Arama sonuçları

Üsküdar Amerikan Lisesi: Hangi başarı sırasından öğrenci alıyor?

Üsküdar Amerikan Lisesi: Hangi başarı sırasından öğrenci alıyor?

Üsküdar Amerikan Lisesi (UAA) LGS puanıyla öğrenci alıyor. Hangi yüzdelik dilim ve başarı sırasından öğrencilerini alıyor? Diplomasının özelliği ve uyguladığı öğretim programları nedir? Burslu okumak mümkün mü? Pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Üsküdar Amerikan Lisesi Müdürü Funda Cüceloğlu sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

2022/2023 kontenjanı nedir? Geçen seneye göre kontenjanda nasıl bir değişiklik oldu? Kaç kız, kaç erkek öğrenci alacak?

Kontenjanımız 190 kişi, 95 kız, 95 erkek öğrenci.

Geçen senenin 2021-2022 öğretim yılının taban puanları ne olmuştu? Serbest kayıt dönemine kaldı mı?

Taban Puanı 458, ikinci kayıt dönemi aynı kaldı. Serbest kayıt dönemi olmadı.

SON GİREN ÖĞRENCİNİN PUANI

Geçen sene okula en son giren öğrencilerin puanları, yüzdelik dilimleri ve başarı sıraları nedir?  Bu öğrencilerin hangi dersten kaç yanlışları olmuştu?

En düşük Puan: 458,2. Yüzdelik Dilimi: 0.78, başarı sırası yaklaşık 8.100

En Yüksek Puan: 487,7 Yüzdelik Dilimi: 0.06, başarı sırası yaklaşık  660.

En son giren öğrencinin başarı sırası nedir?

En son giren öğrencinin puanı 458.2, yüzdelik dilimi 0.78’dir. 8.100

KAÇ YANLIŞLA GİRİLİYOR?

Son giren öğrencinin hangi dersten kaç doğru, yanlış ve boşu nedir?

Türkçe: FULL

İnkılap Tarihi: 1 yanlış 9 doğru

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: 2 yanlış 8 doğru

Matematik: 4 yanlış 16 doğru

Fen Bilimleri: 1 yanlış 19 doğru

Yabancı Dil: FULL

PUAN NASIL BELİRLENİYOR?

Taban puanı belirlerken neleri dikkate alıyorsunuz?

Taban puanı belirlerken 8.sınıf mezunu veren ortaokullardan mümkün olduğunca Türkiye geneli sonuçları alıyoruz ve özel okullar bir araya gelerek istatistiki bir çalışma yapıyoruz. Bunun paralelinde puanlarımızı duyuruyoruz.

Hazırlık sınıfı zorunlu mu?

Evet, hazırlık sınıfımız zorunlu.  Hazırlık sınıfımızı aslında akademik yaşamın yanı sıra lise yaşamına da hazırlık yılı olarak görüyoruz.  Öğrencilerimizin köklü Üsküdar Amerikan kültürüne, eğitim felsefesine ve beklentilerine adaptasyonu,  uzun test hazırlıkları sırasında mahrum kaldıkları sosyal etkinliklere geri dönüş, çalışma alışkanlıklarına geri dönüş, tekrar okumak, yazmak, tartışmak için vakit ayırmak  gibi konularla ilgili bir uyum süreci olarak da görüyoruz.

Hazırlık sınıfına başlangıçta öğrenciler bir seviye tespit sınavına dahil oluyorlar (VERSANT) buradan elde edilen sonuçlara göre farklı seviyelerde İngilizce eğitimi veriliyor.

Ayrıca 11. sınıflarımızdan oluşan bir gönüllü mentor ekibimiz var, onlar da hazırlık senesi ve sonrasında hazırlık sınıfı öğrencilerimize bu adaptasyon sürecinde destek oluyor.

Yani özetle hazırlık bir adaptasyon hatta rehabilitasyon süreci diyebilirim.

İKİNCİ DİLLER NEDİR?

İkinci diller nedir? Sertifika alma şansları var mı?

Okulumuzda ikinci yabancı dil hazırlık sınıfından itibaren başlıyor. Almanca, İspanyolca ve Fransızca seçenekleri sunuluyor. Bu diller başlangıç ya da ileri seviyelerde alınabiliyor. Öğrencilerimiz, mezun olana kadar kendilerini bu dillerde rahat ve doğru ifade edebilecek seviyeye ulaşarak bu kültürleri yakından tanıma fırsatı buluyorlar.

Tüm 10.sınıf öğrencilerimiz Avrupa Dil Pasaportu sınavlarına giriyorlar ve belgelerini alıyorlar.(DELE, DELF, TELC)  Aynı zamanda böylece Almanya, Fransa, Avusturya gibi ya da dünyanın değişik yerlerinde farklı, İngilizcenin dışında bir eğitim görmek isterlerse, ellerindeki bu belgeler onlar için birçok kapı açıyor. Ayrıca 11 ve 12.sınıflarda seçmeli olarak bu dersleri almaya devam edebiliyorlar.

A2 – B1 - B2, öğrencilerin başlangıç seviyesi ya da ileri seviye olmalarına göre değişiklik gösterebiliyor.

ÖĞRETMEN SAYISI NEDİR?

Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir?

2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılında okulumuzda 125 öğretmen görev yapmaktadır. Öğretmen sayımızın %22'i yabancıdır. Bunun yanında yönetim kadromuzun %50’si Türk %50’si yabancı.

Türk öğretmenlerimizin %80’i çift dilli.

Biz İngilizce’ye 2. ana dilimiz diyoruz. 11. sınıf düzeyindeki öğrencilerimiz British Council tarafından verilen uluslararası dil yeterlilik sınavı IELTS’e giriyorlar. Her yıl 9 üzerinden ortalama 7.65 gibi sonuçlar elde ediyorlar, bu puan Oxford ve Cambridge üniversitelerinde doktora giriş kriteridir. Ayrıca yurt dışı başvurularında da büyük bir önem arz ediyor.

Şu anda toplam öğrenci sayısı nedir? Bu öğrencilerin kaç ilden geliyor?

892 öğrencimiz var. Tüm öğrencilerimizin %15’i (129/892) şehir dışından geliyor. Geçen seneki hazırlık sınıfının %16’ı (30/180) şehir dışından geldi.

Yatılılık yok ama şehir dışından gelen öğrenciler için konaklamada alternatif sunuluyor mu?

Şehir dışından gelen öğrenciler genellikle akraba yanında kalıyor, çok azı yurtta kalıyor. Çoğunlukla kendileri çözümlerini üretiyorlar.

DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

Diplomasının özelliği nedir? IB diploması da veriyor. Bu diplomayı isteyen her öğrenci alabiliyor mu? Hangi avantajları var?

Okulumuz Üsküdar Amerikan Lisesi diplomasını veriyor. 150 yıllık bir kurumuz ve ço uzun yıllardır yurt dışına öğrenci gönderiyoruz. Bu da herhangi bir ülke ile organik bir bağ olmadan tanınmamızı sağlıyor. Dolayısıyla tek başına Üsküdar Amerikan diploması dünyada da değeri bilinen bir diploma.

Bunun yanında uluslararası bakalorya diploma programı da sunuyoruz. Programa dahil olan öğrenciler, Üsküdar Amerikan diplomasına ek olarak IB diploması da alıyorlar.

IB diploması da dünyaca tanınan bir diplomadır.

Okulumuzda dileyen her öğrenci IB programına dahil olabilir. Ağırlıklı olarak yurtdışında okumak isteyen öğrenciler bu programı seçer. Zorlu bir program olması, üniversite düzeyinde dersler sunması nedeniyle dünyanın neredeyse her yerinde birçok ülkeden nitelikli üniversitelere kabulde önemli rol oynar.

Öğrencilerimizin IB diploma sonuçları dünya standartlarının çok çok üstündedir. Bu seneki IB sonuçlarımızın ortalaması 45 üzerinden 39.50, dünya ortalaması ise 32.37. Her yıl 45 üzerinden 45 alan öğrencilerimiz de mutlaka oluyor.

Mezun olan sınıflarımızın yarısı IB programından mezun olur.

AP isteyen öğrencilere açık mı? Hangi avantajları var?

IB programının yanı sıra öğrencilerimize seçmeli olarak AP (Advanced Placement) dersleri de sunuyoruz. AP bir program değildir, üniversite düzeyinde derslerdir. IB programına dahil olmayanlar AP dersleri ve sınavları alarakta yurt dışında okuma şansını elde edebilir. Bu tercih tamamen veli ve öğrencinin tercihidir.  Biz aynı zamanda AP sınav merkeziyiz, dolayısıyla öğrencilerimiz dilerlerse kampüsümüzde bu sınavlara da girebiliyor. 

MEB, IB ve AP sistemlerini sunan nadir okullardan biriyiz.

Bizim için öğrencilere kendilerini geliştirebilecekleri fırsat ve seçenekleri sunmak son derece önemli. Bu nedenle çok zengin seçmeli derslerimizde mevcut. Öğrenciler aldıkları eğitimi kişiselleştirme şansını elde ediyorlar. Bunu lise çağında yapabilmek büyük bir ayrıcalık.

BURSLU ÖĞRENCİ ORANI NEDİR?

Toplam öğrenci sayısı içinde burslu öğrencilerin oranı nedir?

892 öğrencimizin 206’sı yani %23’ü değişik oranlarda burslu.

Yıllık olarak toplam kaynaklarımızın ortalama %15’ini burslara ayırıyoruz.

Nasıl burs alınır, bursluluk şartları nedir? Burs akademik başarıya bağlı mı?

Akademik başarı bursu vermiyoruz, çünkü zaten okulumuza girebilen öğrencilerimizin hepsi çok başarılı.

Ancak, ihtiyaç yani mali destek bursu sunuyoruz. Mali destek bursunun 1 sene geçerliliği bulunuyor, başvuru her yıl tekrarlanıyor.

Ek olarak öğrencilerimize okulumuzun bağlı olduğu Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın öncülüğünde 5 yıl geçerliliği olan, eğitim ücretinin %50’sini kapsayan Spor, Sanat ve Bilim Bursu imkânı sunuyoruz. Bu bursların detaylı kriterleri web sitemizde bulunmakta. İlgilenen velilerimiz detayları inceleyebilirler.

Spor Sanat Bilim bursuna ek olarak mali ihtiyaç bursuna da başvurulabiliyor.

VELİLER NASIL DAVRANMALI?

Bu sene çok sıkışık bir takvim söz konusu. Burs almak isteyen nasıl davranmalı? Nasıl bir hazırlık yapsınlar?

Ön kayıtlar her yıl olduğu gibi web sitemiz üzerinden online olarak alınacak.

Ön kayıt formunun devamında dileyen adaylarımız mali destek burs formunu da doldurabilecekler.

Bu form içinde gerekli belgelerin yüklenebileceği alanlar olacak.

Mali destek bursu için gerekli olan belgelerin listesi web sitemizde burs olanakları başlığı altında bulunuyor. Başvurmayı düşünen velilerimiz buradan içeriğe bakabilirler.

Ön kayıtların başlaması ile birlikte detaylı Kayıt Kılavuzumuzu da web sitemizde yayınlayacağız. Kayıt kılavuzu, burs bilgilendirmesi ve mali mektubumuz da aynı şekilde yayınlanmış olacak.

SERBEST KAYIT DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLECEKLER

Aynı şekilde serbest kayıt dönemi de sıkışık bir süreç. Bunun için de velilere öneriniz nedir?

Kararlı olun, okulları iyi tanıyın, listenizdeki okulların vizyonu, eğitim felsefesi sizin beklentilerinizle uyumlumu? Çocuğum bu okulda mutlu olurmu? Bu soruların cevaplarını kayıt sürecinden önce değerlendirin ve listenizi A, B, C planlarıyla hazırlayın. Okulların web sitesini ve kayıt takvimini yakinen takip edin.

Garantiye almak amacıyla istenen-istenmeyen tüm okullara kayıt yapmak hem süreci zora sokuyor, hem de gerçekten hedefini belirlemiş aday öğrencilerin işini zorlaştırıyor. Dolayısıyla adaylarımızdan kararlı olmaya gayret göstermelerini rica ediyorum

Önkayıt online mı? Örneğin şehir dışından öğrenciler kayıtlarını nasıl yapacaklar?

Önkayıt online ancak asil ve yedek liste kayıtları yüz yüze yapılacak. Sehirdışından gelecek velilerin kayıt süreci başlamadan 1 gün önce İstanbul’a gelmelerını öneriyoruz.

Puanı eşit öğrencilerin yerleştirmelerinde hangi kriterleri kullanacaksınız? Yaşta eşitlik bozulmazsa ne yapacaksınız? En son kullanacağınız kriter ne olacak?

Yaşı küçük olan öğrenciye öncelik vereceğiz. Öğrencilerin, örneğin, ikiz olması durumunda kontenjan artırımına gidip iki öğrenciyi de alırız.

MEZUNLARIN ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ

Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? İlk sırada hangi ülke, ülkeler yer alıyor? Geçen yıl mezun olan toplam öğrenci sayısı kaçtı ve kaçı yurtdışı-yurtiçi üniversitelere yerleşti?

Geçen yılki rakamlara baktığımızda,

Toplam 168 öğrencimiz mezun oldu.

Bunlardan 97’si Türkiye’de kalmayı tercih etti ve istedikleri üniversite ve bölümlere yerleştiler. (%58)

71 öğrencimiz ise yurt dışında gitmeyi tercih etti.

Geçen yıl da bu yıl da İlk sırada Amerika ve İngiltere var, bunu Hollanda ve Kanada takip ediyor. Bu sene Hong Kong, İrlanda, İtalya, Fransa, Almanya, Belçika ve Çin’e gitmeyi tercih eden öğrencilerimiz de var.

Yurtdışına giden öğrenci sayısı son yıllarda artıyor mu? Oranlar nedir?

Yakın zamana kadar yurt dışını tercih eden mezunlarımızın oranı %30-35 civarındaydı. Ancak öğrencilerimizin tercihleri doğrultusunda bu oran son yıllarda hızla yükseldi. Son 3 4 seneye baktığımızda bu oran ortalama %50 civarı oldu diyebiliriz.

Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Öğrencilerimizin ⅔’ü mühendislik ve sağlık bilimleri ⅓’ü ise ekonomi işletme psikoloji ve hukuk gibi alanlara yöneliyorlar. Okulumuzdan en çok mühendis çıkıyor, bunu tıp/sağlık bilimleri, hukuk, işletme-iktisat ve psikoloji ile mimarlık takip ediyor. Bu sıralama kendi arasında değişebiliyor ancak örneğin son 11 yılın verilerine baktığınızda mühendislik her zaman 1. sırada.En çok tercih edilen üniversiteler ise Koç, Sabancı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ.

YKS KURSU VAR MI?

YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Özel bir kursumuz yok. Ancak Türkiye'de okumayı planlayan 11 ve 12. sınıf öğrencilerimiz için hafta sonları deneme sınavları yapıyoruz. Sınava Hazırlık için seçmeli derslerimiz bulunuyor. Dileyen öğrencilerimiz hedefleri doğrultusunda özellikle 11 ve 12. sınıfta bu seçmeli dersleri alabiliyorlar, ayrıca kulüplerimiz arasında akademik kulüplerimiz de bulunuyor, tercih eden öğrencilerimiz TYT Matematik, TYT Sosyal gibi kulüplere girerek ek çalışmalar yapabiliyorlar.

Neden Üsküdar Amerikan’ı seçmeliler?

1876’dan beri birbirinden başarılı mezunlar vermiş bir okuluz.

Sadece akademik olarak değil sosyal anlamda da donanımlı, bulunduğu ortama rahatlıkla uyum sağlayabilen son derece özgüvenli dünya vatandaşları yetiştiriyoruz.

Demokratik bir okul ortamı içinde öğrencilerin kendilerini özgürce ifade edebildikleri bir ortam sunuyoruz.

Aslına bakarsanız biz öğrencilere mümkün olan tüm akademik ve sosyal fırsatları sunuyoruz. Onları zorluyoruz ve onlar bu zorluklardan güçlenerek çıkıyorlar. Burası zor girilen bir okul ve girdikten sonra da yüksek hedefleri olan öğrencilere sahip bir kurum. Türkiye ve dünyadaki en iyi üniversitelere öğrencilerimizi gönderiyoruz.

Çok büyük ve güçlü bir mezun ağına sahibiz. Bu da hayat boyu pek çok anlamda avantaj sağlayacak bir ailenin üyesi olmak anlamına geliyor.

112 çeşit kulübümüz bulunuyor.

 

 

28-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş