Arama sonuçları

Üniversite eğitiminde gidilecek en iyi 50 ülke

Üniversite eğitiminde gidilecek en iyi 50 ülke

İngiliz sıralama kuruluşu QS (Quacquarelli Symonds) dünya genelinde ülkelerin yükseköğretimdeki kalitesini değerlendiren sıralamasını yayınladı. 6 kıtadan 50 ülke eğitim sistemi, erişim, ülkedeki en iyi üniversitelerin performansları ve ekonomik bağlam olmak üzere dört kategoride değerlendirildi.  En iyi üniversite eğitiminin alındığı ülke olarak ilk sırada ABD yer alıyor. 50 ülke içinde Türkiye’nin yeri ise 39'uncu sıra.   

İşte üniversite eğitimi için gidilebilecek en iyi 50 ülke:

1- AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ (ABD)


ABD 100 tam puanla listenin ilk sırasında. QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 150'den fazla üniversitesi bulunan ülke, uluslararası öğrenciler için önde gelen hedeflerden biri. 2013-2014 akademik yılında, ABD'yi tercih eden uluslararası öğrenci sayısı 886 bin 52 oldu. Yabancı öğrenciler tarafından en çok tercih edilen eyaletler Kaliforniya, Teksas ve New York, en popüler alanlar ise işletme ve yönetim, mühendislik, matematik ve bilgisayar bilimleri. Ülkede en çok tercih edilen kentler Boston, Chicago, San Francisco ve Los Angeles.



2-BİRLEŞİK KRALLIK


98.5 puanla ikinci sırada yer alan Birleşik Krallık, uluslararası öğrenci sayısı bakımından ABD'nin hemen arkasında geliyor. QS 2015-2016 Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda Birleşik Krallık’tan 4'ü ilk 10'da olmak üzere 71 üniversite bulunuyor. Kırsal ve kozmopolit şehirlerin bir arada bulunduğu Birleşik Krallık’ta, doğa severler ve kültür meraklılarının memnun olabileceği birçok imkan var. Londra, Manchester, Glasgow, Oxford and Cambridge Birleşik Krallık'te en çok tercih edilen şehirler.


3-ALMANYA


Yükseköğretimde İngilizce konuşulmayan (non-Anglophone) en popüler ülke olan Almanya 94 puanla üçüncü sırada yer alıyor. Berlin, Münih, Köln, Frankfurt, Heidelberg öğrencilerin en çok tercih ettiği şehirler. 2015-2016 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 60'ıncı sırada yer alan Münih Teknik Üniversitesi Almanya'nın en üst sıradaki üniversitesi. Dünyanın en iyi 250 üniversitesi arasında 16, en iyi 500 arasında 35 Alman üniversitesi var. Almanya, devlet üniversitelerinde okumak isteyen yerli ve uluslararası öğrencilerden öğrenim ücreti istemiyor. Öğrenim ücretsiz olmakla birlikte, öğrenciler dönem başına 250 Euro'yu aşmayan sembolik bir ücret ödüyor. AB üyesi ülkelerin öğrencilerin Almanya'da okumak için vize alması gerekmiyor.


4-AVUSTRALYA


92.6 puanla dördüncü sırada yer alan Avustralya, ender görülen canlılar ve tehlikeli sporlara ilgi gösterenler için en popüler tercihlerden biri. Sıcak hava ve kıta boyunca irilik ufaklı 10 binden fazla plaj özellikle öğrenciler için sosyal yaşamda keyifli bir avantaj sağlıyor. Bunun dışında Avustralya'nın yükseköğretim sistemi de ülkenin yurtdışından öğrenciler tarafından tercih edilmesinin en önemli sebeplerinden biri. ABD'deki Ivy Lig'e benzer bir sistemle Avustralya'daki Group of Eight'i oluşturan üniversiteler dünyadaki en iyi 100 üniversite arasında yer alıyor. 33 üniversite de çeşitli uluslararası sıralamalarda yer buluyor. Sidney, Melbourne, Brisbane, Perth ve Adelaide öğrenci kentleri olarak biliniyor.


5-KANADA


90.2 puanla 5'inci sırada yer alan Kanada'yı tercih eden öğrenciler British Columbia'daki kayak pistlerinden kırsal Manitoba, hoşgörülü ve çok kültürlü olarak bilinen Toronto, Montreal, Vancouver ve Quebec kentleri ile farklı kültürel ve doğal deneyimler yaşama fırsatı buluyor. Ülkede İngilizce ve Fransızca, eş zamanlı kullanılan resmi dil statüsünde. 2014 itibariyle, ülkedeki tüm ortaöğretim sonrası öğrencilerin 8'ini uluslararası öğrencilerin oluşturmasıyla uluslararası öğrenciler için en popüler ülkelerden biri haline geldi. 2015-2016 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 26 üniversitesi bulunuyor. Genel olarak, Kanada'da öğrenim ücretleri ABD, İngiltere ve Avustralya ile karşılaştırıldığında daha ucuz. Uluslararası lisans öğrencileri için Kanada'da ortalama öğrenim ücretleri yılda ortalama 10 bin 735 ABD Doları. 


6- FRANSA


Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü'ne göre, dünyanın en popüler turizm merkezi olarak belirtilen Fransa, 89 puanla 6'ncı sırada. Fransa'nın eğitim ve araştırmaya yaptığı yatırımla güçlü akademik ve sanatsal gelenekleri günümüzde de devam ediyor. 2015-2016 QS Dünya Üniversiteler Üniversiteler Sıralaması'nda Fransa’dan 41 üniversite yer alıyor, bunlardan 11'i ilk 250'de. Fransa, ESCP Europe, ESSEC Business School, HEC Paris and INSEAD gibi işletme alanında uzman okulları ile tanınıyor. Ayrıca Fransa'nın önde gelen üniversitelerinde yıllık öğrenim ücretleri hem yerli ve uluslararası öğrenciler için ortalama bin doların altında. Fransa'da çoğu devlet üniversitelerinde derslerin çoğunluğu, lisans için yılda 210 dolar civarında. Bu rakamlar, dünyanın en düşük ücretleri arasında. Paris, Lyon, Toulouse, Montpellier ve Lille öğrenci şehirleri olarak biliniyor.


7-HOLLANDA


Hollanda 84.8 puanla 7’nci sırada. Avrupa'nın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biri olan Hollanda, büyük öğrenci şehirlerine ve 16. yüzyıldan kalma, dünyanın en eski ve en saygın yükseköğretim sistemlerinden birine sahip. 2015-2016 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’na göre dünyanın en iyi 300 üniversitesi arasında Hollanda'dan 13 üniversite var, bunların 5'i ilk 100'de. Ülkede öğrenim ücretleri diğer ülkelere kıyasla nispeten olumlu. Amsterdan, Leiden, Groningen, Rotterdam ve Maastricht öğrenci şehirleri olarak biliniyor. Öğrenim ücretleri AB üyesi ülkelerin öğrencileri için ortalama 1950 Euro, AB üyesi olmayan ülkelerin öğrencileri için programlara göre 6 bin ile 15 bin Euro arasında değişiyor.


8-ÇİN


83.5 puanla Çin 8’inci sırada. Ticaret, turizm ve eğitim içindeki Çin'in yükselen grafiği, Çin'de öğrenci nüfusunda büyük artış sağlıyor. Ülkede "insan sermayesi" olarak yıllık 250 milyar dolar yatırım yapılıyor. Eğitimli elitler ile kırsaldaki emekçiler arasındaki farkı azaltmak amacıyla, kırsal bölgelerdeki öğrencilerin kentlerde eğitim alabilmesi için verilen devlet desteği de bu yatırımın içinde bulunuyor. Çin'de kolej ve üniversite sayısı son 10 yılda iki katına çıkarak 2 bin 409 oldu. Ülkede birçok üniversite batı ile rekabet gücünü artırmak için gerekli teknolojilerin geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. 2014-2015 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda Çin'den 27 kurum bulunuyor. 2014'te Çin'de öğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı 377 bin oldu. Çin hükümeti 2020 yılına kadar bu sayıyı 500 bine çıkarmayı hedefliyor. Bu amaçla ülkede uluslararası öğrenciler için birçok burs imkanı sunuluyor. Beijing, Şangay, Xi'an ve Shandong ülkedeki öğrenci kentleri.


9-GÜNEY KORE 

 

Ülkede eğitim ve araştırmaya yapılan yatırım, ülkeyi dünyanın en iyi 13'üncü, Asya'nın en büyük 3'üncü ekonomisi haline getirdi. 2004 yılında Güney Kore hükümeti, 2012 yılına kadar üniversitelere 100 bin yabancı öğrenci çekme hedefi belirlerken 2011 yılına kadar ülke 171 farklı ülkeden gelen 85 binin üzerinde uluslararası öğrenci kaydı yaptı. 


10- JAPONYA

 
Japonya dünyanın en büyük ekonomik gücüne sahip üçüncü ülkesi. Bu ekonomik güç kısmen, araştırma ve geliştirme sektöründe güçlü Nissan, Toyota, Panasonic, Canon ve Sony gibi güçlü markalara sahip olmasından kaynaklanıyor. Bu inovasyon da gücünü başarılı yükseköğretim sisteminden alıyor. Ülke, daha fazla uluslararası öğrenci çekmeyi, 2003’te 100 bin olan uluslararası öğrenci sayısını 2020 yılına kadar 300 bine ulaştırmayı hedefliyor. Yurtdışından öğrencilerin ülkeye gelmesi için birçok teşvik bulunuyor. Mezuniyet sonrasında iş bulma sürecinde üniversitelerin destek sağlaması, birçok alanda giriş derslerinin İngilizce olması, yurtdışından daha fazla akademisyen alımı, daha fazla değişim programı işbirliği yapılması bunlardan bazıları. 2015-2016 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda Japonya’dan 38 üniversite bulunuyor.

11-İSPANYA
Doğuda Pyrenees, güneyde Akdeniz, kuzeyde Biskay Körfezi, batıda Portekiz ile çevrili İspanya Avrupa'daki en büyük ve en çok ziyaret edilen ülkelerden biri. İspanyolca'nın en çok konuşulan dillerden biri olması, kaliteli üniversiteler ve çekici yaşam tarzıyla İspanya uluslararası öğrenciler için en popüler ülkelerden biri olma özelliği taşıyor. İspanya'nın tarihi 1218'e kadar uzanan, en eski üniversitesi, Universidad de Salamanca ile uzun bir yükseköğrenim geçmişi var. Ülkede 78 üniversite var. Bunlardan 51'i devlet, 27'si özel veya Katolik Kilisesi tarafından işletiliyor. 2015-2016 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda İspanya 12'si ilk 500'de olmak üzere 18 üniversite ile yer aldı. Ülkenin önde gelen üniversiteleri çoğunlukla Madrid ve Barselona'da bulunuyor. Ayrıca Valencia, Granada ve Seville de öğrenci şehirleri olarak biliniyor. AB üyesi ülkelerin öğrencileri yerel öğrencilerle aynı ücretleri ödüyor. Bu ücretler devlette 800-1500 dolar arasında, özelde 6 bin-19 bin 670 dolar arasında değişiyor. 

12-İSVİÇRE
İsviçre, Avrupa'nın en prestijli yükseköğretim sistemlerinden birine sahip. Avrupa'nın en yüksek girişli 2015-2016 QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü ve Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) en iyi 15 arasında yer alıyor. İsviçre'de okurken görülmesi gereken yerlerin başında özellikle muhteşem Alp dağları ve göz kamaştırıcı göller geliyor. Ülke, 4 resmi dili ve yaşam kalitesi ile dünya liderleri arasında yer alıyor. Zürih, Lozan, Cenova, Bern, Basel ülkedeki öğrenci kentleri. Ülkede yaşam ucuz değil. Yıllık yaşam maliyeti ortalama 17 bin 960 ile 27 bin 930 dolar arasında.

13-İTALYA
İtalya adalar ve aktif volkanları, geniş kültürel ve tarihi mirası, Roma Kolezyum'u ve Pisa Kulesi gibi tarihi ve mimari yapıları ve eşsiz mutfağı ile yabancı turistler ile uluslararası öğrenciler için cezbedici özelliklere sahip. Ülkedeki 12 üniversite 2015-2016 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda ilk 500'e girdi. Bunlardan en üst sırada yer alan Politecnico di Milano, geçen sene 187'nci sırada yer alırken bu yıl 42 sıra yükseldi. Ayrıca Avrupa'da geçerli yükseköğretim sistemi Bologna'ya ismini veren Bologna Üniversitesi de ülkede yer alıyor. İtalya'daki üniversitelerde ücretler kurum ve bölüme göre değişiyor. Devlette ortalama ücretler 925 ile 1090 dolar arasında, özel üniversitelerde ise ücretler daha pahalı oluyor.

14-İSVEÇ
Sosyal hak ve adalet sistemi ile ünlü İsveç, maddi eşitliğe sahip ülkelerin başında geliyor. İsveç, cinsiyetler arası gelir boşluklarının en az olduğu ülke. Herkes için geçerli sağlık imkanları ve homoseksüel veya heteroseksüel tüm çiftler için eşit haklar ülkede sağlanmış durumda. 2015-2016 Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda 5'i ilk 200'de olmak üzere toplam 8 üniversite var. Stockholm Stockholm, Gothenburg, Lund, Uppsala ve Umeå ülkedeki öğrenci şehirleri. Üniversite İsveç vatandaşları ve AB ülkeleri vatandaşları için ücretsiz. AB üyesi olmayan ülke vatandaşları için öğrenim ücretleri her üniversite tarafından ayrı ayrı belirleniyor. Bu ücretler de yıllık yaklaşık 10 bin 560 ile 17 bin 595 Dolar arasında değişiyor.

15-BELÇİKA
Dünyaca ünlü üniversiteleri, çok kültürlü ve çok dilli şehirleri, yöresel mutfağı ve yüksek yaşam kalitesi ile Belçika, uluslararası öğrenciler için cazip bir ülke. 11 milyonluk nüfusun yaklaşık dörtte birini “Yeni Belçikalılar” olarak bilinen diğer ülkelerden gelen ve kalıcı vatandaşlar haline gelen nüfus oluşturuyor. Belçika'dan 7 üniversite, 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda ilk 300 arasında yer alıyor. Bunlardan 4'ü ilk 200'de. Brüksel, Leuven, Liège, Antwerp, Bruges ve Ghent ülkedeki öğrenci şehirleri. Belçikalı ve diğer AB öğrenciler için, yükseköğretim çoğunlukla devlet tarafından finanse ediliyor. Mali yardım için öğrencilerin uygunluğu programın ve yükseköğretim kurumunun tipine bağlı olarak değişiyor. AB'den öğrenciler, yılda maksimum 910 dolar öderken, AB dışından gelen uluslararası öğrencilerin 910-4 bin 560 dolar ödemesi gerekiyor. Bazı programlar ek kayıt ücreti de gerektirebilir.

16-YENİ ZELANDA
Tanınmış üniversiteler, yüksek yaşam kalitesi, farklı topluluklar, canlı şehirler, muhteşem doğal manzarası  ile Yeni Zelanda uluslararası öğrenciler tarafından tercih ediliyor. 2015/16 QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkeden 8 üniversite bulunuyor. Wellington, Aukland, Christchurch, Dunedin ülkedeki öğrenci şehirleri. Yeni Zelanda'da akademik yıl mart ayından kasım ayına kadar sürüyor. Ülkede kurum ve bölüme göre öğrenim ücretleri değişiklik gösteriyor. Örneğin, 2015'te lisans derecesindeki uluslararası öğrenciler için sanat, insani ve sosyal bilimler gibi programlar için yıllık öğrenim ücretleri 14 bin dolar civarında oldu.

17-TAYVAN
Tayvan, gelişmiş teknoloji sektörüyle ön plana çıkıyor. Bu konumuyla da bu alanda uzmanlaşmak isteyen öğrenciler için çekici bir bölge haline geliyor. 2011 devlet istatistiklerine göre ülkede uluslar arası öğrencilerin en çok tercih ettiği programlar işletme ve yönetim, mühendislik, sanat ve beşeri bilimler ile sosyal bilimler ve medya oldu. Ülkeden 15 üniversite 2014/15 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda yer aldı. Taipei and New Taipei ve Hsinchu City ülkedeki öğrenci şehirleri. Öğrenim ücretleri, üniversite ve bölüme göre değişiyor. Örneğin, Tayvan Ulusal Üniversitesi'nde uluslararası öğrenciler için 2015-2016 akademik yılı öğrenim ücreti 1700-2100 Dolar oldu.

18-ARJANTİN
Başta Uruguay olmak üzere en fazla Latin Amerika ülkelerinden öğrenci alan Arjantin'e her yıl yaklaşık 90 bin uluslararası öğrenci geliyor. İspanyolca konuşmada yetkin olma şansı, ekonomik yaşam maliyetleri ve turistik yerler ile eğitimin yüksek kalitede olması gibi sebepler ülkenin Avrupa, Asya ve ABD’den 30 bin öğrencinin gelmesini sağlıyor. Buenos Aires ve Rosario ülkedeki öğrenci şehirlerinin başında geliyor. Ülkede 40 devlet, 45 özel üniversite bulunuyor. Öğrenim ücretleri yıllık bin-3 bin Euro arasında değişirken yaşam maliyetleriyle birlikte her yıl 2-4 bin Dolar bir maliyeti oluyor.

19-FİNLANDİYA
Finlandiya'da yükseköğrenim diğer Avrupa ülkelerine göre genç olsa da, bu durum kaliteden bir şey götürmüyor. 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda ülkeden 9 üniversite bulunuyor. Helsinki, Turku, Oulu, Tampere ve Jyväskylä ülkedeki üniversite şehirleri. Finlandiya'da iki ulusal dil var: Fince ve İsveççe. İki dil de yükseköğretimde kullanılıyor. Ayrıca İngilizce verilen birçok ders bulunuyor ancak bu daha çok lisans düzeyinde yaygın. Hangi ülkeden olursanız olun, başvurunuz olumlu bulunduğu taktirde, Finlandiya'da okumak için öğrenim ücreti ödemek zorunda değilsiniz. Bu durum, uluslararası öğrencilerden öğrenim ücreti isteyen birkaç program hariç olmak üzere master seviyesinde de geçerli. Bu ücret de 2017'den itibaren geçerli olmak üzere bin 500 Euro olarak açıklandı.

20-HONG KONG
1997 yılında yönetimi İngiltere'den Çin'e teslim edilen şehir Çin Halk Cumhuriyeti Özel İdare Bölgesi olarak düzenlendi. Hong Kong, Asya'nın hakim ekonomik güçlerinden biri. Aynı zamanda bölgenin önde gelen eğitim  bölgelerinden biri olarak ortaya çıkıyor. En iyi üniversiteler sıralamasında ilk 50'de 3 tane üniversitesi bulunan Hong Kong'ta yükseköğrenimi hedefleyen öğrencilerin hızlı tempolu, aksiyon dolu metropol hayatına alışması gerekiyor. Kendi hükümeti, para birimi ve hukuk sistemi bulunan Hong Kong hakkında “bir ülke, iki sistem” yaygın söylemi hakim. Öğrenim ücretleri üniversite ve bölüme göre değişiyor. Mayıs 2014 itibariyle, hükümetin web sitesi StudyinHongKong.edu.hk'da belirtildiği üzere uluslararası öğrenim ücretleri 11 bin 500 ile 34 bin dolar arasında.

21-SİNGAPUR
Asya ülkeleri daha genel küresel eğitim pazarındaki konumlarını güçlendirirken, küresel rekabet ve yenilik çerçevesinde Singapur üniversiteleri de tanınan duruma geliyor. Singapur'un önde gelen iki üniversitesi Ulusal Singapur Üniversitesi (NUS) ve Nanyang Technological University (NTU) dünyanın en iyi 15'i içinde sıralanıyor. Aynı zamanda şehrin kendisi de 2015QS En İyi Öğrenci Şehirleri sıralamasında 15'inci sırada. Singapur'un güçlü ekonomisi ve yüksek yaşam kalitesine yüksek yaşam maliyetleri de eşlik ediyor. Asya ülkeleri arasında en pahalı ücretlere sahip ülkelerden biri olsa da dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslandığında daha uygun kalıyor. Yıllık ücretler yaklaşık 10 bin dolar, ancak üniversite ve programa göre bu rakam daha da artabilir.

22-BREZİLYA
Brezilya'nın Eğitim Bakanlığı (MEC) tarafından tanınan Brezilya'da 2 bin300 üzerinde yüksek öğrenim kurumu var. 2014/15 QS Üniversiteler Sıralamasında 22 kurumu yer aldı. São Paulo, Rio de Janeiro, Salvador ve Minas Gerais ülkedeki öğrenci kentleri arasında. Özel yükseköğretim kurumları başta üniversite merkezleri ya da entegre fakülteler. Lisans programlarında programa bağlı olarak değişen ücretler yıllık 2 bin ile 10 bin dolar arasında.

23-DANİMARKA
Yeşil, temiz ve yüksek yaşam standardına sahip ülke üniversiteye gitmek için metro da ya otobüs yakalamak yerine bisikletle gitmek isteyen öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Doğu ve Batı Avrupa arasında köprü görevi yapan Danimarka küçük bir ülke ama eğitimde önde gelen ülkelerden biri. 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda ilk 400'de 5 üniversitesi yer alıyor.  Çoğu ders, Danimarka dilinde yapılıyor özellikle de lisans seviyesinde. Ama İngilizce ve Almanca ders seçenekleri de bulmak mümkün. Kopenhag, Aarhus, Odense ve Aalborg ülkedeki üniversite şehirleri. AB üyesi ülkelerden öğrencilere ücretsiz olan eğitim, yurtdışından öğrenciler için de çok pahalı değil. Yıllık ortalama 6 bin 560-17 bin 590 dolar arasında değişiyor.

24-HİNDİSTAN
Hızlı büyüyen ve giderek daha etkili hale gelen ekonomisi ve Çin'den sonra dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olması, son yıllarda yükseköğretim sisteminin de yükselmesiyle Hindistan, uluslararası öğrenciler için değişik bir alternatif oluşturuyor. Hindistan, özellikle mühendislik ve teknoloji konularında kalitesi ile biliniyor. Delhi, Mumbai ve Bangalore ülkedeki üniversite şehirleri. Ülkede türleri, boyutları, uzmanlık ve kökenleri açısından farklılık gösteren devlet ve özel birçok kolej ve üniversite bulunuyor.

25-İRLANDA
İrlanda'da birçok üniversite uluslararası seviyede ve uluslararası öğrenciler için popüler bir seçim.
İrlanda'da yükseköğretim, üniversiteler, tek bir alanında ders veren uzman kolej ve teknoloji enstitülerinden oluşur. Aynı zamanda sağlık, eczacılık, medya, tekstil, pazarlama ve daha birçok konuda mesleki eğitim kurumları da bulunuyor. 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralamasında en iyi 650 arasında 7 üniversitesi bulunuyor. Öğrenim ücretleri üniversite ve programa göre değişiyor. 2015/16 akademik yılında lisans programlarına göre yıllık öğrenim ücretleri şöyle: Tıp 31 bin- 50 bin Euro, mühendislik, bilim ve teknoloji programları 10 bin – 21 bin 600 Euro, işletme, sanat ve beşeri bilimler programları için 10 bin – 16 bin 500 Euro.

26-RUSYA
Diğer BRICS ülkelerinin yanında dünyada hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Rusya, yükseköğretim sistemini uluslararası hale getirmek için istekli. Bu amaçla üniversiteleri geliştirmek ve başvuran uluslararası öğrencilere destek için yatırımlarda bulunuyor. 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda ülkeden 21 üniversite bulunuyor. Moskova, Saint Petersburg ve Tomsk ülkedeki öğrenci şehirleri. Ülkedeki birçok program Rusça eğitim veriyor. Öğrenim ücretleri Rusya üniversitelerinde son zamanlarda arttı ama yine de diğer birçok ülkeye kıyasla daha düşük; yıllık ortalama 3 bin 900-7 bin 700 Dolar arasında.  

27-MALEZYA
UNESCO verilerine göre dünyanın en popüler 11’inci ülkesi olan Malezya 200 bin uluslararası öğrenci kazanma hedefi ile 2020 yılına kadar altıncı en büyük eğitim sağlayıcısı olmayı istiyor. 
Ülke, dünyanın siyasi olarak en istikrarlı ülkelerinden biri. Malezya bölgesel ekonomik nüfuzu bakımından ikinci Singapur olarak değerlendirilebilir. Ama daha organik bir yaşam tarzı sunuyor. Malezya’nın yükseköğretimde genişleme planlarının geniş bir kısmını “branch campus” adı verilen ve diğer ülkedeki üniversiteler tarafından işletilip Malezya’da açılan “şube kampus”lar oluşturuyor. Örneğin 2018’de tamamlanması öngörülen plana göre, ülkede 350 dönümlük kampus alanı aralarında Reading Üniversitesi, University of Southampton gibi üniversitelerin de yer aldığı, dünyanın dört bir yanından gelen üniversiteler tarafından işletilen 8 uluslararası şube tarafından paylaşılacak. Kuala Lumpur, Penang, Johor Bahru, Malaysian Borneo ülkedeki öğrenci şehirleri. Malezya ortalama öğrenim ücretleri yılda yaklaşık 3 bin 985 dolar.

28-İSRAİL
Yükseköğrenim kolejlerinin yanı sıra çok sayıda, İsrail'de sekiz üniversite vardır. Dersler genellikle İbranice öğretiliyor. Ancak, İsrail'de birçok önde gelen üniversite İngilizce programlar sunuyor. 2013/2014 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda ülkedeki sekiz üniversiteden beşi yer alıyor. Jerusalem, Tel Aviv ülkedeki öğrenci şehirleri. Ülkede İngilizce programların sayısı da her geçen gün artıyor.

29-AVUSTURYA
2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda Avusturya’dan yedi üniversite bulunuyor. Vienna, Innsbruck, Graz, Linz, Salzburg ülkedeki öğrenci şehirleri. Eğer AB üyesi olmayan bir ülkeden geliyorsanız, öğrenim ücretleri dönem başına 780 doları tutarında.

30-GÜNEY AFRİKA
Çarpıcı doğal güzellikleri ve biyoçeşitliliğiyle ünlü Güney Afrika öğrenciler için popüler bir seçim. Dünyanın en çeşitli ve karmaşık ülkelerinden birinde yaşam deneyimi istiyorsanız, Güney Afrika'da eğitim almayı tercih edebiliriz. Güney Afrika çeşitli ulusal kimliğin merkezi denilebilir. Örneğin, 11 resmi dili bulunuyor ve birçok ülkede takma adı “gökkuşağı ulusu" olarak geçiyor. 2014’15 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 7 Güney Afrikalı üniversite yer aldı. Ülkede üretler üniversiteye ve programa göre değişiklik gösteriyor. Cape Town Üniversitesi'nde 2015 rakamları lisans ve onur derecesi için ortalama 6 bin Dolar, yüksek lisans derecesi için 3 bin 800 Dolar.

31-ŞİLİ
Buzullardan çöl arazilerine, yemyeşil vadilerden volkanlara, gür ormanlardan açık ovalara kadar birçok uç noktayı bir araya getiren Şili, Latin Amerika’daki en iyi yükseköğretim sistemlerinden birine sahip. 2015 QS Latin Amerika Üniversiteleri Sıralaması’nda ilk 5 içinde 2 üniversitesi, 2014/15 QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda 11 üniversitesi bulunuyor. Santiago, Conception, Valdivia,Valparaiso ülkedeki öğrenci şehirleri. Gıda, ulaşım ve ikamet içeren standart aylık yaşam bütçesi, aylık 700-1100 dolar civarında. Şili’deki üniversitelere girebilmek için öğrencilerin İspanyolca bilmesi gerekiyor.

32-NORVEÇ
Dağları, fiyort kıyı şeridi, gemicilik tarihi, eşsiz kıyı yaşamı, yaz aylarında geceleri güneş ışığı görülmesi gibi özellikleriyle Norveç hem öğrenciler hem turistler için popüler bir ülke. 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 4 Norveç üniversitesi yer aldı. Oslo, Bergen, Tromso, Trongheim, Kristiansand ülkedeki öğrenci şehirleri. Yükseköğretimde genellikle AB öğrencilerinin 35-71 dolar civarında küçük bir dönem ücreti ödemesi gerekiyor. Ülkede Norveç dilinde eğitim veren programların yanı sıra İngilizce eğitim veren birçok program da bulunuyor.

33-MEKSİKA
Ülke, Baja Kalifornia’nın masmavi kıyı şeridi, kuzeyde kaktüslerle kaplı çölleri ayrıca Mexico City, Tijuana ve Ancun gibi modern şehirleriyle uluslararası öğrenciler için değişik bir alternatif sunuyor. İyi bir ulaşım altyapısı yanı sıra gelişen sanat ve kültür sahneleri sunuyor. Ülkenin en iyi yükseköğretim kurumu Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), 2015 QS Branşa Göre Dünya Üniversiteler Sıralamaları’nda 24 branşta ilk 50’de yer aldı. Mexico City ve Puebla ülkedeki öğrenci şehirleri. Öğrenim ücretleri program ve üniversiteye göre değişiklik gösteriyor. Yıllık ortalama 5 bin dolar. Devlet üniversitelerinde bu rakam 350-850 dolar arasında. Özel üniversitelerde ise 1600-16 bin 400 dolar arasında değişiyor.

34-KOLOMBİYA
Tropikal plajlar, yağmur ormanları, buzullar, uzak çöller, yükselen dağlar ve dinamik şehirleri ile Kolombiya Latin Amerika'nın en canlı ve değişik ülkelerinden biri. 2015 QS Latin Amerika Üniversiteleri Sıralaması’nda ülkeden 43 üniversite en iyi 300 arasında yer aldı. Bogota ve Medellin ülkedeki öğrenci şehirleri. Öğrenim ücretleri üniversiteler arasında farklılık gösterse de devlet üniversitelerinde ortalama dönemlik 970 Dolar. Özel üniversitelerde ise dönem ücretleri 970-5 bin 330 Dolar arasında. 

35-PORTEKİZ
Akdeniz ikliminin hafifliği, sahil şeridi, tarihi ilgi ve deneyimlerle dolu şehirleri ile Portekiz Avrupa’nın en batıdaki ülkesi ayrıca hem turizm hem de öğrenciler için sıkça tercih edilen bir ülke. 2015/16 Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda ülkeden 5 üniversite yer aldı. Lisans programları daha çok Portekizce veriliyor ama sonraki seviyelerde İngilizce dersler de bulmak mümkün. Lizbon, Porto, Coimbra ülkedeki üniversite şehirleri. Öğrenim ücretleri lisans ve master için yılda yaklaşık 950-1.250 Euro. Doktora seviyesinde 2 bin 500-3 bin Euro civarında.

36-SUUDİ ARABİSTAN
Suudi Arabistan Arap bölgesinde uluslararası öğrenciler için en popüler ülke. Ortadoğu'da en hızlı büyüyen yüksek öğretim sistemlerinden biri olan Suudi Arabistan’da dünya çapında kurumlar bulunuyor. 2014/15 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda ülkeden 8 üniversite bulunuyor. Riyad, Jeddah, Dammam ülkedeki öğrenci şehirleri. Ülkede yaşam maliyetleri diğer ülkelere kıyasla yüksek olduğu söylenebilir. Riyad’da kiralar küçük bir daire için 800-1050 Dolar arasında değişiyor. 

37-TAYLAND
Tayland Krallığı, yılda 16 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor. Küçük adalarla çevrili ülkenin 3219 kilometrelik sahili bulunuyor. Bangkok'ta bulunan, Mahidol Üniversitesi, Tayland’ın uluslararası sıralamalarda en yüksek sırada yer alan üniversitesi. 2015 QS Asya Üniversiteleri Sıralaması’nda 44., 2014/15 QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda 257’nci sırada yer aldı. Bangkok, Chiang Mai, ülkedeki öğrenci şehirleri. Özellikle Bangkok’ta yaşam maliyetleri merkeze yakın olup olmamaya göre değişiyor. Şehir merkezinde kiralar 430 Dolar olurken, şehir merkezinden uzak bölgelerde 230 Dolar civarında.

38-ÇEK CUMHURİYETİ
Doğu Avrupa'nın en güzel ülkelerinden biri olarak kabul edilen Çek Cumhuriyeti 1993’te Çekoslovakya’nın dağılmasıyla kuruldu. Bugün, Çek Cumhuriyeti’nde üniversitelerde kayıtlı 39 binin üzerinde yabancı öğrenci bulunuyor ve ülke her geçen gün uluslar arası eğitim için giderek daha popüler bir yer haline geliyor. 600 yıl öncesine ait Çek yükseköğretim sistemine bağlı bugün yaklaşık üçte ikisi özel olmak üzere 70'den fazla üniversite bulunuyor. 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda ülkeden 4 üniversite var. Prague, Brno, Ostrava ülkedeki öğrenci şehirleri. İngilizce programlar için ücretler 4 bin 500 Dolar civarında. Özel üniversitelerde ise yıllık öğrenim ücretleri yılda 2 bin-15 bin Dolar arasında. 

39-TÜRKİYE
Uluslararası öğrenci sayısı 2006 yılından bu yana ikiye katlandı. 2015-2016 akademik yılında Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı 48 bin oldu. Yurtdışından öğrencilerin Türkiye’de yükseköğrenimi tercih etmesinin en önemli sebeplerinden biri ülkedeki üniversitelerde nispeten ucuz ve kaliteli bir eğitim imkanı bulmaları. Devlet ve vakıf üniversitelerinin Bologna Anlaşması’na uygun sisteme geçmeleriyle, birçok ülkeyle değişim programları uygulayarak uluslararası tarafından tercih edilme oranı arttı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir en popüler öğrenci kentleri.

40-KAZAKİSTAN
Ülkede yaklaşık 150 üniversite bulunuyor. 2013/14 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 9 üniversite yer alıyor. Dünyanın dokuzuncu en büyük üniversitesi olan ülkedeki öğrenci şehirleri  Astana, Almaty, Shymkent. Ülkede öğrenim ücretleri üniversitenin özel veya devlet olmasına göre değişiyor. Rakamlar yıllık 200 ile 4 bin Dolar arasında.

41-YUNANİSTAN
Akademinin doğduğu yerde okumak isteyen uluslar arası öğrencilerin tercihi Yunanistan oluyor. Bu Akdeniz ülkesi, yaygın modern batı kültürünün dilsel, felsefi, kültürel, yasal, sosyal ve etik inanç ve sistemlerin çoğunu borçlu olduğu ülke olarak da yorumlanıyor. Ülkede 20’nin üzerinde üniversite bulunuyor. Eğitim genellikle Yunan dilinde yapılıyor ancak İngilizce verilen programlar da bulmak mümkün. Atina, Selanik, Heraklion ülkedeki öğrenci şehirleri. Ülkede öğrenim ücretleri kuruma bağlı olarak değişir ve ders kitapları da dahil olmak üzere 1500 Euro civarında. 

42-ENDONEZYA
Güneydoğu Asya'daki en büyük ekonomisi ile dünyanın en büyük gelişmekte olan ekonomilerinden biri. Endonezya farklı etnik grupların, dillerin ve kültürlerin ve birçok farklılık ve çeşitliliğin eridiği bir pota haline geliyor. Ülkede devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler bulunuyor ve ülkedeki üniversitelerin çoğunluğunu özel üniversiteler oluşturuyor. Ülkede 1950 yılında 10 kurum varken şimdi neredeyse 3 bin kurum var. Yaklaşık 6 bin uluslararası öğrenci şu anda Endonezya’da okuyor. 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 9 üniversite bulunuyor. Jakarta, Surabaya, Bandung, Yogyakarta, ülkedeki öğrenci şehirleri. Yıllık öğrenim ücretleri 3 bin – 6 bin 100 Dolar arasında değişiyor.

43-POLONYA
Avrupa’nın merkezinde yer alan Polonya,bölgedeki en büyük ve en kalabalık nüfuslu ülkelerinden biri. Ülke, Avrupa’da 9’uncu en geniş, Avrupa Birliği’nde en geniş nüfuslu 6’ncı ülke. Polonya ynı zamanda uluslar arası öğrenciler tarafından çok sık tercih edilen ülkelerden biri. 2014/15 yılında ülkede eğitim alan 46 bin uluslar arası öğrenci yükseköğretimde kayıtlıydı. Üniversite ücretlerinin yılda genellikle 4 bin Dolar’dan fazla olmadığı göz önünde bulundurulduğunda birçok ülkeye göre nispeten uygun fiyatlı olduğu söylenebilir. 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda ülkeden 9 üniversite yer aldı. Varşova, Krakow, Lodz ülkedeki öğrenci şehirleri. Devlet üniversitelerinde öğrenim ücretleri 2 bin 300-4 bin 530 Dolar arasında, özel üniversitelerde ise 6 bin 800 Doları buluyor.

44-LÜBNAN
Lübnan'da yükseköğretim, Yükseköğretim ve Kültür Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Ülkenin resmi dili Arapça ancak üniversitelerde akademik dil İngilizce ve Fransızca. 2015 QS Arap Bölgesi Üniversite Sıralaması’nda ülkeden 11 üniversite var. Bunlardan üçü 2015/16 Dünya Üniversiteler Sıralamasında da yer aldı. Beyrut, Trablus, Sidon, Byblos, ülkedeki öğrenci şehirleri. Öğrenim ücretleri kredi başına düşen 670 Dolar ücret üzerinden hesaplanıyor. 

45-UKRAYNA
Katedral ve manastır mimarisinin yanı sıra birçok spora ev sahipliği yapabilen dağlarından oluşan manzarasıyla öne çıkıyor. Altı çeşit yükseköğretim kurumu bulunuyor. Lisans ve üstü programlar üst seviyedeki üniversiteler, akademiler ve konservatuarlar tarafından veriliyor. Yükseköğretimde 800’den fazla kurum bulunuyor. Kiev, Donetsk, Kharkiv, Odesa ülkedeki üniversite şehirleri. Eğitim masrafları, diğer birçok ülkedeki rakamlara göre daha düşük. Genellikle, bir lisans programı için yılda yaklaşık 2 bin 500-5 bin 800 Dolar ödenmesi gerekiyor.

46-FİLİPİNLER
Asya'da, yeni sanayileşmiş ülke. Gelişmekte olan piyasası ve tropikal, güneşli plajları sayesinde turizmin popüler olduğu Filipinler son yıllarda giderek artan uluslararası öğrenci potansiyeline sahip. Filipinler’de öğrenim gören öğrenciler aynı zamanda İslam, Malay, İspanyol ve Amerikan kültürlerinin karışımından oluşan Filipin kültürünü de keşfetme imkanı buluyor. Ülke ayrıca Asya'daki en iyi yükseköğretim sistemlerinden birine sahip. Uygun bir maliyetle İngilizce öğrenim fırsatı sunan ülkede, Doğu Asya ülkeleri ağırlıklı olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden yılda beş bin uluslararası öğrenci  çekiyor. Çoğu özel olmak üzere ülkede yaklaşık 2 bin 300 yükseköğretim kurumu bulunuyor. 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması ile QS Asya Üniversiteler Sıralaması’nda ülkeden 4 üniversite bulunuyor. Manila, Quezon City, Cebu City ve Baguio ülkedeki üniversite şehirleri. Filipinler'de yaşam maliyeti çok düşük. Yılda yaklaşık 4.200-6.000 dolar yeterli oluyor. Ülkede öğrenim ücretleri de düşük. Üniversite ve programa göre değişiklik gösteren yıllık öğrenim ücretleri devlet üniversitelerinde bin, özel üniversitelerde 1.200-2.500 Dolar arasında.

47-MISIR
Saygın üniversiteler, düşük yaşam maliyetleri ile Afrika, Orta Doğu ve Akdeniz kültürlerinin  birleşimi, uluslararası öğrencilerin Mısır'da yükseköğretimi tercih sebeplerini oluşturuyor.   İskenderiye ile 2012 yılında QS En İyi Öğrenci Şehirleri arasında yer alan Kahire ülkedeki öğrenci şehirleri. Mısır'da bulunan İngiliz Üniversitesi'nde, 2012-2013 eğitim masrafları Mısır dışından öğrenciler için başvuru ücreti 83 dolar, öğrenim ücreti 4.970-7.950 ve konaklama masrafları 1.988-2.816 ABD Doları oldu.

48-BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda 6 üniversitesi bulunan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), en büyük yüksek eğitim kurumu Yüksek Teknoloji Koleji'nin ülkede yaklaşık 17 kampusu var. Dubai, Abu Dabi ve Sharjah ülkedeki öğrenci kentleri. Her kurum kendi giriş koşullarını belirlerken, devlet üniversiteleri genellikle öğrencilerin Arapça'nın, yanı sıra üniversitelerde kullanılan ana dili İngilizce konuşmada uzman olması bekleniyor. Program ücretleri arasında önemli ölçüde farklılık olsa da ücretler 13 bin 70 Dolar ile 32 bin 670 Dolar.

49-ESTONYA
Güvenli, teknolojik açıdan gelişmiş, iyi yükseköğrenim kurumları olan bir ülkede öğrenim görmek isteyenlerin tercihi Estonya oluyor. Bu kuzey Avrupa ülkesi dünyanın en güvenli, aynı zamanda elektronik kimlik kartları, e-devlet sistemleri, e-sağlık, e-okul, e-park gibi özellikleri ile dijital ve internet teknolojileri alanında lider ülkelerinden biri. Ülkede 15 devlet, 9 özel üniversite var. 2015/16 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda ülkeden iki üniversite bulunuyor. Tallinn ve Tartu ülkedeki öğrenci şehirleri. Ülkede öğrenim ücreti programlara göre çeşitlilik gösteriyor. Genellikle, öğrenim ücretleri yılda 1.000-7.500 Euro arasındayken hukuk, işletme ve sosyal bilimlerden daha pahalı olan tıp yılda yaklaşık 11 bin Euro civarında.

50-PAKİSTAN
Pakistan'da yükseköğrenim büyük ölçüde, 1947'de ülkenin İngiltere'den bağımsız hale gelmesiyle başladı denilebilir. Bugün sistem fon, araştırma sonuçları ve öğretim kalitesi Pakistan Yükseköğretim Komisyonu tarafından denetleniyor. Komisyon, özel ve kamu kurumları da dahil olmak üzere ülkedeki 174 üniversiteyi tanır, bunlardan bazıları askeri ya da mesleki odaklıdır. Ülkenin resmi dilinin Urdu dili olmasına rağmen Pakistan üniversitelerde eğitim İngilizce yapılıyor. 2015 QS Asya Üniversiteleri sıralamasında ülkeden 10, 2015-2016 QS Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda 6 üniversite yer alıyor. Karaçi, Lahore, İslamabad ve Faisalabad ülkedeki öğrenci şehirleri. Pakistan'da öğrenim ücretleri ABD ve İngiltere gibi popüler ülkelere kıyasla daha makul. Ücretler üniversite ve programa göre değişiyor. Örneğin Ulusal Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi lisans için yılda 3500 dolar ve master derecesi için yılda 1140 dolar.

Kaynak: QS (Quacquarelli Symonds)

27-05-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş