Arama sonuçları

Üniversite sınavları yılda birkaç kez yapılacak

 Üniversite sınavları yılda birkaç kez yapılacak

Üniversite sınavları yılda birkaç kez yapılacak. Son birkaç yıldır en fazla tartışılan konuların başında üniversite sınavları ve olası değişiklikler geliyor. Üniversite sınavları yerine liselere geçişte uygulanan TEOG modeli bir sistemin getirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bir süredir çalışma yapıyor. Ancak YÖK, "Ne ölçtüğü belli değil" dediği bu sisteme karşı çıkıyor ve şu anda uygulanan üniversite sınavları için "Şu ana kadar olan en iyi sistem" diye nitelendiriyor. 

Bir kez daha üniversite sınavları ile ilgili değişiklik yapılacağı tartışmalarını başlatan ise Bakanlar Kurulu'nun, 30 Ekim Pazar günü Resmi Gazete'de yayımlanan "2017 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Kararı Eki" oldu. 

Bu ekte üniversite sayısının 173'e ulaştığına dikkat çekilerek, tüm illerde üniversite olduğu vurgulandı. İlk kez 2014'te Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) başvuru yapanların sayınının 2 milyonun üzerine çıktığı hatırlatılarak, bu sayının 2015'te 2 milyon 8 bin, 2016'da da 2 milyon 255 bin 386'ya yükseldiğine dikkat çekildi.  

ÖĞRENCİ ÜZERİNDE SINAV BASKISI VAR 

Üniversite sınavları için başvuranlar arasında üniversite öğrencisi ve mezunların oranının yüksek olduğu belirtilen ekte bunun için de ortaöğretimde yani lisede rehberlik hizmetlerinin geliştirilmesi gerektiğine işaret ettiği anlatıldı. Yeni bir Yükseköğretim Kanunu taslağının hazırlandığı anlatılan ekte üniversite sınavları için "öğrenci üzerinde baskı yaratıyor" denildi. Bunun için de üniversite sınavları ile ilgili yapılması planlanan değişiklik şöyle açıklandı: 

"Öğrencilerin üzerindeki sınav baskını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla kez yapılabilmesi için gerekli teknik altyapı çalışmaları tamamlanacak." 

HÜKÜMET PROGRAMINDA DA YER ALIYOR

65. Hükümet programında üniversite sınavları ve yapılması planlanan değişiklikler yer almıştı. Başbakan Binali Yıldırım tarafından TBMM’inde okunan hükümet programında üniversite sınavlarının değiştirileceği, bir yerine yıl içinde birkaç sınavın gerçekleştirileceği ortaya çıktı. Programda bu değişiklik “Öğrencilerimiz üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılmasını temin edeceğiz’ diye yer aldı. 

TEOG MODELİ Mİ GELİYOR?

Hem hükümet programında yer alan hem de Bakanlar Kurulu Ek'in de ifade edilen "yılda birkaç sınav" akla sonuçları liselere geçişte kullanılan ve 6 dersten iki dönemde ikişer kez olmak üzere 12 kez yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) modelini akla getiriyor. 

İlk kez eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde üniversite sınavlarının yılda bir değil, birkaç kez yapılmasının planlandığı açıklandı. Ardından da 2015 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Müsteşar Yusuf Tekin yaptıkları açıklamalarda yükseköğretime geçişte TEOG benzeri bir modelin getirilebileceğinden söz etti. Üniversite sınavlarıyla ilgili yapılması planlanan bu değişiklik 62. Hükümet programında da yer almıştı.  

DEĞİŞİKLİK YETKİSİ YÖK’TE 
Üniversite sınavları ile ilgili yapılacak değişiklik yetkisi 2547 sayılı kanuna göre YÖK'te. YÖK kaynakları, “TEOG ne kadar ölçtüğü bilinmeyen bir sistem” açıklaması yaparken, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç bir toplantıda “Üniversite sınavlarının değişmesi söz konusu mu?” ve “Sorular müfredat dışında mı soruluyor?” şeklindeki sorulara şu yanıtı vermişti:

“Üniversite sınavlarındaki tüm sorular lise müfredatından soruluyor. Sorunlar, soruların soruluş biçiminde aranabilir, bu konuda iyileştirmeler olabilir. Şu anki sistem sınav serüvenimizin en olgunlaşmış halidir ve adildir.”

AÇIK UÇLU SORULAR OLABİLİR

Geçtiğimiz ekim ayında İstanbul'da eğitim editörleriyle buluşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç üniversite sınavlarında değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya, "Bu yıl LYS'lerde bazı sorular açık uçlu olabilir" yanıtını vermişti. 

 

02-11-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş