Arama sonuçları

Üniversiteye iki aşamalı sınavla giriliyor

Üniversiteye iki aşamalı sınavla giriliyor

Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler liseden mezun olduklarında iki aşamalı üniversiteye giriş sınavlarına katılmak zorunda. Bu sınavlarda başarılı olan gençlerin üniversite için tercih yapma hakları oluyor. Mesleki ve teknik liselerden mezun olanlar ise öğrenim gördükleri alanların devamı niteliğindeki iki yıllık yükseköğretim programlarını sınavsız tercihde edebiliyor.

İki aşamalı bu sınavlardan ilki ve ikinci sınava girme hakkını veren Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS).  Bu sınavda adaylara her biri 40’ar sorudan oluşan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 ayrı testten çoktan seçmeli 160 soru yöneltiliyor. Sınavdan 6 puan türü çıkıyor.

İKİ TANE BARAJ PUANI VAR

İki ayrı baraja sahip bu sınavda 140 puan barajını aşabilenler iki yıllık eğitimin verildiği meslek yüksek okullarıyla, açıköğretim programlarını tercih edebiliyor. Ayrıca üniversitelerin müzik, spor gibi programları için kendi yaptıkları “özel yetenek sınavlarına” da girme hakkı kazanıyorlar. 2015 yılında 200 bin genç bu barajı aşamadı.

YGS’nin ikinci barajı 180 puan. 6 puan türünden birinde bu barajı aşanlar ikinci aşama sınavlarına katılma hakkı kazanıyor. 2015 YGS’de 618 bin genç bu barajı aşamadı ve LYS’lere girme hakkını yitirdi.

İKİNCİ AޞAMA SINAVLARI

Üniversiteye girişte ikinci aşama sınavını Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) oluşturuyor. 5 ayrı oturum halinde yapılan bu sınavlara YGS'den 180 ve üzerinde puan alanlar katılabilir. Bu sınavlar yükseköğretim kurumlarının 4 yıllık ve üzerinde eğitim verilen lisans programlarını tercih edebilmek için yapılıyor. LYSsınavları; Matematik (LYS-1), Fen Bilimleri (LYS-2), Edebiyat Coğrafya (LYS-3), Sosyal Bilimler'e (LYS-4) ve Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) olmak üzere 5 ayrı oturum halinde gerçekleştiriyor.

SINAVSIZ DA OKUNUYOR

Mesleki ve teknik lise mezunu gençler ise isterlerse YGS ve LYS’lere girmeden de yükseköğretim programlarına girebiliyor. Bu gençlerin sınavsız geçiş hakları var. Öğrenim gördükleri alanların devamları niteliğindeki yükseköğretim programlarına sınavsız geçebiliyorlar. Ancak YGS ve LYS’lere girmelerine engel yok.

İKİ FARKLI YERLEޞTİRME SİSTEMİ VAR

Üniversitelere öğrenciler iki türlü yerleşiyor. Bunlardan biri merkezi yerleştirme. Öğrenciler açıköğretim programları da dahil olmak üzere 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans programlarına girmek için tercih listesi hazırlıyor.  Bu listeler hem bu sınavları düzenleyen hem de yerleştirmeleri yapan Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) gönderiliyor. ÖSYM puan ve tercih önceliğine göre öğrencileri yükseköğretim kurumlarının programlarına yerleştiriyor.

ÖZEL YETENEK SINAVI SEÇENEОİ

Yükseköğretim kurumları iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımları olmak üzere bazı bölümlere kendi düzenledikleri sınavlarla öğrenci alabiliyor. YGS'de 140 ve üzerinde puanı olanlar bu sınavlara giriyor. Sınavları da yerleştirmeleri de kurumlar kendileri yapıyor.

Fotoğraf: Yaşar Üniversitesi

01-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş