Arama sonuçları

Üniversite sınavında en başarılı lise türü nedir?

Üniversite sınavında en başarılı lise türü nedir?

Üniversite sınavında en başarılı lise türü nedir? YÖK istatistiklerine göre üniversite sınavında en başarısız lise türü imam hatip liseleri. En başarılı lise türü ise fen liseleri.

İktidarın “gözbebeği” konumundaki okulların öğrencileri, tüm teşviklere karşın üniversite sınavlarında başarılı olamıyor. Üniversite sınavına başvuran 107 bin imam hatip lisesi son sınıf öğrencisinden sadece 16 bini dört yıllık bölüm kazanabildi. Meslek lisesi çıkışlı 332 bin öğrenciden dört yıllık bölümlere yerleşebilenlerin sayısı 7 bin 956’da kalırken, toplam başarı oranı yüzde 2,39 oldu

ÜNİVERSİTE SINAVINDA EN BAŞARILI LİSE TÜRÜ NEDİR?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2018-2019 eğitim öğretim yılında üniversiteye giriş sınavında en başarılı olan lise türlerini açıkladı. YÖK’ün istatistiklerine göre, imam hatip liselerinden üniversite sınavına başvuran 107 bin 626 öğrenciden yalnızca 16 bin 285’i dört yıllık bölümlere yerleşebildi. İktidarın, “Gözbebeği” konumundaki imam hatip liselerinin lisans bölümlerine yerleşme oranı yüzde 15’te kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinin büyük bölümünün aktarıldığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı imam hatip liseleri, üniversiteye giriş sınavında adeta döküldü. Birgün’ün haberine göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvuran 107 bin imam hatip öğrencisinin sadece yüzde 15’i hayallerine ulaşabildi.

EN BAŞARISIZ LİSE TÜRLERİ NEDİR?

Üniversitelerin iki yıllık bölümlerine yerleşen imam hatip lisesi çıkışlı öğrencilerin oranı da yüzde 11 oldu. İstatistiklere göre, 6 bin 408 imam hatip öğrencisi ise açık öğretim programlarına yerleşti. Anadolu ve meslek liselerinin ardından YKS’ye en çok başvurunun yapıldığı okul türü olan imam hatip liseleri, başarı oranında ise en geride kaldı.

ANADOLU’DA BAŞARI YÜZDE 28

Anadolu liselerinden YKS’ye 308 bin 965 öğrenci başvurdu. Bu öğrencilerin 87 bin 362’si üniversitelerin dört yıllık bölümlerine yerleşti. Ön lisans bölümlerine yerleşen Anadolu lisesi çıkışlı öğrenci sayısı 28 bin olurken bin 464 Anadolu liseli öğrenci de açık öğretim programlarına kayıt hakkı kazandı. Bu okul türünün lisans bölümlerine yerleşmedeki başarı oranı yüzde 28 oldu.

Fen liseleri, YKS’de en başarılı okul türü olmayı sürdürdü. Fen liselerinden üniversite sınavına başvuran 21 bin 398 öğrencinin yüzde 49’u dört yıllık bölümlere yerleşti.

EN BAŞARISIZ MESLEK LİSELERİ

MEB’in, imam hatiplerle birlikte en çok yatırımı yaptığı okul türü olan meslek liseleri de YKS’de hüsrana uğradı. Buna göre, YKS’ye başvuran meslek lisesi çıkışlı 332 bin 372 öğrencinin dört yıllık bölümlere yerleşenlerin sayısı 7 bin 956’da kaldı. Meslek lisesi çıkışlıların YKS’dyeki başarı oranı yüzde 2,39 oldu.

İmam hatip liseleri, 2017 yılında düzenlenen üniversite sınavında da en başarısız okul türlerinden biri oldu. ÖSYM’nin verilerine göre 2017 yılında, imam hatip lisesi mezunu ya da son sınıf öğrencisi olan 222 bin 925 öğrenciden sadece 40 bini üniversiteye yerleşebildi.

Üniversiteye geçiş sınavlarında uygulanan katsayı kuralı nedeniyle mağdur olduğu belirtilen imam hatipler ve meslek liseleri, 2017’de katsayı kuralı kaldırılmasına rağmen yine başarı sıralamasının en dibinde yer aldı. Meslek liseleri 2017’deki üniversite sınavında en düşük Matematik-Fen puan ortalamasına sahip okul türlerinin başında geldi. Buna göre, Anadolu liselerinde 242, sosyal bilimler liselerinde 244 olan MF puan ortalaması, meslek liselerinde 169, teknik liselerde ise 179 oldu.

17-05-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş