Arama sonuçları

Üniversite diplomanızı zenginleştirin

Üniversite diplomanızı zenginleştirin

Üniversite maratonu, bugün ek yerleştirme tercihlerinin de bitmesiyle sona eriyor. Hızla geçen üniversite yıllarını iyi değerlendirmek için ilk günden itibaren her şeyin planlanması çok önemli. Yurt dışı değişim programlarından staja, öğrenci kulüplerinden seminerlere, üniversite diplomasını zenginleştirecek, kişisel gelişimi destekleyecek her türlü olanaktan yararlanmak gerekiyor.

Milliyet’ten Aysel Bozan Yılmaz’ın haberine göre, yoğun bir sınav ve tercih döneminin ardından, bir üniversite maratonu daha geride kaldı. Ek yerleştirme tercihleri bugün saat 23.59’da sona erecek. İki hafta içinde de sonuçların açıklanması bekleniyor. Sonrasında, bu yıl üniversiteli olan yaklaşık 750 bin öğrencinin hayatlarında yeni bir dönem başlayacak. İçlerinde renkli bir üniversite hayali kuran da var kariyer hedefi için ne yapabileceği konusunda şimdiden telaşa düşen de. Ancak öğrencilerin büyük kısmı üniversiteye gidince ne yapacağını bilmiyor.

Oysaki verimli bir üniversite hayatı geçirmek için öğrenciliğin ilk gününden itibaren planlı hareket etmek çok önemli. Artık sadece derslere girmek, yüksek notlar almak da yeterli değil, yurt dışı değişim programlarından staja, öğrenci kulüplerinden seminerlere kadar üniversite diplomasını zenginleştirecek, kişisel gelişimi destekleyecek her türlü olanaktan yararlanmak gerekiyor. Bunun için de hem üniversiteyi hem şehri hem de kariyer hedeflenen kurumları yakından takip etmek önemli. Yapılacaklar listesi uzun, yol haritasını şimdiden belirleyin.

ADIM ADIM PLANLAYIN

Üniversitenizi tanıyın: Öncelikle üniversitenizi, bölümünüzü iyi tanıyın. Pek çok üniversite, yeni kayıt yaptıran öğrenciler için oryantasyon programları düzenliyor. Bu programlara mutlaka katılın. Üniversitenin akademik birimleri, öğrenci kulüpleri gibi bilgilerin paylaşıldığı programlarda beraber okuyacağınız öğrencilerle de tanışma fırsatı yakalayacaksınız.

Öğrenci işlerine gidip nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenin. Ders içeriğinden çift anadal, yan dal gibi olanaklara kadar birçok konuda, bu birim sizi bilgilendirecek. Üniversitenizin ya da fakültenizin koridorlarında yer alan panoları ve ilanları takip edin. Öyle ki yarışmalar, burslar, ücretsiz etkinlikler gibi sizin için yararlı pek çok bilgiyi buralardan öğrenebilirsiniz.

Başka bir şehirde okuyacaksanız, şehirle ilgili ulaşım, sağlık kuruluşları, alışveriş mekânları, kütüphaneler gibi ihtiyaç duyacağınız yer türlü bilgiyi edinmeye çalışın.

Bursları araştırın: Başka şehirde okuyacaksanız, barınma işini şimdiye kadar halletmiş olmanız gerekiyor. Devlet yurtlarının kapasitesi yeterli olmadığı için pek çok öğrenci özel yurt ya da kiralık ev seçeneğine yöneliyor. ‘Üniversite başlasın kalacak yer bulurum’ diye düşünürseniz, açıkta kalma ihtimaliniz çok yüksek. Ev kiralamayı düşünüyorsanız da üniversiteye yakın olmasına, eğer yakında bulamazsanız ulaşımına dikkat edin. Bugünden itibaren burs olanaklarını da araştırmaya başlayın. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verdiği Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) burslarının yanı sıra belediyelerden vakıflara pek çok kurum ve kuruluş öğrenim bursu sunuyor. Çoğu başvurularını bu ay içinde alıyor, detaylı araştırma yapmanızda fayda var.

Kariyerinizi planlayın: Diploma artık tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Teknolojiyle birlikte her şey hızla değişiyor dolayısıyla meslekler de. O nedenle siz mezun olana kadar diplomanızın eskime ihtimali çok yüksek. Üstelik karşınızda çok büyük bir rakip var: Yapay zekâ. Önümüzdeki 10 yıl içinde işlerin 3’te 2’sini ele geçireceği tahmin ediliyor. O nedenle okurken deyim yerindeyse heybenizi doldurmanız gerekiyor. Dil bilmek, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek ve öğrenmek şart. Bunun yanı sıra üniversitenizin çift anadal, yan dal, çift diploma, farklı alanlardan seçmeli dersler, Erasmus başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışı üniversitelerle öğrenci değişim programları, staj gibi tüm olanaklarını değerlendirmelisiniz.

Sosyal sorumluluk projelerine, alanınızla ilgili araştırmalara, farklı kurumların sertifika programlarına da mutlaka katılın. Çünkü artık iş dünyası bunu istiyor. Yaratıcılık, kriz yönetme, liderlik gibi vasıfları da öğrencilik yıllarından itibaren kazanmaya çalışın. Okuduğunuz yıllar boyunca sosyal çevrenizi genişletin. Üniversitenizde düzenlenecek kariyer günlerini de kaçırmayın. Orada belki de hayatınızın iş fırsatıyla karşılaşabilirsiniz.

ÖĞRENCİ KULÜPLERİNE ÜYE OLUN

Kişisel gelişiminiz, üniversite yıllarını keyifli geçirmeniz ve yeni dostluklar edinmeniz için öğrenci kulüpleri en büyük avantajınız olacak. Üniversitelerde bilimden dansa, finanstan gastronomiye kadar farklı alanlarda öğrenci kulüpleri bulunuyor. Bu kulüpler arasından kendiniz için uygun olanlara katılmanızda yarar var. Konferans, seminer ve atölye çalışmalarını, kültür sanat ve spor faaliyetlerini de mutlaka takip edin.

11-09-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş