Arama sonuçları

Uzmanlardan, Kovid-19 konusunda velilere tavsiyeler

Uzmanlardan, Kovid-19 konusunda velilere tavsiyeler

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atlı,  "Anne ve babaların özelikle çocuklarıyla ilgilenirken duygularını, kaygılarını kontrol etmeleri gerek" dedi.

Çocuklar koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle uzun süredir ayrı kaldıkları okullarına ve arkadaşlarına kavuştu.

Prof. Dr. Abdullah Atlı, yaklaşık 2 yıllık Kovid-19 döneminin ardından öğrencilerin tekrar okullarıyla, öğretmenleri ve akranlarıyla buluşmalarının hem öğrenciler hem de veliler için avantajları olduğu gibi dezavantajlarının da mevcut olduğunu söyledi.

NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Kovid-19 sürecinde çocuklarda okula olan özlemleri, uzun süredir kapalı alanda kalmaları, yasakların olduğu dönemlerde sürekli içerde olmalarının bazı sıkıntılar oluşturduğunu aktaran Atlı, okulların açılmasıyla beraber çocukların genelinde bir rahatlama olacağını belirtti.

"ANNE BABALAR KAYGI HİSSEDEBİLİRLER"

Kovid-19 nedeniyle velilerin çocuklarını okula gönderirken endişe duyabileceklerini ifade eden Atlı, şöyle konuştu:

"Anne ve babaların da uyması gereken durumlar vardır. Çocukların hastalık kapacak olma korkusu, hastalanmasıyla beraber bu hastalığı eve taşıma korkuları, bununla ilgili anne ve babalar kaygı hissedebilirler. Bunu normal karşılıyoruz. Bu kaygılarını yüksek derecede çocuklarıyla paylaştığında sıkıntılar ortaya çıkabilir. Çocuklardaki yoğun sıkıntı bu sefer başka psikolojik sıkıntılara sebep olabilir. Anneler ve babalar bu konuda kendilerini frenlemeleri, duygularını yönetirken çocuklarına yansıtırken dikkatli olmalarını öneriyorum."

Hem Sağlık Bakanlığı hem de Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulların açılmasıyla ilgili ciddi tedbirler aldığını dile getiren Atlı, şöyle dedi:

"Çocuklar az da olsa hastalanacaktır ama bunun ciddi boyutlara varacağını zannetmiyorum. Anne ve babalar özelikle çocuklarıyla ilgilenirken duygularını daha iyi kontrol etmelerini, kaygıları mevcutsa bunları çocuklara yansıtırken dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz."

DÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlyas Yolbaş da ebeveynlerin mutlaka çocuklarına maske, mesafe ve el hijyeni hakkında bilgi vermesi gerektiğini aktardı.

Yolbaş, sınıfta çocukların maskelerini çıkarmamaları gerektiğini bildirdi.

 

"ÇOCUKLARDA KAYGI VARSA AİLELER ÇOCUKLARIYLA KONUŞMALI"

Yolbaş, Sağlık Bakanlığınca 12 yaş üstü çocuklara da aşı tanımlamasının yapıldığını anımsatarak, 12 yaş üstü çocuklara aşı yapılmasını tavsiye ettiklerini bildirdi.

DÜ Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Gülnur Baş ise Kovid-19 nedeniyle çocukların uzun süredir evlerinden ve okullarından uzak kaldığını belirterek, yetişkinlerden çok çocukların bu süreçten olumsuz etkilendiğini söyledi.

Okulun, sadece çocukların ders gördüğü sınava hazırlandığı bir yer olmadığını aktaran Baş, okulun çocuğun sosyal, duygusal, toplumsal gelişiminde öncelikli olan bir yer olduğunu anlattı.

Okula başlayacak çocukların da Kovid-19 nedeniyle endişe duyabileceklerini anlatan Baş, şöyle dedi: "Eğer çocukta kaygı belirtileri varsa aileler çocuklarıyla konuşmalı. Çocuk kendisi ve aile bireyleri için endişeleniyor olabilir. Çocukla geçmişte okulda yaşamış olduğu mutlu anıları, sevdiği arkadaşları, öğretmenleriyle ilgili konuşmak çocuklardaki bu kaygılarını yenmelerini yardımcı olabilir. Okulda tedbirlerin alındığını ve bu yüzden okulların açıldığını vurgulamak çocukların rahatlamasına yardımcı olabilir."

07-09-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş