Üniversiteler Z kuşağını nasıl eğitmeli?
Üniversiteler Z kuşağını nasıl eğitmeli? Z kuşağı olarak adlandırılan; teknoloji ve para konusunda en bilgili olan kuşak üniversite çağına girdi. Eğitim sistemlerini senelerdir Y jenerasyonuna göre şekillendirmeye çalışan üniversiteler için, şimdi yeniden değişim vakti.
The Chronicle of Higher Education’da yer alan rapora göre, Z kuşağı eğitime çok önem veriyor. Üniversite eğitimini bir kariyere sahip olmanın yolu olarak gören bu gençler, teknolojiyi ise iletişim, bilgi tüketimi ve öğrenme amaçları doğrultusunda kullanıyorlar.
ÜNİVERSİTELER Z KUŞAĞINI NASIL EĞİTMELİ?
‘Yeni öğrenci nesli: Üniversiteler Z kuşağını nasıl üniversiteye alabilir, onlara nasıl öğretebilir ve nasıl yararlı olabilir’ adlı rapor, konuyla ilgili bugüne dek yapılmış en geniş çalışma olarak görülüyor. Eylül ayında yayımlanan rapora göre, Z kuşağının düşünce yapısı ve motivasyonlarına odaklanırken, üniversitelere de Z kuşağına en iyi nasıl ulaşabilecekleri konusunda yardımcı olmayı hedefliyor.
Z KUŞAĞI KİMDİR?
Z kuşağı genellikle 1995 ve 2012 yılları arasında doğan gençler olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde etkili olan bir ekonomik kriz dönemi sonrasında doğan bu gençler, maddi rahatlarına çok önem veriyorlar. Bu nesil kendilerine en uygun eğitimi almaya odaklanıyor.
ÜNİVERSİTE EĞİTİMLERİ İŞ BULMA ODAKLI
Geleneksel öğrenci profilinin yerini Z kuşağının almasıyla, üniversitelerin daha pratik bakış açısına sahip bu jenerasyon için programlarını yeniden şekillendirmeleri gerekiyor. İş bulmak istedikleri alanla ilgili bölümlerde okumak isteyen öğrenciler, almak istedikleri eğitim doğrultusunda para ödeyip bundan edebilecekleri karı da hesaplıyor. Z kuşağı; eğitim, kariyer gelişimi, akıl sağlığı veya mobil aletlerdeki servisler gibi konulara önceki kuşaklara göre daha çok önem veriyor.
BU KUŞAĞA TEKNOLOJİ YETMİYOR
Gerçek ve sanal terimler arasında kelime dağarcığı olan bu kuşak, bilgi edinmek için refleks olarak YouTube’a giriyor. Yine de, teknolojinin akademik öğrenme için gerekli donanıma sahip olduğunu düşünmüyorlar. Hepsinden öte, uygulamada bulunabilecekleri bir eğitim görmek, proje bazlı öğrenim ve araştırmalarda bulunup hayat boyu kullanabilecekleri yetenekler edinmek istiyorlar.
Z KUŞAĞININ KAMPÜS HAYATI NASIL?
Z kuşağı daha az lüksle rahat ederken sınıf arkadaşları ve akademisyenlerle de daha çok iletişim içinde olmak istiyorlar. Günümüz öğrencileri kampüse daha hazırlıksız geliyor, bu da üniversiteyi kişisel bir deneyim olarak yaşama haline getiriyor. Z kuşağı çalışma alışkanlıkları, zindelik veya özgür düşünme gibi konuları üniversite hayatlarının bir parçası olarak öğrenmeleri anlamına geliyor.
Z KUŞAĞI EĞİTİM ÜCRETİNİ ÖDEME STRESİ YAŞIYOR
Yapılan araştırmalar sonucunda üniversite birinci sınıf öğrencilerinin %80’i okul ücretlerini ödemek konusunda büyük endişelere sahip olduklarını belirtiyorlar. The College Board’un verilerine göre, Amerika’da bir öğrencinin senelik eğitimi okul ücreti, harçlar ve konaklama gibi ücretleri toplayınca ortalama 20,2770 $’a tekabül ediyor. Bu ücretin, 2000 yılından bu yana yüzde 60’tan fazla artış gösterdiğini belirten kurum, özel üniversitelerde bu artışın yüzde 20 civarında olduğunu belirtiyor. Bu ücret, özel üniversitelerde 46,950 $’a kadar çıkıyor.
Yapılan bir ankete göre, Z kuşağındaki her dört gençten birisi, kendisini eğitim ücretlerini ödeme konusunda “sürekli stresli” olarak tanımlıyor. Bir başka araştırmaya göre ise yükseköğretim ücretini ödemek gençlerin toplumsal endişeleri arasında birinci sırada geliyor.
ÜNİVERSİTELER NE YAPMALI?
Yükseköğretim kurumlarının finansal açıdan bilinçli olan Z kuşağı öğrencilerine hitap eden şu 4 yaklaşımı esas almaları öneriliyor:
Derecenin değerini vurgulayın: Kurumunuzu diğerlerinden farklı kılan ve eğitim ücreti tarafından kapsanan ya da ücreti karşılayan programları öne çıkartın.
Mezunlarınızın durumuyla ilgili daha iyi veriler paylaşın: Mezuniyetten 6 ay sonra mezunlarınızın % 90’ınını çalışıyor olduğu veya yüksek lisansa kayıtlı olduğu gibi bilgileri artık yeterli görülmüyor, özellikle de bu anketlere katılım oranı düşükse.
Ücret şeffaflığı sağlayın: Onlarca üniversite yeni giren öğrencilere eğitim ücreti garantisi vererek, başlangıçta dört yıllık bir öğrenci bağlılığı sağlıyor.
Yeni ücretlendirme modelleri geliştirin: Cuma günleri ya da hafta sonları gibi daha az rağbet gören zamanlarda eğitim gören öğrencilere indirim sağlayın. Böylece kampüsteki sınıf alanı da daha verimli şekilde kullanılacaktır. Ya da ücreti eğitim süresinde göre değil başarıya göre belirleyin; bu şekilde öğrenciler de okullarını zamanından önce bitirmek için motive olacaklardır.
ÜNİVERSİTELER PROGRAMLARINI NEYE GÖRE ŞEKİLLENDİRMELİ?
Okudukları alanın değerine odaklanan bu kuşağın tercihleri eskiye göre çok daha farklı. Meslek seçimi, özellikle düşük gelirli öğrenciler için özellikle önem taşıyor. Bu kısıtlı kaynaklar doğrultusunda, üniversitelerin de hangi programları ekleyeceğine, genişleteceğine veya kaldıracağına karar vermesi gerekiyor.
Üniversiteler yıllar geçtikçe program ve servislerini şekillendirecek ve Z kuşağına ulaşmak için yeni yaklaşımlar denerken kampüs liderleri de bu değişimlere odaklanmalı, süreci ölçümlemeli ve başarıya ulaşan programların tekrarını desteklemelidir. Üniversitelerin bu süreçte başarıya ulaşacak bir formül belirlemesi daha büyük önem taşıyor; çünkü bir önceki Y kuşağının aksine, programlardaki boşlukları dolduracak fazla öğrenci olmayacak, öğrenciler daha seçici davranacaktır.
Petek SAMATYALI
pervinkaplan.com editörü
02-03-2020