Arama sonuçları

Uzaktan eğitim, öğrenme kaybı yarattı

Uzaktan eğitim, öğrenme kaybı yarattı

Uzaktan eğitim, öğrenme kaybı yarattı. Pandemi süreciyle birlikte başlayan uzaktan eğitim, eşitsizlikleri daha da görünür kıldı. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki’nin ‘Koronavirüsün Eğitime Etkileri Raporu’na göre öğrenciler pandemide öğrenme kayıpları yaşadı.

Tiryaki, pandemi süreciyle birlikte Türkiye’de 16 milyon 529 bin 169 öğrencinin eğitim kurumlarından uzak kaldığını belirterek sadece 7 milyon 500 bin öğrencinin de ‘uzaktan eğitim’ yoluyla eğitimini sürdürmeye devam ettiğini aktardı.

BirGün'ün haberine göre, bilgisayara erişebilen öğrencilerin ortalamasının yüzde 70’in altında kaldığına dikkat çekilen rapordan ne çıkanlar şu şekilde:

  • Uzaktan eğitim süreçlerinde asıl sorun öğrencilerin tamamının eğitime ulaşmanın mümkün olmaması olduğu halde bu yönde tedbir alınmadı.
  • Gerek canlı derslerin planlamasında, gerekse EBA TV yayınlarında çocukların sosyal-toplumsal gelişimine, bireysel ilgi ve yeteneklerine yönelik hiçbir çalışmaya yer verilmedi.
  • İçerik yönünden zayıf olması yanında EBA alt yapısından kaynaklanan erişim problemleri de süreci olumsuz etkiledi.
  • Üniversitelerde internet bağlantısının kopması, sistemin öğrenciyi dersten atması, sürekli gerçekleşen görüntü donması, ses kesintisi, sesin boğuk yahut derinden gelmesi, yavaşlama vb. problemler.
  • Üniversitelerin kapatılması ile kısmi zamanlı olarak çalışan öğrencilerin gelirsiz kalmaları.

EŞİTSİZ UYGULAMA

Raporun sonuç bölümünde ise şu ifadelere yer verildi: “Uzaktan eğitim yoksul ailelerin çocukları, Türkçeden başka bir anadili olan çocuklar; sığınmacıların çocukları; engelli olan, özel eğitim ihtiyacı olan dezavantajlı gruplardaki çocuklar için ayrımcı, dışlayıcı ve yeni eşitsizlikler üreten bir uygulamaya dönüşmektedir.”

20-10-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş