Arama sonuçları

Üniversitelerde uzaktan eğitim: Yaz tatilini şimdi yapalım

Üniversitelerde uzaktan eğitim: Yaz tatilini şimdi yapalım

Üniversitelerde uzaktan eğitim: Yaz tatilini şimdi yapalım. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 3 hafta eğitime ara verilen üniversitelerde 23 Mart'ta uzaktan eğitimin  başlayacağını açıkladı.

Saraç’ın uzaktan eğitime geçileceği açıklamasının ardından sosyal medyada da bu karar tartışılmaya başladı. Öğrenciler salgın döneminin “yaz tatili” gibi geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Daha sonra da normal derslerimize yaz okulu gibi gerekirse hızlandırılmış şekilde devam edelim” dedi.

ÜNİVERSİTELERDE UZAKTAN EĞİTİM:YAZ TATİLİNİ ŞİMDİ YAPALIM

Sosyal medyada dile getirilen öneri ve eleştiriler şöyle:

-Hocalarımız daha projeksiyon ışığını perdeye yansıtamıyorken, uzaktan eğitimde ne kadar başarılı oluruz?

-Sağlık programlarına nasıl UZEM yapılacak, biz derslikte bile zorlanırken?

-Projeler, maketler yapılan dersler var. Hocaların evine mi postalayalım?

-Virüs etkisini kaybedene kadar tatil olsun. Sonra yaz okulu mantığında hızlandırılmış şekilde derslerimizi alalım.

-Uzaktan eğitim: Eksik eğitim.

-YÖK Başkanı üniversitelerde tüm derslerin teorik olduğunu mu sanıyor?

-Diş hekimliği pratik dersleri play store uygulamalarıyla yapılacak.

-Mimarlık okuyanlar artık paint’ten maket yapar.

-Müzik öğretmenliği okuyanlar?

-Bire bir eğitimi bile yapamıyoruz, uzaktan eğitimi nasıl beceririz?

-Üniversite dersleri uzaktan alınabilecek dersler değil. Bunun uygulaması var, ödevleri var, projeleri, maketleri var. Yaz tatilini iptal edin. Yazın okula gelelim.

-Üniversitelerin yaz tatilini şimdi yaptırın. Ortalık yatışsın, sonra bizi okula çağırın.

-Beden eğitimi okuyanlar?

-Evinde bilgisayar olmayan olsa da interneti olmayan öğrenciler vardır.  Mobil ile karşılanabilir belki ama yine internet gerek. Tarifeleri biliyor musunuz?

SARAÇ’IN AÇIKLAMALARI

YÖK Başkanı Saraç, Amerika ve Avrupa başta olmak üzere salgının bulunduğu ülkelerin yükseköğretim otoriteleri ve üniversitelerin aldıkları kararların da değerlendirildiğini belirtti.  13 Mart'ta eğitime ara verilmesinin ardından da uzaktan öğretim altyapıları ve insan kaynaklarının durumu konusunda üniversitelerden acil bilgi istendiğini, üniversitelerde Salgın Danışma Komisyonları oluşturulduğunu söyleyen Saraç, “'Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Komisyonumuz' tarafından hazırlanan Pandemi Dönemi Uzaktan Öğretim Uygulamaları Yol Haritası'na Yürütme Kurulumuz tarafından son hali verilmiştir” dedi.

Saraç, mevzuat düzenlemesiyle, Uzaktan Öğretim Usul ve Esasları'nda önemli değişiklikler yapılarak uzaktan öğretim altyapıları hazır olan üniversitelere, bu dönemle sınırlı olmak kaydıyla, tüm alanlarda uzaktan öğretim yapma imkanı sağladıklarını söyledi. Üniversitelerin önemli oranda uzaktan öğretim altyapısına sahip olduklarını anlatan Saraç, 123 üniversitede Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi olduğunu söyledi.

İHTİYACI OLAN HAVUZDAN ALACAK

"Altyapı konusunda eksiği olan üniversitelerimizin ihtiyaçları da YÖK koordinasyonunda diğer üniversitelerle iş birliği içerisinde giderilecektir. Bu istikamette de planlamalarımız vakit geçirilmeksizin hayata geçirilecektir. İnsan kaynakları alanında birçok üniversitemizde önemli bir birikim bulunmaktadır. Yeni YÖK olarak 2 yıl önce başlattığımız Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında, bilindiği üzere, yeni kurulmuş üniversitelerimizde bulunan 6 binin üzerinde öğretim elemanına ve 50 binin üzerinde öğrencimize eğitim verildi. Şimdi ise önümüzdeki haftadan itibaren de talep etmeleri halinde sistemdeki bütün öğretim elemanlarına, bu süreçleri yürütebilmeleri için gerekli yetkinliği sağlayacak olan eğiticilerin eğitimi olarak da adlandırabileceğimiz 'Dijital Çağda Yükseköğretimde Öğrenme ve Öğretme' dersi ve yetkinliğinin dijital imkanlarla verilmesi konusunda tüm hazırlıklarımız tamamlanmıştır. Bunun yanında bazı üniversitelerimiz kendi öğretim elemanlarına bünyelerindeki merkezler aracılığıyla eğitim vermeye de başlamıştır. İçerik oluşturma uzaktan öğretimin en önemli unsurudur."

AKADEMİSYEN İÇERİK OLUŞTURACAK

Birçok üniversitede öğretim elemanlarını içerik oluşturmada önemli deneyime sahip olduğunu vurgulayan Saraç, bununla birlikte bu konuda destek ihtiyacı duyan hocalarla da içerik geliştirme konusunda araç ve rehberlerin paylaşılacağını bildirdi. Bunun yanında üniversiteler tarafından hazırlanan tüm öğrenme kaynaklarının yapılacak uzaktan öğretim uygulamalarında kullanılmak üzere erişime açılmasının sağlanacağına işaret eden Saraç, şunları kaydetti:

"Ayrıca üniversitelerimizin içerik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla başta Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinin ders havuzlarında yer alan dijital ortamdaki bütün dersler önümüzdeki haftadan itibaren YÖK bünyesinde oluşturulan YÖK-Dersleri (Yükseköğretim Kurumları Dersleri) adını verdiğimiz ara yüzle açık erişime açılacak, bilahare diğer üniversitelerin dijital ders malzemeleri de bu havuza ilave edilecek. Bilindiği üzere bu konu yani, YÖK-Dersleri Projesi YÖK'ün 2020 hedefleri arasında geçtiğimiz aylarda kamuoyuna açıklanmıştı. Dolayısıyla bu konuda da hazırlıklar tamamlanmıştır. İçeriğe destek olmak ve bu alanda çeşitliliği artırmak amacıyla TRT tarafından YÖK'e tahsis edilecek kanal üzerinden daha geniş öğrenci kitlesinin aldığı ortak dersler yayınlanacaktır. Bu konuda destekleri dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi ve TRT'ye teşekkür ediyoruz.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME NASIL OLACAK?

"Uzaktan verilecek olan derslerin ölçme ve değerlendirmesi yani sınavların da makro düzeyde belirlenmiş takvime riayet etmek şartıyla yine üniversitelerin kendilerine uygun bir dönemde gerçekleştirilecektir. Lisansüstü programlardaki yeterlik sınavları, tez izleme komiteleri ve tez savunmalarının, üniversitelerimizin gerekli altyapıyı oluşturmaları ve 'kayıt altına alınarak denetlenebilir olma şartıyla' dijital ortamda yapılabilmesi sağlanacaktır. Diğer bir ifadeyle Kurulumuz tarafından üniversitelerimizde uzaktan öğretimin uygulanması sürecinde gerekli yol haritası belirlenmiş ve çerçeve çizilerek yetki devri kapsamında ve üniversitelerimize yetkinlikleri doğrultusunda uygulama imkanı sağlanmıştır. Elbette yükseköğretimi verimli, etkin ve kıymetli kılan tüm yapının dijital ortamda kurulması mümkün değildir. Ayrıca üniversitelerimizin akademik programlarının kazanımlar noktasında belirli bir ortaklığı olsa da üniversite eğitiminde tek bir müfredat uygulaması da yoktur."

Sonuç olarak bir müddet önce başlattığımız malum salgın karşısında salgının bulunduğu ülkelerin yükseköğretim kurumlarında alınan tedbirler de incelenerek mevcut kapasitemiz değerlendirilmiş ve planlamamız tamamlanmıştır. 23 Mart Pazartesi uzaktan eğitim kapasitesine sahip olan bütün üniversitelerimizde dijital imkanlar ile uzaktan öğretim süreci başlayacaktır. Bu kapasiteye henüz sahip olmayan üniversitelerimiz için de yine aynı gün, 23 Mart'ta kısa süre içinde oluşturduğumuz açık ders malzemeleri havuzu bütün üniversitelerimize açılacaktır. Uygulamaya dayalı programlarda bulunan teorik derslerde dijital imkanlar ve uzaktan öğretim yöntemleri kullanılacak, uygulama dersleri ise yine üniversitelerimizce belirlenen takvimin uzatılması da dahil en uygun zamanda verilecektir.

Ön lisans ve lisans düzeyindeki bu uygulama ve yaklaşıma, lisansüstü düzeyde de imkan tanınacak; denetlenebilir olma kaydıyla uzaktan öğretim ve dijital imkanlar kullanılarak bu süreçlerde de bir kesinti olmaması sağlanacaktır. Türk yükseköğretim sistemi sağlam bir zemine oturmaktadır. 15 Temmuz darbe teşebbüsü akabinde de gösterdiği gibi olağanüstü durumları aşabilecek güçtedir. Bunda YÖK'ün her düzeydeki eğitimde belli bir standart ve kaliteyi aramasının büyük payı vardır. Üniversitelerimizin yetkinliklerine ve yeteneklerine güveniyoruz. YÖK olarak bu sürecin gerçekleri dikkate alan, sükuneti ve temkini elden bırakmayan, üniversitelerimizin ehliyetlerine karar mekanizmalarında önem veren bir yaklaşım ile yönetilmesine büyük önem veriyoruz. İnşallah bu zorlu süreci de aşacağımıza inanıyoruz. Öğrenciler ve ailelerinin telaşa kapılmamalarını istiyoruz. Müsterih olsunlar. Güvenli ortamlarda, ailelerinin yanında eğitim ve öğretimlerini sürdürmelerini ve derslerine çalışmalarını istiyoruz. Onların bedenen ve ruhen sağlıklı olması bizler için çok önemlidir."

SIRA DIŞI KARARLAR

Başkan Saraç, vizelerin online yapılmasının gündemde olup olmadığı yönündeki soru üzerine,  şöyle dedi: "Bu fevkalade günler ancak sıra dışı kararlarla yönetilebilinir. Burada bizim önemli olan husus, bunların ölçülebilir denetlenebilir olması. Denetlenebilir olması kaydıyla üniversitelerimizin bu hususları sıhhatli bir şekilde yürütebileceklerine itimat ediyoruz. Ama bu hususu kendi karar süreçlerinde, her bir üniversitenin kendi şartları içerisinde sürdürmelerinin doğru olduğunu düşünüyoruz."

18-03-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş