Arama sonuçları

Uzman ve başöğretmenlik sınavlarına ilişkin takvim ilan ediliyor

 Uzman ve başöğretmenlik sınavlarına ilişkin takvim ilan ediliyor

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu doğrultusunda hazırlanan Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği'ne ilişkin, "Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili eğitim programını ve sınav takvimini tüm kamuoyuyla paylaşacağız. 2022 yılı bitmeden süreci nihayetlendireceğiz" dedi.

Özer, Pendik'teki Green Park Hotel'de düzenlenen Fen Liseleri Yöneticileri Tarih, Kültür, Medeniyet Bilinci Semineri'nde yaptığı konuşmada, temel eğitimde diğerlerine göre nispeten dezavantajlı olan 10 bin okula 3 milyarlık ilave kaynak sağlayacaklarını, sürecin başladığını ve devam ettiğini dile getirdi.

SİSTEM ÖĞRETMENİ KADAR GÜÇLÜDÜR

Bu süreçte en önemli yol arkadaşlarının öğretmenler olduğunu söyleyen Özer, şunları söyledi: "Bir eğitim sistemi -her zaman söylenir- öğretmeni kadar güçlüdür. Ben bunu bir basamak daha ileri götürüyorum; bir toplum, öğretmeni kadar güçlüdür. Toplumu inşa eden öğretmendir, muallimdir, üstattır. Ama sadece bilişsel becerileriyle değil, aynı zamanda tefekkürüyle kültürüyle tarihiyle medeniyet, ilim, irfan dünyasındaki, bu topraklarda ortaya çıkmış tüm değerlerle normlarla onları içselleştirerek, bir kimlikle yola yürüyen öğretmenleri kadar güçlü."

İLK KEZ ÖĞRETMENLERE KANUN

Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile eğitim tarihinde ilk defa öğretmenlere mahsus bir kanun gerçekleştiğini anlattı.

Bugün güzel bir haberin daha gerçekleştiğine dikkati çeken Özer, şunları kaydetti:

"Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun uygulanmasıyla ilgili bildiğiniz gibi adaylık ve kariyer sistemiyle ilgili yönetmelik çalışmamızı, tüm paydaşlarımızın görüşlerine açmıştık 15 Mart'a kadar. Gelen görüşlere göre son şeklini vererek, yayımlanmak üzere göndermiştik. Dün gece itibarıyla bu yönetmeliğimiz yayımlanmış oldu. Dolayısıyla öğretmenlik meslek kanununun uygulanmasıyla ilgili artık mevzuat açısından hiçbir eksikliğimiz kalmadı. Hem öğretmenlik meslek kanununun hem de bugün yayımlanan yönetmeliğin siz değerli öğretmenlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Yarın yönetmelikteki bahsi geçen uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili eğitim programını ve sınav takvimini tüm kamuoyuyla paylaşacağız. 2022 yılı bitmeden süreci nihayetlendireceğiz. İnşallah eğitim sistemimizde devasa sayıda uzman öğretmenlerimizin, başöğretmenlerimizin olduğu, sürekli kişisel gelişimin, mesleki gelişimin tartışıldığı, iyi uygulamaların konuşulduğu bir eğitim ekosistemi oluşturulmasıyla ilgili çok önemli bir kazanımla ilgili süreç başlamış olacak."

"OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM PROGRAMINI BAŞLATMIŞ OLDUK"

Özer, yıllardan beri bakanlık merkezi bir şekilde öğretmenlerin mesleki gelişimini planlarken "Artık bakanlık olarak geri çekilelim ve bu inisiyatifi yerele bırakalım, okullarımıza bırakalım" dediklerine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Çünkü tüm okullarımızın, öğretmenlerimizin mesleki ve kişisel gelişimiyle ilgili neye ihtiyaç duyduklarını merkezi olarak bilebilmemiz, planlayabilmemiz mümkün değil. Burada, bilinsin ki en önemlisi okul temelli mesleki gelişim programını başlatmış olduk. Yani, artık bundan sonra siz değerli yöneticilerimiz, okullarındaki öğretmenlerin eğitimle ilgili neye ihtiyacı varsa oturup, istişare edip belirleyeceksiniz. Bakanlık olarak bize göndereceksiniz. Biz sadece parasını vereceğiz. Ve o sürecin sonuçlarını, süreç izleme, iyileştirmelerde nelere yol açtı onları izleyebileceğiz. İkinci en önemli değişiklik, eğitim sistemimizdeki iyi uygulamaların görünürlüğünü artırmak, diğer öğretmen ve yöneticilerimiz tarafından görünmesini sağlamak ve yaygınlaştırılmasına katkı sunmak için öğretmen ve yönetici hareketlilik programı."

BÜTÇEYİ 35 KAT ARTIRDIK

Özer, Türkiye'deki eğitim sisteminin çok güçlü olduğunu ve başarılı uygulamaların hayata geçirildiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu başarılı uygulamaları söylediğimizde 'Bakan elbette eğitim sisteminin başarısını söyleyecek, olumsuzluklarını söylemeyecek' gibi bir yaklaşım olabilir. PISA gibi uluslararası öğrenci başarı araştırmalarına baktığınız zaman, Türkiye her döngüden uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan öğrenci başarı izleme araştırmalarında puanını en fazla artıran ülkelerden bir tanesi. Mesela son PISA araştırmasında Türkiye, Türkçe, matematik ve fen okuryazarlığında 15 grubunda öğrenci sayısını en fazla artıran ülke olmasına rağmen, çünkü OECD ülkelerindeki mühendisleri stabildir. Bizde artıyor sürekli. Buna rağmen puanlarını istatistiksel olarak anlamlı en fazla artıran birinci ülke oldu. TIMSS 4. ve 8. sınıftaki matematik ve fen okuryazarlığında, Türkiye 1999 yılından itibaren girdiği her son döngüde bir önceki döngüdeki aldığı puandan daha yüksek puan aldı. Ve en son döngüde ilk defa 500 ortanca puanını geçti. Yani biz bu kadar devasa büyümeyi sağlarken, süreçlerimiz de başarılarımız da sürekli artıyor. İşte bu başarıları görünür kılmamız lazım. Eğitim sistemimizin içerisindeki yaygınlaşmasını artırmamız lazım. Onun için ikinci olarak, öğretmen ve yöneticilerimizin iyi uygulamaların, başarı hikayelerinin olduğu okulları görmesini istiyoruz. Bununla ilgili her türlü finansman kaynağını sağlayacağız."

Öğretmenlerin mesleki gelişimlerinde üçüncü değişikliğin "mesleki gelişim toplulukları" olduğuna değinen Özer, bunun için yöneticileri ve öğretmenler için mesleki gelişimleriyle ilgili bütçeyi 35 kat artırdıklarını anlattı.

Özer, bu bütçenin 2021 yılında 8,9 milyonlar civarındayken, 2022 yılında ortalama ayırdıkları bütçenin 282 milyon TL olduğunu vurguladı. Özer, şöyle konuştu:

"Bunun 210 milyon TL'sini sadece okul temelli mesleki gelişim eğitim programına ayırdık. Ben inanıyorum ki bu 282 milyonda kalmayacak, 400-500 milyon TL seviyelerine çıkacak. OECD raporlarındaki öğretmenlerin mesleki gelişimiyle ilgili bizim aslında başarı karnemiz düşükken, bu performansımız özellikle bu sene çok yüksek seviyelere çıkacak. Bunun hafif kısa dokunuşlarının sahada nasıl yansıdığını görebilme imkanımız oldu."

HEDEF EN AZ 120 SAAT EĞİTİM ALMASI

Özer, 2021 Ağustos'tan sonraki süreçte öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimlerine gösterdikleri teveccühü gördüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"2020 yılında Bakanlığın düzenlemiş olduğu eğitimlere katılan öğretmen sayısı yaklaşık 1,2 milyonken, 2021 yılında 2,9 milyona çıktı. Yani öğretmen başına düşen ders saati arttı. 40'lı saatlerden 94'lü saatlere çıktı. 2022 yılındaki hedefimiz her öğretmenin en az 120 saat eğitim alması. Bunu başarabilir miyiz, kaynağımız var mı? Kaynağımız var. İrademiz var mı? Var. Sizlerle yol yürüdüğümüz müddetçe, el ele verdiğimiz müddetçe üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir problemimiz yok."

12-05-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş