Arama sonuçları

Üsküdar Amerikan Lisesi: Puanı nedir? Hangi öğrencilere burs veriyor?

Üsküdar Amerikan Lisesi: Puanı nedir? Hangi öğrencilere burs veriyor?

Üsküdar Amerikan Lisesi: Puanı nedir? Hangi öğrencilere burs veriyor? 1876 yılında Amerikan Bord heyeti  tarafından Üsküdar Amerikan Kız Lisesi olarak kuruldu. 1990 yılında lise karma eğitime başladı ve Üsküdar Amerikan Lisesi olarak eğitim hayatına devam etti.

ÜSKÜDAR AMERİKAN LİSESİ: PUANI NEDİR? HANGİ ÖĞRENCİLERE BURS VERİYOR?

Üsküdar Amerikan Lisesi (UAA) Müdürü Funda Cüceloğlu pervinkaplancom instagram yayınına katılarak sorularımızı yanıtladı.

TABAN PUAN VE KONTENJAN NEDİR?

Birinci ön kayıt dönemi puanımız 470. Toplamda 180 öğrenci alacağız, bunun 90’ı kız, 90’ı erkek olacak. Yaklaşık 0.5’lik dilimden alıyoruz. Uzun yıllardan bu yana bu şekilde devam etti. İlk 6 ila 7 binden kayıt yapıyoruz; umuyoruz bu yıl da bu şekilde devam edecek.

HAZIRLIK SINIFI ZORUNLU MU?

Evet, hazırlık sınıfımız zorunlu.  Hazırlık sınıfımızı aslında akademik yaşamın yanı sıra lise yaşamına da hazırlık yılı olarak görüyoruz. Hem öğrencilerimizin Üsküdar Amerikan kültürüne ve beklentilerine adaptasyonu, hem de uzun test hazırlıkları sırasında mahrum kaldıkları sosyal etkinliklere geri dönüş, çalışma alışkanlıklarına geri dönüş gibi bir uyum süreci olarak da görüyoruz. Öğrencilerimizde hakikatten bu süreci çok efektif olarak kullanıyorlar. 9’uncu sınıfa ve ondan sonraki lise yaşamına sıkı bir şekilde hazırlanmış oluyorlar.

ÖĞRENCİLER HAZIRLIKTA NASIL BİR EĞİTİM ALIYOR?

Hazırlık sınıfında çok yoğun bir İngilizce programı var. İngilizcenin yanı sıra matematik, fen, Türkçe ve uygulamalı dersleri bu sınıfta alıyorlar. Aynı zamanda ikinci bir yabancı dile de başlıyorlar, Almanca, Fransızca ve İspanyolca olarak bu dillerden birini üç sene boyunca zorunlu olarak okuyorlar ve 11 ve 12’de seçmeli olarak devam edebiliyorlar.

UZAKTAN EĞİTİM İLE YABANCI DİL ÖĞRENİLİR Mİ?

Hepimizin de bildiği gibi Mart ayına kadar yüz yüze eğitim devam etti. Pandemi süreci ile beraber uzaktan eğitime geçtik. Teknolojik altyapımız buna çok uygundu. Zaten aslında son yıllarda teknoloji hayatımızın bir parçası haline gelmişti, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz birçok platform kullanmaktaydılar. Bu dönemde yeni platformlar ekledik öğrenme sürecine. Hatta akademik yaşamın yanı sıra sosyal etkinlikleri, kulüplerimizi bile uzaktan çevrimiçi hale getirdik, öğrencilerimiz grup çalışmalarını bile bu platformlardan yapabiliyor hale geldiler. Dolayısıyla çok hızlı bir adaptasyonla, çok yoğun bir çalışma ile öğrencilerimizin bu süreçten etkin olarak yararlandıklarını düşünüyoruz. Gerçekten öğretmenlerimiz için de çok zenginleştirici bir deneyim oldu. Hep beraber büyüdük ve geliştik diye düşünüyorum.  Bu sürecin önümüzdeki sene de devam edebileceğini düşünerek altyapımızı daha da güçlendirme aşamasındayız. Çok yoğun çalışıyoruz. Öğretmen eğitimlerine bu anlamda çok önem verdik. Çocukları bu uzaktan eğitim süresinde nasıl daha iyi hazırlayabiliriz diye çalışıyoruz. Çünkü Üsküdar Amerikan Lisesi her zaman en iyiyi hedefleyen bir okul. Dolayısıyla onları en iyi şekilde hazırlayabilmek için hedeflerimizi yükselttik ve çalışmalarımızı da yaz sürecinde devam ettiriyoruz.

OKULDA KAÇ ÖĞRETMEN VAR VE KAÇI YABANCI?

Okulumuzda 124 öğretmenimiz var, bunun 32’si yabancı. Bu yabancı öğretmenlerimiz İngilizce derslerine girdiği gibi, matematik,  fen derslerine de giriyor, biz çünkü yabancı dille eğitim yapan bir okuluz. Aynı zamanda ikinci yabancı dil derslerimiz olan Almanca, Fransızca ve İspanyolca da yabancı öğretmenlerle işleniyor. Bunun, uluslararası bir kültür yarattığını düşünüyoruz. Dolayısıyla,  öğrencilerimiz dünyanın neresine giderse gitsin, adaptasyon sürecinin bu kültürle çok geliştiğine inanıyoruz.

ÖĞRENCİ İKİNCİ YABANCI DİLDE MEZUN OLURKEN BİR BELGEYE SAHİP OLABİLİYOR MU?

Evet, hazırlık, 9 ve 10’uncu sınıflarda öğrencilerimiz zorunlu olarak ikinci bir yabancı dili alıyorlar.  Aynı zamanda Avrupa Dil Pasaportu sınavlarına giriyorlar, bütün öğrencilerimiz 10’uncu sınıfta bu sınavlara giriyorlar ve belgelerini alıyorlar. Böylece Almanya, Fransa, Avusturya gibi ya da dünyanın değişik yerlerinde farklı, İngilizcenin dışında bir eğitim görmek isterlerse, ellerindeki bu belgeler onlar için birçok kapı açıyor.

ŞEHİR DIŞINDAN ÖĞRENCİ GELİYOR MU?

Yatılılık programımız olmamasına rağmen Türkiye’nin değişik illerinden Üsküdar Amerikan Lisesi’ne kayıt olan öğrencilerimiz var. Örneğin geçen yıl hazırlık sınıfındaki 184 öğrencimizin 33’ü farklı şehirlerden gelmişti. Aileler kendi çözümlerini kendileri üretiyorlar. Taşınanlar, akraba yanına çocuklarını yerleştirenler, yurt gibi olanaklardan yararlananlar var. Ama genellikle İstanbul’a taşınmayı göze alıp, bu okulun verdiği eğitimden yararlanmasını istiyorlar çocuklarının.

IB DİPLOMASINI HER ÖĞRENCİ ALIYOR MU?

Okulumuzda isteyen öğrenciler IB (Uluslararası Bakalorya) programına katılıyor. Bu programı da bitirerek ikinci bir diploma ile mezun olabilirler. Bizim öğrencilerimizin hepsi bu programa katılıp diploma alabilecek öğrenciler, dolayısıyla IB programına girerken herhangi bir kriterimiz yok, sadece öğrencinin istemesi ve bu programın gerekliliklerini yerine getirecek isteğe sahip olması gerekiyor. IB programı da yıllar içinde okulumuzda çok popüler hale gelmeye başladı. Gerçekten güçlü, Üsküdar Amerikan kültürü ile de aslında son derece uyumlu bir program. Dolayısıyla bu programı bitiren öğrencilerimiz çok yüksek başarılarla güzel diplomalar aldılar. Hatta bu sene neredeyse bir rekora imza attık. Dünya ortalaması 28 iken bizim öğrencilerimiz 45 üzerinden 39 diploma puanı aldılar, onlarla gurur duyduk. Bu diploma puanları sadece yurtdışında değil Türkiye’de vakıf üniversitelerinden burs alma konusunda veya geçiş yapma konusunda da çocuklarımıza güzel kapılar açıyor. Yurt dışında kabullerde de tabii ki üniversitelerin öğrencilerimizin ne kadar donanımlı olduklarını görme fırsatı tanıyor.

AP DERSLERİ VAR MI?

IB programının yanı sıra okulumuzda aynı zamanda AP dersleri de veriyoruz. Bu derslere de öğrencilerimiz talep gösteriyorlar. Biz aynı zamanda bu sınavların da merkeziyiz, dolayısıyla öğrencilerimiz dilerlerse bu sınavlara da girebiliyor.  Hem Milli Eğitim Bakanlığı, hem IB Uluslararası Bakalorya Diploması hem de AP dersleri veren nadir okullardan biriyiz. Önemli olan, çocuklarımıza fırsat yaratmak diyoruz. Biz fırsatları yaratalım, onlar hangisinden yararlanmak isterse, hangileri kendilerine uygunsa eğer bundan faydalansın istiyoruz.

BURSLULUK ORANI, BURS OLANAKLARI NELERDİR?

Üsküdar Amerikan Lisesi, başarı bursu vermiyor. Çünkü bize gelen öğrencilerin hepsi başarılı. Bir soru fazla ya da az yapmış, bu bize onların başarı derecesini göstermiyor. Belli bir dilimden alıyoruz zaten öğrencileri. Ancak öğrencilerimize ihtiyaç yani mali destek bursu sunuyoruz. Bu mali destek bursu, örneğin geçen sene 127 öğrencimize verildi. 880 öğrencimiz var okulda, bunun 127’si değişik oranlarda ihtiyaç bursundan yararlandı. Yaklaşık 10 milyon lira burs verdik, önümüzdeki sene bu oranı 14 milyona çıkarmayı planlıyoruz.  Pandemi dönemi malum; ihtiyaç içindeki velilerimize bu fırsatı vermek istiyoruz. Fırsat eşitliği bizler için çok çok önemli. İhtiyaç bursu her sene başvurulan bir burs, ancak ailenin maddi koşulları aynı şekilde devam ettiği sürece bir değişiklik olmuyor. Ama hayatta insanlar değişikliğe uğrayabiliyor. Herhangi bir işsizlik, gelir kaybı durumunda onlar da tekrar bursa başvurabilirler, onlara da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra aynı zamanda Spor, Sanat ve Bilim burslarımız da var. Bu bursların kriterleri var (web sitemizden öğrenilebilir), belgelerini sunabilen öğrencilerimiz yüzde 50 oranındaki bu burslardan da faydalanabiliyor.

ÖN KAYIT SIRASINDA BURSA BAŞVURULABİLİR Mİ?

Evet, ön kayıt ile beraber aynı zamanda burs altyapımız da açıldı. Velilerimiz elektronik olarak bursa başvuruda bulunabilirler. Belirli dokümanlar, belgeler var onlardan talep ettiğimiz. Bunları elektronik olarak yükleyecekler ve ön kayıt döneminde burs başvurularını alacağız. Ardından asil kayıttan bir gün önce velilerimize burslarının çıkıp çıkmadığına dair geri dönüşte bulunacağız. Velilerimiz de kayıt yapıp yapmama konusunda karar verecekler. Velilerimiz online başvuru yaptıktan sonra aynı zamanda telefon mülakatı da yapıyoruz. Kendilerine tek tek ulaşıyoruz, eğer bir aksilik, bir eksiklik varsa, aday velilerimize dönüyoruz. Maddi destek bursu bu şekilde olacak. Spor, Sanat ve Bilim bursları için de öğrencinin öncelikle asil kayıt yaptırırken belgelerini bizlere sunmaları gerekiyor. O belgelere istinaden biz öğrencilerimize Spor, Sanat ve Bilim burslarını da veriyor olacağız.

PANDEMİ NEDENİYLE KAYITLAR NASIL OLACAK?

Kayıt her zaman için hem okullar hem veliler için stresli bir süreçtir. Bu sene pandemi nedeniyle biraz daha stresimiz artacaktır. Ön kayıtlarımızı da burs başvurularımızı da online yani elektronik olarak alıyoruz. Ama asil kayıt ve yedek sırasında velilerimizin okula gelmelerini bekliyoruz. Büyük bir kampüsümüz ve geniş bir bahçemiz var. Dolayısıyla sosyal mesafe, gerekli hijyen kurallarına dikkat ederek velilerimizi kampüsümüzde misafir edeceğiz. Kayıt için birtakım saat dilimleri verdik,  kız kayıtları, erkek kayıtları olacak. En azından kalabalığı ikiye bölmeye çalışıyoruz. Kılavuzumuzda bu saatler mevcut. Herhangi bir aksilik yaşanmasın diye velilerimizin özellikle bu saatlere çok çok dikkat etmelerini rica ediyoruz. Eğer o belirlenen saat kaçırılırsa kayıt hakkı da kaybedilecek.

Asil kayıtta tüm gün kayıt yapılabilecek ama çok önemli konu, yedek kayıt bölümü. Çünkü yedek kayıt ancak kampüste o belirtilen saatte olanlar arasından yapılıyor; yedek kayıt listesindeki sıralama ile isim okuyarak velilerimizi asil kayıta davet ediyoruz. Dolayısıyla eğer kampüste belirlenen saatte veli bulunmaz ise o zaman kayıt hakkını kaybetmiş oluyor, o kayıt dönemi için. Bir sonraki kayıt döneminde kontenjan kalırsa tabii ki tekrar başvuruda bulunabilir.

VELİLER VEKALET VERME İŞLEMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?

Kayda gelecek velinin anne ya da baba olması gerekiyor. Bu sene bir kişi alacağız kayıt yaptırmak için. Maalesef aday öğrencilerimizi pandemi nedeniyle kampüse kabul edemeyeceğiz. Ya anne ya babanın, eğer anne ya da baba gelemiyor ise de noter tasdikli vekâletin verildiği bir kişinin gelmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde kampüste bulunan kişinin kayıt yapmasına izin verebiliriz.

YURT DIŞI VE YURT İÇİ ÜNİVERSİTE ORANLARI NEDİR?

Aslında Üsküdar Amerikan Lisesi’nde önceki yıllarda öğrencilerin yüzde 30-35’i yurt dışına gider, geri kalanı Türkiye’deki üniversitelere yerleşirdi. Ama her okulda olduğu gibi son beş sene içinde bu oran bir miktar değişti, şu anda yüzde 50 yüzde 50 diyebiliriz. Geçen sene yüzde 50 öğrencimiz Türkiye’de kaldı,  yüzde 50 öğrencimiz yurt dışına gitti. Başvurular her zaman daha fazla olur yurt dışına ama Türk üniversite sonuçları çıktıktan sonra da öğrenciler eğer gönüllerinde yatan bir yeri kazanmış iseler Türkiye’yi tercih ederler. Bu sene de yurt dışından çok çok güzel başarılar elde ettik. Ivy League dediğimiz Harvard, Yale, Stanford, Princeton gibi üniversitelere öğrencilerimiz tam burslu kabuller aldılar. İngiltere hiç burs vermez, Oxford’a burslu öğrenci gönderiyoruz. Dolayısıyla gerçekten çocuklarımızla çok çok gurur duyduk.

Şimdi de YKS sonuçlarının açıklanmasını bekliyoruz. Üniversite sonuçları belli olduktan sonra tercihlerini yapacaklar. Eğer yurt dışı başvurusu yaptıysa oraya da gidebilir ya da Türkiye’de gönlüne göre bir yeri kazanmışsa Türkiye’de de kalabilir. Genellikle hukuk ve tıp alanında Türkiye’yi tercih ediyor öğrencilerimiz. En çok tercih ettikleri alan ise mühendislik, ardından tıp geliyor; ileride güvenli ellerde olacağız diyorum, birçok tıp doktorumuz olacak… Daha sonrasında ise iktisat, işletme, ekonomi, psikoloji ve mimarlık gibi alanlar geliyor.

YKS İÇİN HAZIRLIK KURSU VAR MI?

Dershanelerin kapanma sürecinde öyle bir talep gelmişti öğrencilerimizden ve o dönemde kampüsümüzde üniversite hazırlık kursları açmıştık. Ancak son iki yıldır bu anlamda çok büyük talep gelmedi, o nedenle yapmadık. Ama bizim 12’nci sınıf öğrencilerimize, üniversite sınav süreçlerine destek olmak amacıyla özellikle verdiğimiz seçmeli derslerimiz var. Hem terminoloji açısından yakınlık kazandıkları hem de TYT ve AYT kapsamında soru tarzlarına hazırlandıkları seçmeli derslerimiz mevcut. Onlardan yararlanıyor öğrencilerimiz.

SERBEST KAYIT DÖNEMİ İÇİN VELİLERE UYARILARINIZ NELERDİR?

Serbest kayıt dönemi ile ilgili bazen yanlış algılar olabiliyor. Serbest kayıt döneminde de okul bir puan ilan edecek ve o puan ile üzerindeki öğrenciler kayıt olabilecek. Bazen velilerimiz, “ben okula geleyim bekleyeyim, puan düşer belki, beni de alırsınız, bizi de kayıt yapabilirsiniz” gibi birtakım algılara kapılabiliyor. Ama bu çok şeffaf bir süreç. Web sitesinde hangi puanı ilan ediyorsak, o puan ve üzerindekiler ancak serbest kayıt döneminde kayıt yaptırmak hakkına sahip olur. Aslında serbest kayıt dönemi, normal kayıt döneminin biraz daha sıkıştırılmış hali.  Aynı gün içinde ön kayıt alıyoruz, hem asil hem yedek kaydımızı yapıyoruz. Genellikle serbest kayıt döneminde az yerimiz oluyor, hatta genellikle birinci ve ikinci kayıt dönemlerinde süreci tamamlamış oluyoruz. Ama tabii ki fikir değiştirenler olabiliyor, o zaman da serbest kayıt döneminde gerekli duyurularımızı yaparak süreci tamamlıyoruz. Benim en büyük önerim, velilerin bu süreçte okulun web sitesini çok yakinen takip etmeleridir. Çünkü çok fazla telefon alıyoruz, telefonlara yetişemeyebiliyoruz, ama tüm güncellemelerimizi web sitesinde yapıyoruz. Lütfen velilerimiz web sitelerini çok yakinen takip etsinler. 

PUAN DÜŞEBİLİR Mİ?

Bu, tamamen kontenjan açığının bulunup bulunmaması ile ilgili bir durum, eğer kayıtlarımızı tamamlarsak o zaman herhangi bir puan düşürmeye ihtiyaç yok. Ancak baktık kayıtlar tamamlanmıyor, bir miktar düşebiliyoruz ve bunu web sitemizde yayınlıyoruz. Ardından ayrı bir ön kayıt dönemi açıyoruz sonra da asil kayıt ve yedek kayıt olarak devam ediyoruz. Yani tamamen kontenjan açığı olup olmaması ile ilgili bir durum puanların düşmesi. O yüzden de takip etmek gerekiyor.

25-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş