Arama sonuçları

Üniversite Tercihinde En Sık Yapılan Hatalar

Üniversite Tercihinde En Sık Yapılan Hatalar

Tercih listesinde yapılan hatalar yüzünden üniversiteli olma şansınızı kaybedebilirsiniz. Dikkate almanız gereken çok önemli bir nokta listenize aldığınız programların istediği “özel koşulları” taşıyıp taşımadığınızı kontrol etmek olmalı. Birçok genç programlardan bazılarında "özel koşullar" istendiğini bilmiyor. Oysa bazı programlarda boy, yaş, cinsiyet, sağlık gibi özel koşullar bulunuyor. Eğer bu koşulları listenize aldığınız programların karşısında yer alan "bakınız" sütunlarını kılavuzun son sayfalarında yer alan bölümlerden kontrol etmeli ve bu koşulları taşıyorsanız yazmalısınız.

BURSLU KONTENJANLARA DİKKAT

Bir başka hata ise vakıf üniversiteleri programlarında oluyor. Bazı adaylar bu üniversitelerdeki programların ücretli olduğunu bilmiyor ya da “nasılsa burs bulurum” diyerek, tercih listelerine yazıyor. Burs bulamayan ya da ücretli olduğunu öğrenen ise kayıttan vazgeçiyor. Bu durumda da gelecek yıl sınavlara girdiğinde puanları düşüyor.

Vakıf üniversiteleriyle ilgili yapılan bir başta hata burslu kontenjanları seçerken oluyor. Başarı sırası tuttuğu için gençler bu programlara yerleşeceklerini düşünüyor. Oysa bu programların kontenjanları çok düşük olduğu için  gençler puanları ve başarı sıraları tuttuğu takdirde yerleşmelerinin garanti olduğunu düşünüyor. Oysa bu sınırlı kontenjanlar için eğer yüksek başvuru alırsa puanı daha yüksek adaylar kayıt hakkını kazanıyor. Bu yüzden burslu programları tercih ederken dikkatli olmanız gerekiyor.

DEVLETTE DE OLSA ÜCRET ÖDEYEBİLİRSİNİZ

Bazı gençler ise devlet üniversitelerinin ücretli programları olduğunun farkında değil. Bazı üniversiteler çift diploma için başka ABD üniversiteleriyle ortak program açıyor. Bu programları tercih ettiğinizde ücret ödemeniz gerekiyor. Ya da KKTC’de kampusu olan devlet üniversitelerinin de programlarının ücretsiz olduğunu bilmeyen gençler var. Oysa Ada’daki kampuslarda açılan programlara da vakıf üniversitelerinde olduğu gibi ücret ödüyorsunuz. Bu yüzden seçtiğiniz programın karşısında yer alan koşullar bölümüne mutlaka bakmalısınız.

BU SORULARI SORUN

Başvurunuzu yapmadan önce şu soruların yanıtlarını vermelisiniz:

"Tercih listenizdeki programların kılavuzda 'bakınız' olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz?"

 "Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?"

 "Listenizdeki programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, 'Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım' demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?"

TERCİHTE SON TÜYOLAR

-Alternatifli bir tercih listesi oluşturun.

-Üniversite hakkında detaylı bilgi edinin.

-Başarı sıranızı dikkate alın, açıkta kalmamak için geniş bir aralıktan tercih yapın.

- Tıp ve hukukta başarı sırası barajı getirildiğini unutmayın. Tıpta MF-3’te ilk 40 bin hukukta TM-3’de ilk 150 bin içinde değilseniz tercih yapamazsınız. Tercih yapıp bir şekilde yerleşenlerin ise kayıtları yapılmayacak.

- Vakıf üniversitelerinin tam burslu bölümlerin kontenjanlarını dikkate alın.

- Tercih listenizde aynı bölümü 3-5 kez yazmak size avantaj getirmez.

- İsteğiniz bölümü üst sıralara yazmanız avantajınız değildir. Çünkü programlara yerleştirmeler puan üstünlüğüne göre yapılıyor.

- Seçtiğiniz bölüm ile puanınızın aynı olduğuna dikkat edin.

ÖNLİSANS PROGRAMLARI İKİYE BÖLÜNDÜ

BU yıl üniversite yerleştirmelerindeki değişikliklerden biri de önlisans programlarını ilgilendiriyor. Meslek lisesi  mezunlarının sınavsız geçişle yerleştiği bu programların kontenjanları ikiye bölündü ve  yüzde 60’ı sınavsız geçiş için yüzde 40’ı da YGS puanıyla tercih yapacak öğrencilere ayrıldı.  Bu bölümlere bir de okul birinciliği kontenjanı  tanındı.

Eğer sınavsız ya da YGS puanıyla öğrenci alan bu kontenjanlar dolmazsa diğerine aktarma yapılacak. Örneğin sınavsız geçiş kontenjanında boşluk olursa, YGS puanlılar, YGS puanında boşluk olursa sınavsız geçiş hakkı kullanacak meslek liseliler bu programlara yerleşecek.

Fotoğraf:  Galatasaray Üniversitesi 

11-07-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş