Arama sonuçları

Üniversiteleri Tanıyalım: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi

Üniversiteleri Tanıyalım: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi

Geçen sene ilk öğrencilerini alan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi bu yıl ikinci kez öğrenci alıyor. Ancak üniversitenin kurucusu Avrupa Eğitim Vakfı’nın yükseköğretime girişi aslında 2009 yılından bu yana sağlık alanında öğretim veren Avrupa Meslek Yüksekokulu’nun kuruluşu, ardından Kıbrıs Ada Kent Üniversitesi ile oldu. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte meslek yüksekokulu da üniversite çatısı altına girdi.

Hangi programlar var? Burslu okumak mümkün mü? Öğrencilere sunduğu olanaklar nedir? Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Bayram pervinkaplancom instagram yayınımıza konuk olarak sorularımızı yanıtladı. İşte Bayram’ın sorularımıza verdiği yanıtlar:

KAÇ PROGRAM VAR?

-Şu anda kaç fakülte  ve kaç program bulunuyor? (Ön lisans- Lisans-lisansüstü). Kaç enstitü ve yüksekokul var?

Üniversitemiz bünyesinde 3 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 1 lisansüstü eğitim enstitüsü bulunmaktadır. Lisansta Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi; ön lisansta içinde 15 programın olduğu Avrupa Meslek Yüksekokulu ve lisansta İş Sağlığı ve Güvenliği programımız bulunuyor. YÖK, onay aşamasında olan bir de Tıp fakültemiz var ama bu yıl öğrenci almayacak. Yeni bir üniversite olmamız sebebiyle Erasmus’la ilgili başvurularımızı yaptık. Önümüzdeki yıl itibarı ile öğrencilerimiz uluslararası değişim programlarına katılabilecek.

-Kaç yerleşkeniz bulunuyor?

Tüm bölüm ve programlarımızın bulunduğu kampüsümüz Başiskele’de yer alıyor. Haziran ayı itibarı ile tek kampüsümüz Başiskele’de yer alan Mehmet Şerif Kanık Kampüsü.

-Akademisyen kadrosu nedir?  

Toplamda 72 akademisyenimiz var.

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-Toplam kaç öğrenci bulunuyor?  Öğrencileriniz ağırlıklı olarak hangi illerden geliyor?

Toplam 2874 öğrenci bulunuyor. Ağırlıklı olarak Kocaeli ve çevresinden öğrencilerimiz bulunmakta.151 uluslararası öğrenci bulunuyor.

-Bu yıl toplam kaç öğrenci alacak? Bu yıl yeni açılacak bölüm var mı?

Bu yıl toplamda 1370 öğrenci alacağız. Lisansta Diş Hekimliği(İngilizce), Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Bilgisayar Mühendisliği bölümleri; ön lisansta Bilgisayar Programcılığı ve Eczane Hizmetleri programları bu yıl ilk öğrencilerini alacak.

-Öğretim dili nedir?

Bu yıl İngilizce Diş Hekimliği bölümümüzde açıldı. İngilizce Diş Hekimliği dışındaki tüm bölüm ve programlarımızın eğitim dili Türkçe.

-Sosyal ortam nasıl?

Kampüsümüz 70 bin metrekare alana sahip.

  • Kapalı açık spor salonları
  • Geniş kaynaklara sahip kütüphane
  • Öğrencileri doğayla buluşturan kampüsü
  • Etkinliklerin gerçekleştirileceği konferans salonu

BARINMA SORUNU  VAR MI?

-Şehir dışından gelecek öğrenciler için barınma sorunu olur mu? Üniversitenin yerleşkesinde yurt var mı?

Bu yıl için kendi yurdumuz açılmadı. Ancak anlaşmalı yurtlarımız mevcut ve yurtların dönem içinde denetlemelerini de yapmaktayız. (7 anlaşmalı yurdumuz bulunmakta)

-Öğrencilerin her bölümde yandal, çift anadal yapma olanakları bulunuyor mu?

Meslek yüksekokulumuzda çift anadal yapma imkanı sağlıyoruz.

-Programlar arasında yatay geçiş yapılıyor mu?

Öğrencilerimiz GANO veya merkezi yerleştirme puanlarıyla yatay geçiş yapabiliyor.

-Staj yeri konusunda öğrencilerinize nasıl destek oluyorsunuz?

Üniversitemizde Türkiye’nin dört bir yanından öğrencilerimiz olduğu için bazı öğrenciler stajlarını yaşadıkları şehirde yapmak istiyorlar. Bu sebeple staj bulma konusunda önceliği öğrencilere bırakıyoruz. Ama staj konusunda zorluk yaşayan öğrenci bize bildirdiğinde öğrencimize yönlendirerek yardımcı oluyoruz.

UZAKTAN EĞİTİMDE NELER OLDU?

-Üniversiteler yaklaşık 1.5 yıldır uzaktan eğitimde. Bu süreçte ne yaptınız?

Her üniversite gibi biz de pandemi sürecinde uzaktan eğitimle devam etmek durumunda kaldık. Ama bu alışık olduğumuz bir süreçti. Pandemi öncesinde de öğrencilerimizin stajlarına ağırlık vermelerini sağlamak amacıyla bazı derslerimiz uzaktan veriyorduk. Pandemiyle bu süreci bütün derslere yaydık. Ancak sağlık ağırlıklı eğitim veren bir üniversite olduğumuz için uygulamalı derslerimiz de bizim için oldukça önemli. Bu sebeple YÖK’ün izin verdiği sürelerde pandemi için uygun şartları sağlayarak öğrencilerimizle uygulamalı derslerimizi de gerçekleştirdik.

-Önümüzdeki öğretim yılında dersler nasıl işlenecek? 2021-2022 akademik yılı ne zaman başlayacak?

YÖK’ün şu an ki kararı yüz yüze eğitim. 2021-2022 akademik yılı Ekim’de başlayacağız.

UZAKTAN EĞİTİM VE SAĞLIK

-Özellikle uzaktan eğitim sürecinde sağlık alanındaki öğretim endişelere neden oldu. Bu endişelere katılıyor musunuz? Eksiklikler nasıl giderilir?

Geleceğin sağlık profesyonellerini yetiştiren bir üniversite olduğumuz için öğrencilerimizin uygulamalı eğitimlerini kısa sürede tamamlamak zor oldu. Ancak bunun telafisini yapıp öğrencilerimizle uygulamalı derslerimiz tamamlayacağız. Yeni akademik yılda yoğun uygulamalı eğitimin olacağı bir dönem öğrencilerimizi bekliyor. Onları her anlamda donanımlı bir şekilde iş hayatına kazandırmak bizim için oldukça önemli.

KORONA MEZUNU KAVRAMI ÇIKTI

-Korona dönemi mezunları diye bir kavram oluştu. Bu dönemde mezun olanların iş bulmalarında sıkıntı yaşanacağı görüşüne katılıyor musunuz?

Mütevelli Heyeti Başkanımızın da belirttiği gibi mezun öğrencilerimize +1 yıl boyunca herhangi bir ücret ödemeden kendilerini eksik gördükleri derslere girebilir, uygulamalı derslerini tekrar alabilirler. Üniversitemizin kapıları kendilerine açık.

BURS OLANAKLARI NEDİR?

Burslu okumak mümkün mü? Öğrencilere sunduğu olanaklar nedir?
Üniversitemizdeki bölüm ve programlarımızda tam burslu, %50 burslu ve %25 burslu olarak okumak mümkün. Bunun yanında öğrenciler ilk tercih bursu, başarı bursu gibi burslarda alabiliyorlar.

-Üniversitenin burs olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz?

  • İlk 5 tercihte ilk Tercih Bursu verilmektedir.
  • Maddi imkânları sınırlı öğrencilerimize Avrupa Eğitim Vakfı tarafından çeşitli oranlarda burs verilmektedir.
  • Türkiye Kamu-Sen, Kocaeli Türk Eğitim Sen veya Kocaeli Ticaret Odası üyeleri birinci dereceden yakınlarına burs verilmektedir.
  • Aynı anda eğitim alan kardeşlerden birine %10 kardeş bursu verilmektedir.
  • Türkiye Kamu-Sen, Kocaeli Türk Eğitim Sen veya Kocaeli Ticaret Odası üyeleri birinci dereceden yakınlarına burs verilmektedir.
  • İkameti Kocaeli’nde olan ve Kocaeli sınırları içerisinde bulunan bir liseden mezun olan öğrencilere ikamet bursu verilmektedir.

GELECEĞE HAZIRLANMAK

-Günümüzde sadece üniversite diploması yeterli olmuyor, aranan olmanın yolu belli yeterliliklere de sahip olmaktan geçiyor. Öğrencilerinizi geleceğe nasıl hazırlıyorsunuz?

Öğrencileri eğitimleri boyunca rehberlik etmek çok önemli. Hocalarımız bu sebeple her zaman öğrencilerimize rehberlik ediyorlar. Bunun yanında Kariyer Merkezimiz de öğrencilerimizi staj ve iş imkanları konusunda yönlendiriyor. Sanayinin kalbinde olan bir üniversite olarak Sanayi-Üniversite işbirliğini çerçevesinde yaptığımız iş birliği platformlarında bizzat uygulamaların içinde olacaklar. Bunun yanında öğrencilerimize kariyer planlarında destekleyecek sertifika programlarıyla destekleyeceğiz.

-Vakıf üniversitelerini seçerken gençlerin dikkat etmeleri gereken noktalar nedir?

Üniversiteleri üniversite yapan akademik kadrosudur. Bu sebeple öğrenciler öncelikle akademik kadroları incelemeliler. Kılavuzdaki özel koşulları mutlaka okumalılar.

-Bazen gençlerin ‘önce yerleşeyim, nasılsa burs alırım’ dediğine tanıklık ediyoruz. Bu yaklaşım ne kadar gerçekçi?

Öğrenciler öncelikle henüz okula girmeden kendilerine vaat edilen ilk tercih ve ÖSYM burslarını incelemeliler.

- Öğrenciler neden sizin üniversitenizi tercih listelerine almalı?

Öncelikle şu belirtelim Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi tematik bir üniversite. Belirlediği alanlara yoğunlaşmış ve bu alanlarda iyi eğitim veren bir üniversite. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora alanlarında programlarını da sağlık ve teknoloji temasıyla hazırlayan bir üniversiteyiz. Sağlık alanında 11 yıldır profesyoneller yetiştiren ve öğrencilerin büyük bir kısmını sağlık sektörüne kazandıran bir üniversitede okumak isteyen öğrencileri aramıza bekliyoruz.

HANGİ PROGRAMLAR VAR?

Diş Hekimliği Fakültesi

  • Diş Hekimliği
  • Diş Hekimliği (İngilizce)

Sağlık Bilimleri Fakültesi

  • Hemşirelik
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

  • Bilgisayar Mühendisliği

Avrupa Meslek Yüksekokulu

  • Ağız ve Diş Sağlığı
  • Ameliyathane Hizmetleri
  • Anestezi
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Çocuk Gelişimi
  • Diyaliz 
  • Eczane Hizmetleri
  • Engelliler için Gölge Öğreticilik
  • Fizyoterapi
  • İlk ve Acil Yardım
  • Odyometri
  • Optisyenlik
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri
  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

21-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş