Arama sonuçları

Üniversitelerde ‘ara sınavlar’ nasıl yapılacak?

Üniversitelerde ‘ara sınavlar’ nasıl yapılacak?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar bahar döneminde ara sınavların özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç "şeffaflık ve denetlenebilirlik" ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına karar verdiklerini söyledi.  6 Şubat depreminin ardından 17 Şubat’ta bahar döneminin uzaktan eğitimle geçirilmesine karar verilmiş, nisan ayında ise bu kararın değerlendirileceği dile getirilmişti.

YÖK Başkanı Özvar, bugün yükseköğretim kurumları için bahar dönemine ilişkin alınan kararları açıkladı. Buna göre uzaktan eğitimle birlikte isteyen öğrenciler devam şartı aranmadan yüz yüze eğitime geçebilecek. Yükseköğretim kurumları bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapacak. Ancak bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla yüzde 30’u uzaktan öğretim yoluyla verilebilebilecek.

SINAVLAR NE OLACAK?

Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrenciler bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilecek. Nisan ayına ertelenmiş olan “derslere ait uygulamalar”ın, yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje vb. şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılması için düzenleme yapılacak.

ÇEVRİMİÇİ YAPILACAK

Bahar dönemindeki ara sınavların (özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç) "şeffaflık ve denetlenebilirlik" ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılmasına karar verildi.

Yapılacak değerlendirmelerde; açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabilecek. Yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenebilecek.

 

 

30-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş