Arama sonuçları

Üniversiteli uzaktan eğitimde nasıl başarılı olur?

Üniversiteli uzaktan eğitimde nasıl başarılı olur?

Üniversiteli uzaktan eğitimde nasıl başarılı olur? Özellikle bu yıl üniversiteye başlayan öğrenciler ‘üniversite ortamı’ ile tanışamadı. Bu öğrenciler kendilerini nasıl üniversiteli hissedecek ve uzaktan eğitimde nasıl başarılı olacak? İşte bu sorunun yanıtını Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi, Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu veriyor. Uzaktan eğitimde öz disiplinin önemine dikkat çeken Şalcıoğlu, bu sürecin adaptasyon becerisi gerektirdiğini vurguluyor.

Şalcıoğlu, uzaktan eğitimde öğrencilerin verimli çalışma konusunda sıkıntılar yaşayabileceğini söylüyor. Şalcıoğlu “Ders çalışmak, sınava katılmak, aile bireyleri ile daha fazla zaman geçirmek ve bunları hep aynı ortamda bulunarak yapmak, öğrenciler açısından biraz zorlayıcı. Öğrenciler kendi öz disiplinlerini sağlayarak ve doğru organize olarak zorlukları yenebilir” diyor.

ÜNİVERSİTELİ UZAKTAN EĞİTİMDE NASIL BAŞARILI OLUR?

Şalcıoğlu, öğrencilerin üniversiteleriyle sosyal bağı kurmaların önemli olduğunu bunun için de çevrimiçi platformlarda yapılan söyleşi ve oturumlara katılmalarının da faydalı olacağını söyledi.

Şalcıoğlu’nun, üniversite öğrencilerine uzaktan eğitimde başarı için sıraladığı 15 öneri şöyle:

1-) Öğrenciler uyku düzenlerini iyi planlamalı. Saat 09:00’da başlayacak ders için 08:00’de uyanmak gerekir.

2-) Uyandıktan sonra sokağa çıkacakmış gibi giyinmek faydalı. Uykuyu ve yatağı çağrıştıran uyaranları ortadan kaldırmak da gerekiyor.

3-) Öğrenciler yemek ihtiyaçlarını ders aralarında gidermeli.

4-) Uzaktan eğitim sürecinde olan öğrenciler günlerini ders programına göre düzenlemeli.

5-) Aylık, haftalık ve günlük planlar yapmak başarıyı artırır.

6-) Ders programı görünür bir yerde olmalı çünkü öğrenciye o saatlerde neler yapacağını hatırlatır.

7-) Öğrenciler kendilerine özel çalışma alanları yaratmalı ve bu alanda çalışma dışında başka aktiviteler yapılmamalı.

8-) Bilgisayar mevcut ise telefondan ziyade derslere katılırken mutlaka bu araç kullanılmalı.

9-) Dersler düzenli takip edilmeli.

10-) Ders sırasında telefon kapatılmalı. Bu olmuyor ise dikkati dağıtan bildirimleri kapatmak da etkili bir yöntemdir.

11-) Öğrenciler, uzanmadan, yatmadan çalışma duruşunu koruyarak ders dinlemeli.

12-) Derslerde kamera açılmalı çünkü hocalarının ve arkadaşlarının kendisini gördüğünü bilen öğrencinin derse dikkati ve adaptasyonu daha yüksek olur.  

13- Derslerde not almak, dersi dinlemeyi ve motivasyonu artırır.  Hocanın ağzından çıkan her şeyi not almaya çalışmak stres yaratabilir. Bunun için ders başlıklarını ve dikkat çekici noktaları not almak daha faydalı.

14-) Ders dinlenirken zaman zaman dikkat dağılabilir ama öğrenciler dersi dinlemeyi bırakmamalı. Her dikkati dağıldığında öğrenci tekrar dikkatini derse yöneltirse odaklanmayı başaracaktır.

15-)Pandemi döneminde öğrenciler, dersler dışında çevrimiçi oturum ve söyleşileri de takip etmeli.  Bu sosyal gelişim ve adaptasyona katkı sağlarken, üniversiteli olma hissiyatını da gençlere yaşatır.

 

 

16-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş