Arama sonuçları

Üniversiteler nasıl açılacak? Uygulama nasıl olacak? YÖK Başkanı Saraç anlattı

Üniversiteler nasıl açılacak? Uygulama nasıl olacak? YÖK Başkanı Saraç anlattı

Üniversiteler nasıl açılacak? YÖK Başkanı Saraç anlattı. Yükseköğretim kurumlarında 2020-2021 akademik yıl 1 Ekim’den sonra başlayacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada üniversitelerin akademik takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istediklerini söylemişti. Bu açıklamaya göre yükseköğretim kurumları fakülte ve program bazında farklı uygulamalar yapabilecek, kendi takvimlerini belirleyebilecek.

Koronavirüs salgını yüzünden en çok merak edilen konuların başında hem ilköğretim ve lise hem de yükseköğretimde önümüzdeki yıl yüz yüze eğitim olup olmayacağı geliyor. YÖK ise geçtiğimiz ön lisans ve lisans programlarında uzaktan eğitim oranının yüzde 40 olabileceği kararını almıştı.

ÜNİVERSİTELER NASIL AÇILACAK? YÖK BAŞKANI SARAÇ ANLATTI

YÖK Başkanı Yekta Saraç ile hem yükseköğretimde akademik takvimin nasıl işleyeceğini hem de üniversitelerde “yüzde 40” oranının nasıl uygulanabileceğini konuştuk. Saraç, yüzde 40 kararının pandemi nedeniyle alınmadığını bunun daha önce başlayan “hibrit eğitime geçiş” sürecinin bir sonucu olduğunu dile getirirken, pandemiden sonra da bunun devam edeceğinin altını çizdi. Saraç, “Bu sürecin yönetiminde üç temel ilkemiz var: Güçlü koordinasyon, esnek yönetişim ve farklı uygulamalara imkan tanıma.”

İşte Saraç’ın sorularımıza verdiği yanıtlar:

ÜNİVERSİTELERİ HİBRİT EĞİTİM SİSTEMİNE GEÇİRDİK

Pandemi sürecinde YÖK’ün aldığı kararlardan birisi de uzaktan eğitimde ders oranını yüzde 40’a çıkarmak oldu. Bu pandemi süreci ile sınırlı mı kalacak yoksa sürecek mi?

Biz YÖK olarak bu kararla üniversitelerimizi hibrit eğitim sistemine geçirmiş olduk. Ama bu sadece pandemi süreci ile ilgili alınan bir karar da değil. İki yıldır dijitalleşmenin altyapısını hazırlıyoruz.Anadolu üniversitelerinden buna başlamıştık. Bunlar daha ortada pandemi olmadan yapılan çalışmalardı. Hibrit eğitime geçmenin kurgusunu başlatmıştık. Bu süreçte de mümkünse her ilde farklı uygulamalar yapılabilir. Bu Türk yükseköğretimi için büyük bir değişim. Bunun pek farkına varılmaması da bir açıdan şaşırtıcı ama diğer bir açıdan da bu süreci kolaylaştıran bir unsur. Bundan sonra da yüzde 40 kararımız devam edecek. Biz Türk yükseköğretim sistemini gelecek dönemlere hazırlıyoruz.

ÜNİVERSİTELER KENDİLERİ KARAR VERECEK

Eğer bir üniversite şu andaki pandemi koşulları da dikkate alarak isterse yüzde 40 oranını 4 ya da 5 yıla yaymadan bir yıl için kullanabilir mi? Kendilerine göre ayarlayabilir mi? Örneğin 4 yıllık bir üniversite toplam 1.5 yılını ‘uzaktan yapıyorum’ diyebilir mi?

Bu kararı alırken bu oranın yayılmadan kullanılabilmesini de planlamamıza dahil ettik. Biz örgün öğretime geçmeyi arzuluyoruz. Dijital/online/uzaktan öğretim elbet örgün öğretimin alternatifi olamaz. Bu oranlara marjlar dahilinde üniversitelerimiz karar vereceklerdir. Yine hangi dönem bu imkanın ne kadarını kullanacaklar; içinde bulunulan şartlar ve üniversitenin kapasitesi veye öncelikleri veya kendisine biçtiği modellere göre yine kendisi karar verecek.

 

BÜTÜN İLLERDE AYNI TİP UYGULAMA İSTEMİYORUZ

Fakat bizim tek istemediğimiz uygulama, bütün illerde aynı tek tip uygulamaya geçmek. Bu yanlış olur. Her ilin pandemi ile olan hikayesi farklı oluyor. Kaldı ki bu imkanı sadece pandemi ile ilişkilendirmemek de gerekir. Dolayısıyla bir ilimizde bu oran asgaride tutulabilir, bir ilimizde daha yüksek olabilir. Bir üniversitemiz kendi durumunu değerlendirerek diğer bir üniversiteden farklı bir karar alabilir.

YÖK olarak bu süreci ABD ve Batı Avrupadaki pek çok ülkeye göre daha net ve daha başarılı bir şekilde yönetiyoruz. Bu sürecin yönetiminde güçlü koordinasyon, esnek yönetişim ve farklı uygulamalara imkan tanıma üç temel ilkemiz. Önümüzdeki günlerde rektörlerimizle bu konularda istişarelerde bulunacağız. Biz sistemi her türlü koşula hazır hale getiriyoruz. Fakat önceliğimiz öğrencilerimizin sağlıkları. Eğitim öğretim ancak sağlıklı koşullarda kendisinden beklenen faydayı sağlar.

 

 

27-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş