Arama sonuçları

Uzaktan eğitim araçları çocukların verilerini topladı

Uzaktan eğitim araçları çocukların verilerini topladı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Brezilya'da uzaktan eğitim araçlarının çocukların verilerini topladığını belirtti. Merkezi New York'ta bulunan HRW'nin internet sitesinde, "Brezilya: Çevrim İçi Öğrenme Araçları Çocukların Verilerini Topluyor" başlıklı açıklama yayımlandı.

VERİLER ÜÇÜNCÜ TARAFLARLA PAYLAŞILDI

Açıklamada, ocakta yapılan analizler sonucunda, ülkede uzaktan eğitim hizmeti sağlanan 7 internet sitesinin reklam için tasarlanan izleme teknolojilerini kullanarak çocukların verilerini toplayıp üçüncü taraflarla paylaştığı ifade edildi.

Başka bir internet sitesinin de söz konusu teknolojileri kullanmadan verileri toplayıp paylaştığı değerlendirmesine yer verilen açıklamada, 8 sitenin çocukları yalnızca eğitim sırasında değil internette oldukları sürece izlediği belirtildi.

İZLENİYOR VE KAYDEDİLİYOR

Açıklamada, bu siteler arasında eyalet yönetimlerine ait eğitim kurumları tarafından oluşturulanların da bulunduğu vurgulandı.

Sitelerden birinde, oturum kaydetme teknolojisinin kullanıldığı aktarılan açıklamada, bu teknolojiyle üçüncü tarafın, kullanıcı davranışlarını izleyebildiği ve kaydedebildiği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, Minas Gerais ve Sao Paulo eyaletleri eğitim kurumlarına ait sitelerinin, çocukların kişisel verilerini reklamcılık alanında çalışan teknoloji şirketleriyle paylaştığı ifade edildi.

REKLAM İÇİN PAYLAŞTILAR

Bu sitelerden 7'sinin, çocukların verilerini davranışsal reklamcılık alanında faaliyet gösteren şirketlere gönderdiğine dikkat çekilen açıklamada, bu verilerin, zararlı veya çıkarlarına hizmet etmeyen sonuçlara yönlendirmesi durumunda çocukların başka haklarını da ihlal edebileceği vurgulandı.

Açıklamada, Brezilya'da veri toplamayla ilgili kurumların yetkililerinin, çocukların özeline yapılan bu saldırıları durdurması gerektiğinin altı çizildi.

Bunun için yetkililerin, teknoloji şirketlerinin ve eyalet yönetimlerinin topladığı verileri sildirmesi, eğitim dışındaki herhangi bir amaca yönelik kullanımını engellemesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Brezilya'ya çocukların verilerinin kapsamlı olarak korunmasını sağlayacak yasa değişiklikleri yapılması çağrısında bulunuldu.

HRW'nin Mayıs 2022'de bu sitelerden bir kısmının çocukların verilerini topladığını açıklamasının ardından bu sitelerden biri kapatılmıştı.

04-04-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş