Arama sonuçları

Üniversitelere yeni kriter: Mezun istihdamı

Üniversitelere yeni kriter: Mezun istihdamı

Üniversitelere yeni kriter: Mezun istihdamı. Üniversiteye destek ‘işe giren mezununa’ göre mi verilecek? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üniversiteler için yeni bir kriter geleceğini açıkladı ve bu kritere göre de destek verilebileceğinin altını çizdi.

2018-2019 öğretim yılı açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine verilecek KYK burs ve kredilerinin artırıldığını açıklarken üniversiteler için yeni bir kriterden de söz etti. Devlet ve vakıf üniversitelerinin tüm rektörleri, yüksekokul müdürleri ile seçilmiş öğrencilerin katıldığı açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

ÜNİVERSİTELERE YENİ KRİTER: MEZUN İSTİHDAMI

Üniversite mezunlarının istihdamlarını takip ederek üniversite ve bölüm bazında başarı düzeyini ölçmeyi planlıyoruz. Böylece hangi üniversitemizin ve hangi bölümlerimizin öğrencilerimizin istihdamına ne düzeyde katkı sağladığını da görebileceğiz. Hatta bu ölçüm sonuçlarını üniversitelerimize vereceğimiz desteğin kriterlerinden biri haline getirmeyi düşünebiliriz.

ÜNİVERSİTELERDE KARİYER MERKEZLERİ KURULACAK

Üniversitelerin tamamında kariyer merkezleri kurulacak. Üniversite öğrencilerine okula girdikleri ilk yıldan itibaren, kariyerleri konusunda rehberlik edecek bu merkezler reel sektörle iş birliği halinde faaliyet gösterecektir.

İnsan Kaynakları Ofisimiz aracılığıyla üniversite öğrencilerimizin geleceğini yakından ilgilendiren çalışmalar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu çerçevede yapacağımız ilk işlerden biri yükseköğretimde 'Yetenek Yönetimi' sistemine geçmektir."

Eğitim-öğretim hayatında 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' bilinciyle yetişen hiç kimse, ne içeride ne dışarıda ülkesinin aleyhinde faaliyetlere kalkışmayacaktır.

ÜNİVERSİTELERİN DİL SINAVLARINI ÖSYM Mİ YAPACAK?

Yabancı dil eğitimi konusunda merkezi bir standart oluşturmak istiyoruz. Bunun için üniversitelerin yabancı dil muafiyet ve yeterlilik sınavları, ÖSYM üzerinden merkezi olarak yapılabilir.

Paralel eğitim sistemlerini kesinlikte müsaade etmeyeceğiz.

KYK BURS VE KREDİLERİ ARTTI

İsteyen herkese kredi, burs veriyoruz. Ama sıkıntımız var. Öğrencilerimiz hep burs istiyor, krediye yaklaşmıyor. Oysa kredi iş bulduktan sonra faizsiz şekilde ödenecek olan burstur. Öğrencilerimize buradan müjde vermek istiyorum. Önümüzdeki eğitim öğretim yılı için kredi ve burs miktarını lisansta 500 TL’ye, yüksek lisansta 1000 TL’ye, doktorada 1500 TL’ye yükseltme kararı aldık. Beslenme yardımı da günlük 8 TL. Bu yıl KYK yurtlarında bir artışa gitmedik.

KAÇ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU VAR?

Öncelikle sayısal bakımdan, artık ülkemizin sınırlarını da aşan bir kapasiteye ulaştık. Ülkemizde faaliyet gösteren 128 devlet, 72 vakıf üniversitesi ve 5 vakıf yüksekokulundan oluşan 205 yükseköğrenim kurumumuzda 7 milyon 611 bin öğrencimiz bulunuyor.

İLK 500 İÇİNE DAHA ÇOK ÜNİVERSİTE GİRMELİ

Bizde dünyadaki ilk 500'ün içine iki üniversite değil, bu üniversitelerin sayısını çok daha artırmamız lazım. Onun için hocalarımdan istirham ediyorum, biraz daha gayretle birlikte inşallah bizler bu ilk 500'ün içine çok sayıda üniversitelerimizle girelim, adımızı oraya çok daha farklı bir şekilde oraya yazdıralım.

YABANCI ÖĞRENCİ SAYISI NE OLDU?

Üniversitelerde eğitim-öğretim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısı şu an itibariyle 143 bine yaklaştı. Bu rakam geçen yıl 123 bin, 2014'te ise 48 bindi. Her bir öğrencinin, aynı zamanda bizim dünyadaki gönüllü elçilerimiz olacağını unutmayalım. Diğer yandan, öğretim üyesi ve görevlisi sayımız da 158 bini geçti. Hatırlarsanız, bundan 17 yıl önce Türkiye'de, bir milyonu bile bulmayan yükseköğrenim kapasitesi sebebiyle üniversite kapılarında yığılan öğrencilerinin utancıyla yaşayan bir ülkeydik. Bizim üniversiteye girmeye aday olduğumuz zamanlarda, 10 öğrenciden bir tanesi üniversiteye girebiliyordu. Ama şimdi bunları artık geride bıraktık.

DERSHANELER TAMAMEN KALDIRILDI

Üniversiteye giriş sınavı da basitleştirilerek, öğrencilerin üzerindeki yük azaltıldı. Dershane sistemini tamamen ortadan kaldırdık. Hedefimiz, öğrencilerimizin okullarındaki dersleri dışında herhangi bir kurumdan ve kişiden özel destek almadan üniversiteye girebileceği bir sistemi tesis etmek ve oturtmaktır. Onun için de cumartesi pazar günleri kendilerine destek kurslarını vermekteyiz. Artık benim vatandaşım, ahırındaki davarını, kolundaki bileziğini satıp, çocuğunu kursa gönderme derdinden böylece kurtulmuş oluyor. Geçmişte pek çok istismara ve hatta güvenlik sorunlarına yol açan paralel eğitim sistemlerine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Üniversitelerimize girme ve eğitimde fırsat eşitliği hususunda sayısal sorunlarımızı büyük ölçüde çözdüğümüze inanıyorum. Eğer o anlayış yine devam ederse, fırsat eşitliği diye bir şey olmaz. Parası pulu, gücü olanın önü açık demektir, olmayan yanmış demektir.

03-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş