüzde 95’inin kendi imkânları ile okumaktaolduğunu ve Afrika pazarına yöneldiklerini ifade etti. 

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ İÇİN AJANS KURULMALI 

Aydın, devlet finansmanı ile EEİK gibi kurumların işbirliğinde yapısal bağlamda özerk birtanıtım ajansının kurulması gerektiğini ve kurulacak ajans kanalıyla, hem Türkiye’nin hem de “Study in Turkey” markasının tanıtımının yükseltilmesi gerektiğini dile getirdi. Bilgi kalitesiyüksek öğrencinin Türkiye’ye gelmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Aydın, şöyle dedi: “OECD 2014 verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 4.5milyondan fazla öğrenci kendi ülkesi dışında, başka bir ülkede üniversite eğitimi almakta. Bu rakamın2025 yılında 8 milyona ulaşacağı tahmin edilmekte”dedi. 

EN FAZLA ULUSLARARASI ÖĞRENCİ HANGİ ŞEHİRLERDE 

İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Hamide Ertepınar tarafından“Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimini Etkileyen Faktörler” başlıklı sahaçalışmasının sunumu yapıldı. 2025 yılında dünyada uluslararası öğrenci sayısının 8 milyonaçıkmasının beklendiği belirtilen çalışmaya göre uluslararası öğrencilerin üniversite seçimtercihlerinde Türkiye’nin ekonomik gelişmişliği, yükseköğrenim imkanları ve kültürelyakınlığını öne çıkıyor. 36 üniversiteden 850 uluslararası öğrenciyle yapılan çalışmaya göreyoğunluklu olarak uluslararası öğrencilerin bulunduğu bölgeler İstanbul, Ankara, Bursa ve Kocaeli ve İzmir.  Türkiye’yi tercih eden yabancı uyruklu öğrenciler büyük oranda Asya, OrtaDoğuve Afrika ülkelerinden geliyor.

14-05-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş