Vakıf üniversiteleri akademisyenleri 'yeşil pasaportta' eşitlik istiyor

Devlet üniversitesindeki akademisyenler, kadro derecesine bağlı olarak 10 yılda yeşil pasaport alabiliyor. Vakıf üniversitesinde ise bu süre 15 yıla çıkıyor, her akademisyene de yeşil pasaport verilmiyor. Bu da uluslararası bilimsel etkinliklere akademisyenlerin katılımını engelliyor.
Milliyet’ten Ozan Ömer Kadüker’in haberine göre, Türkiye’de Pasaport Kanunu’na göre devlet üniversitelerinde çalışan akademisyenler, kadrolarının derecesine bağlı olarak en geç 10 yıl içerisinde yeşil pasaport alabiliyor. Vakıf üniversitelerinde görev yapanlar için bu süre 15 yıl ve her akademisyene de yeşil pasaport verilmiyor. Vize süreçlerinin giderek zorlaştığı günümüzde özellikle genç akademisyenlerin uluslararası bilimsel etkinliklere katılımı zorlaşıyor.
Öğretmen Sendikası Vakıf Üniversiteleri Birimi’nden Nur Tuğçe Biga, yeşil pasaport edinim sürecinde devlet ve vakıf üniversitelerindeki akademisyenler arasındaki farklılıklara dikkat çekerek şunları dedi:
DOÇ., PROF. YARARLANIYOR
“Kanuna göre birinci, ikinci veya üçüncü dereceye atanmış devlet memurları ve diğer kamu görevlileri yeşil pasaport almak için başvurabiliyor. Profesör ve doçentler bu haktan doğrudan yararlanabiliyor, çünkü profesörler atandıkları tarihten itibaren birinci dereceye, doçentler ise üçüncü dereceye sahip oldukları için herhangi bir bekleme süresi olmadan hususi damgalı pasaport alabiliyorlar.
Diğer akademik unvanlar için de çoğunlukla ortalama 10 yıl gibi bir kıdem süresi içinde yeşil pasaport hakkına erişmek mümkün.”
15 YIL ŞARTI
Vakıf üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerine 2020’de yeşil pasaport hakkı tanındığını kaydeden Biga, “Bu hak belirli bir kıdem şartına bağlandı. Buna göre, vakıf üniversitesinde çalışan bir akademisyenin yeşil pasaport alabilmesi için en az 15 yıl mesleki deneyime sahip olması gerekiyor. Yeşil pasaport hakkı, akademik unvanından bağımsız, bir mesleki deneyim şartına bağlanmış oldu” dedi.
GRİ’YE DE BAŞVURAMIYORLAR
Devlet üniversitelerinde öğretim görevlilerinin de belirli bir kadro derecesine sahip olduklarında yeşil pasaport alabildiğini aktaran Biga, “Kanunda bu hak yalnızca ‘öğretim üyeleri’ ile sınırlı, vakıf üniversitelerinde çalışanlar da bu haktan mahrum kalmış oldu” ifadelerini kullandı. Biga ayrıca, devlet üniversitelerindeki akademisyenlerinin aldığı gri pasaporta vakıf akademisyenlerinin başvuramadığına dikkat çekti. Biga, şunları söyledi:
“Uzayan vize süreçleri nedeniyle davetli olduğu uluslararası toplantılara katılamayan, akademik iş birliklerinden yararlanamayan çok sayıda akademisyen var. Vize harçları, zorunlu seyahat sigortası, banka hesap dökümleri gibi maliyetler de bu süreci daha külfetli hale getiriyor. Özellikle genç akademisyenler ve araştırma görevlileri için bu ek maliyetler, akademik faaliyetlere katılımı daha da zorlaştırıyor.”
Nur Tuğçe Biga, 15 yıllık sürenin kısaltılmasını ve özlük hakların da eşitlenmesini istedi.
26-02-2025