Arama sonuçları

Üniversiteli olmanın bir başka yolu: Özel yetenek sınavları

Üniversiteli olmanın bir başka yolu: Özel yetenek sınavları

Üniversiteli olmanın bir başka yolu: Özel yetenek sınavları. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri bitti ve adaylar heyecanla yerleştirme sonuçlarını bekliyor. Peki üniversiteli olma yolu yalnızca tercih listesi hazırlayıp, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirmeden mi geçiyor.

 

Hayır. Üniversiteli olmanın bir başka yolu da özel yetenek sınavları. Yükseköğretim kurumlarına yerleşmeler yalnızca merkezi olarak yapılmıyor. Yükseköğretim kurumlarına iki yolla yerleşebilirsiniz.

Bunlardan birisi merkezi yerleşme. Bunun için 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) girmiş olmanız gerekiyor. YKS’nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Dil Yeterlilik Testi’nden (YDT) barajları aşmanız şart.

TYT’de 150 ve üzerinde puan alanlar ön lisans, AYT ve YDT’den 180 ve üzerinde alanlar ise lisans programlarını tercih edebiliyorlar. Bu adaylar tercih listesi hazırlayarak, ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmeye katılıyor. Bu yerleştirmenin adı merkezi yerleştirme.

ÜNİVERSİTELİ OLMANIN BİR BAŞKA YOLU: ÖZEL YETENEK SINAVLARI

Üniversiteli olmanın ikinci yolu ise özel yetenek sınavlarından geçiyor. Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri yükseköğretim kurumlarınca yapılıyor. Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılacak.

Sınav ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülüyor. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için 2019-TYT puanının en az 150 olması gerekir. Ancak yükseköğretim kurumları daha yüksek puan şartı da koyabilir. Bu kurumlar özel yetenek sınavlarını da yerleştirmelerini de kendileri yapar.

ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN ARANAN KOŞULLAR NEDİR?

Engelli adaylardan (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar)) durumunda olanlar ise TYT’de 100 puan almak yeterli. TYT puanı 100 ve üzerinde olanlar, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla, özel yetenek sınavlarına kabul edilir.

Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dâhil 2 yıl süreyle geçerli. YÖK, geçtiğimiz günlerde aldığı kararla engelli öğrenciler için ayrı bir sınav yapılmasına karar verdi.

ÖĞRETMENLİK İÇİN BARAJ İSTİYOR

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların, TYT puanının en düşük 240 bininci başarı sırasına sahip olmaları gerekiyor. 2020-YKS’den itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların TYT puanının en düşük 300 bininci başarı sırasına sahip olmaları aranacak.

Aralarında antrenörlük, moda tasarımı, plastik sanatlar, müzik, tekstil, bale, sahne sanatları gibi bölümlerin yanı sıra bazı öğretmenliklerin de yer aldığı bazı bölümler özel yetenek sınavıyla öğrenci alacak.

ÖZEL YETENEK SINAVIYLA HANGİ BÖLÜMLER ÖĞRENCİ ALACAK? TIKLAYINIZ

http://www.pervinkaplan.com/detay/2019-yks-ozel-yetenek-sinavi-ile-ogrenci-alan-bolumler/7559

 

 

 

02-08-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş