Arama sonuçları

Üniversitelerde yatay geçişler başladı: Nasıl başvuru yapılır?

Üniversitelerde yatay geçişler başladı: Nasıl başvuru yapılır?

Üniversitelerde yatay geçişler başladı: Nasıl başvuru yapılır? Öğrencilere bölüm ve üniversite değiştirme hakkı veren yatay geçiş için başvurular başladı. Yurtdışında okuyan öğrenciler de yatay geçiş için Türk üniversitelerine başvurabilecek.

Peki yatay geçiş nasıl yapılır?

ÜNİVERSİTELERDE YATAY GEÇİŞLER BAŞLADI: NASIL BAŞVURU YAPILIR?

 

Eğer okuduğunuz bölüme başka bir üniversitede devam etmek istiyorsanız kurumlar arası yatay geçiş yapacaksınız demektir. Bunun için de öncelikle not ortalamanız önemli. Kurumlararası yani üniversiteler arası  yatay geçiş yapabilmek için kayıtlı olduğunuz programdaki not ortalamanızın 100 üzerinden en az 60 olması gerekir. Başarısızlık veya disiplinsizlik nedeniyle ilişiği kesilenler başvuru yapamıyor. Bazı üniversiteler not ortalamasının daha yüksek olmasını talep edebiliyorlar.

Kurumlar arası yatay geçişte not ortalamasının yanı sıra taban puan ile de geçiş yapabilirsiniz. Burada da kural programlar arası geçişte olduğu gibi geçmek istediğiniz üniversitede bu bölüme en son giden öğrencinin taban puanına eşit ya da ondan yüksek taban puanına sahip olmak. Ancak burada unutmamanız gereken nokta şu. Kurumlar arası yatay geçişte başvuru yapanların yerleştirilmesi önce not ortalamasına göre yapılacak. Sonra boş kontenjan kalırsa taban puanla yerleştirme olacak. Yani not ortalaması daha önemli.

Daha önce sınırlamalar vardı. Ancak YÖK, Ek-1 Madde değişikliği yaparak burada sınırlamayı kaldırdı. Buna göre öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir.

EŞDEĞER PROGRAMLAR ARASI GEÇİŞ

Okuduğunuz bölüm geçmek istediğiniz bölümle eşdeğer kabul ediliyorsa da kurumlar arası geçiş yine not ortalamasıyla yapılabilir. Burada eşdeğer programdan kasıt isimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az %80’i aynı olduğu tespit edilen diploma programları.

BÖLÜMÜNÜZÜ NASIL DEĞİŞTEREBİLİRSİNİZ?

Okuduğunuz bölümden başka bir bölüme geçmek ise programlar arası yatay geçiş adını tışıyor. Bu yatay geçiş ise taban puan kuralına bağlı. Puanınızın geçmek istediğiniz bölüme en son giren öğrencinin taban puanına eşit ya da yüksek olması gerekiyor. Ayrıca baraj olan bölümlerde başarı sırası barajını da yerine getirmeniz şartı var.

Uyarı ya da kınama cezası dışında başka bir disiplin cezası almaması da aranan özellikler arasında yer alıyor. Eğer geçmek istediğiniz alan yabancı dilde eğitim yapıyorsa dil yeterlilik sınavı yapılabiliyor ya da uluslararası yeterlilik sınavları TOEFL, IELTS ya da Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDT) sonuçları istenebiliyor.

Bölüm değiştirmeyi kendi üniversiteniz içinde de yapabilirsiniz. Bu da kurum içi yatay geçiş demek.

Diyelim bölüm değiştirdiniz ama sonra pişman oldunuz ne olacak? YÖK, aldığı kararla öğrencilere bir kez pişman olup geri dönme şansı veriyor. Hazırlıktan son sınıfa dek istediğiniz anda başvuru yapabilirsiniz. Kayıt dondurmuş olsanız da yararlanabiliyorsunuz. YÖK'ün aldığı son kararla artık bahar döneminde de programlar arası yatay geçiş yapma hakkı bulunuyor. 

 

YURTDIŞINDAN NASIL YATAY GEÇİŞ YAPABİLİRSİNİZ?

Yurtdışından da Türk üniversitelerine geçiş hakkı var. YÖK, bu sene Kovid-19 salgını nedeniyle yurtdışında okuduğu üniversiteye dönmek istemeyen Türk öğrenciler ile Türkiye'de eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin yatay geçiş işlemleri için düzenlemeler yaptı.

YÖK, yurtdışında okuyan fakat Kovid-19 salgını dolayısıyla okuduğu üniversiteye dönemeyen veya okuduğu ülkedeki salgına ilişkin riskler yüzünden üniversitesine dönmek istemeyen öğrenciler için bir dizi kararlar almıştı.

Bu kapsamda, yükseköğretime girişte başarı sıralaması şartı bulunan tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, öğretmenlik, mühendislik ve mimarlık programları dışındaki yükseköğretim programlarının yurt dışı yatay geçiş kontenjanlarındaki yüzde 50 kısıt kaldırılarak, bu programlara yurt içi yatay geçiş kontenjanı kadar yurt dışı kontenjan ayrılabilmesine imkan tanındı.

Ayrıca ilk bindeki üniversitelerden yatay geçiş talep edenler için de yeni imkanlar sunuldu, birinci ve son sınıfa da yatay geçiş başvuru imkanı sağlandı, şartları sağlayan ve dileyen öğrenciler için açık öğretim programlarına geçiş yapabilmelerinin yolu açıldı.

Daha önceki mevzuatta ise ilk ve son sınıflara yatay geçiş yapılamıyordu. Yeni düzenleme ile küresel salgın dönemine mahsus olmak üzere bu yıl 1. ve 4. sınıflara da yatay geçiş başvurusu hakkı tanınmasının ardından listede bu sınıflara da ilk kez kontenjan verildi.

12-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş