Üniversiteli: Günlük 133 liralık KYK bursu neye yeter?
CHP İstanbul Gençlik Kolları, KYK bursuna yapılan günlük 33 liralık artışı İstanbul Üniversitesi önünde, Beyazıt Meydanı'nda protesto etti. 2026 yılı için öğrencilere verilecek KYK bursunun 4000 TL olacağının açıklandığı hatırlatılarak, geçen yıl 100 lira olan günlük KYK bursunun, bu yıl günlük 133 lira olacağına işaret edildi.
T24'te yer alan habere göre, KYK bursuna yapılan günlük 33 liralık artışa tepkiler devam ediyor. CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Erdem Kara tarafından okunan açıklamada, "Bu artış artış değil, sadakadır" denilerek, şu ifadeler kullanıldı:
ÖĞRENCİ NASIL GEÇİNECEK?
"Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları olarak geçtiğimiz yılın son günlerinde '2025 yılının öğrenciler için çok zor geçtiğini, iktidarın öğrencilere reva gördüğü 3000 TL KYK bursu ile ayın sonunun bir türlü gelmediğini, üniversitelilerin geçinemediğini' ifade etmiştik. Günlük 133 TL ile ne alabilir bir öğrenci? Başka hiçbir şey yapmasa, 1 tavuk döner yemek istese ancak yarısını alabilir. 1 filtre kahve içmek istese bardağın dörtte üçünü ancak alabilir. 1 pizza yemek istese orta boy pizzanın ancak yarısını alabilir. 1 kitap almak istese, onun bile ancak yarısını alabilir! Kendi evlatlarına bir kahve içmeye giderken vermeyecekleri parayı milletin evladına reva gören ‘bakanlara’, ‘yetkililere’ sesleniyoruz: Siz öğrencileri sistematik bir biçimde yoksullaştırılmakta, işçileştirilmekte, geleceksizliğe mahkum etmek istemektesiniz. Reva gördüğünüz rakam, milyonlarca üniversite öğrencisini eğitim hayatını sürdürebilmek için çalışmak zorunda bırakmaktadır. Milyonlarca genci, eğitim hayallerinden vazgeçmeye yönlendirmektedir. Bu sıkıntının adını açıkça koyalım: Bu AKP’nin kara düzenidir! Bakan çocuğuna ayrı, milletin evladına ayrı işleyen bir düzendir bu. Bu kara düzene razı olmak zorunda değiliz. Bu kara düzene katlanmak zorunda değiliz."
12-01-2026

