Arama sonuçları

Validebağ Fen Lisesi: AP programı uyguluyor

Validebağ Fen Lisesi: AP programı uyguluyor

İstanbul’da bulunan fen liselerinden birisi olan Validebağ Fen Lisesi’nde AP programı başlıyor. Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Öğrencilerinin üniversite yerleşme oranları ve diplomasının özelliği nedir? pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz Validebağ Fen Lisesi Müdürü Gürhan Kurukaya sorularımızı yanıtladı.

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

2021-2022 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen yıla göre kontenjanda değişiklik oldu mu?

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında 170 olan kontenjanımız, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında 90 olarak belirlenmiştir.

Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

Kontenjanlarımız 30’ ar kişilik 3 sınıf şeklinde olacaktır.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında yüzdelik dilim 1.54 olarak gerçekleşmiştir.

İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Nakiller döneminde yüzdelik dilimimiz 1.23’e yükselmişti

Sizde hazırlık sınıfı yok ama öğrenciler haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

Fen Liseleri müfredatı dâhilinde haftalık 4 ders saati İngilizce bulunmaktadır. Okulumuzda bu dört saate, 2 ders saati de Seçmeli İngilizce eklenmek suretiyle ders toplamda haftalık 6 ders saatine tamamlanmaktadır. Kurs desteği ile birlikte İngilizce dil derslerinin toplamı haftalık 10 ders saatini bulmaktadır

İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat? İkinci yabancı dilimiz Almanca olup haftalık 2 ders saatidir. İsteyen öğrencilere haftalık ilave ortalama 4 saatlik kurs desteği sağlanmaktadır.

Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Branş eksiği var mı?

Okumuzda idarî kadro da dâhil olmak üzere toplam 38 öğretmen görev yapmaktadır.

YATILI OKUMAK MÜMKÜN

Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılılık avantajı sunuyor. Ama LGS kılavuzuna göre sadece kızlara. Öncelikle kızlar için kaç kontenjanınız var ve erkek öğrencilerden şehir dışından gelenler olursa konaklama için seçenek sunabiliyor musunuz?

Kız öğrencilerimiz için hizmet veren toplam 120 kontenjanlı pansiyonumuz bulunmaktır. Bu (2020-2021) eğitim öğretim yılı için salgın koşulları göz önüne alınarak kontenjanımız 80 olmuştur. Odalarımız 4 kişilik olup oda içinde olmamakla birlikte katlarda her oda için birer duş ve tuvalet bulunmaktadır. Ayrıca katlarda buzdolabı, mikrodalga fırın, çamaşır ve kurutma makinaları mevcuttur. Yemek hizmeti dışarıdan satın alınmadan kendi mutfağımızda hazırlanmaktadır. Yatılı kalmak isteyen erkek öğrencilerimiz bölgemizdeki diğer pansiyonlu okullarımızda kontenjanlar dâhilinde barınma imkânı bulabilmektedir. -Pandemi yatılılık başvurularını nasıl etkiledi? İstanbul dışından gelen öğrenci sayısında düşüşe neden olur mu? Salgın koşulları, İstanbul dışından gelmek isteyen öğrencilerin tercihlerini etkileyebilir. Ancak geçen yıl il dışından gelen öğrenci sayımızda artış gözlemlendi. Bu sene de tercihler ile ilgili veli adaylarımız bizimle temas kurmayı sürdürmektedir.

Pandemi yatılılık başvurularını nasıl etkiledi?

İstanbul dışından gelen öğrenci sayısında düşüşe neden olur mu? Salgın koşulları, İstanbul dışından gelmek isteyen öğrencilerin tercihlerini etkileyebilir. Ancak geçen yıl il dışından gelen öğrenci sayımızda artış gözlemlendi. Bu sene de tercihler ile ilgili veli adaylarımız bizimle temas kurmayı sürdürmektedir.

Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor?

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında Fen Lisesinde 470 öğrencimiz bulunmaktadır. 20 öğrencimiz pansiyonumuzda kalmaktadır.

Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Yeni bir okul olmamız göz önüne alındığında gelenekleşen bir burs sitemimiz olmamakla birlikte özellikle salgın süresince birçok kanaldan öğrencilerimize ulaşılmış - internet erişimi, tablet, ders kitabı ve maddi destek anlamında- öğretmenlerimiz, okul aile birliğimiz, hayırsever vatandaşlarımız aracılığı ile kapsamlı bir destek sağlanmıştır.

OKULUN DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ

Okulun diplomasının özelliği nedir?

Okulumuz bir dünya metropolünde, tarihî dokusuyla zengin bir mirasa sahip Üsküdar ilçesinde olmanın haklı gururunu taşımaktadır. Böylesine güzel bir mekânın üzerine sağlam bir kurum kültürü, etkili bir akademik eğitim de eklenince VFL’li olmak ciddi bir ayrıcalıkhaline gelmektedir. Ayrıca uluslararası programlar aracılığı ile zenginleştirilen müfredat öğrencilerimize bütün dünyada kabul görecekleri bir diploma imkânı sunmaktadır.

Okulda uluslararası değişim programı uygulanıyor mu?

 Kanada Hükümeti ile Okulumuz arasında bir protokol bulunmaktadır. Bu protokole göre yüzde 40’lık bir indirim söz konusudur. Öğrencilerimizden Kanada veya diğer ülkelerle değişim programlarından yararlanma talepleri gelmektedir. Velilerimiz ekonomik imkanları ölçüsünde bu programlardan yararlanabilirler.

AP PROGRAMI VAR

Ayrıca ve önemle belirtmemiz gerekir ki, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılından itibaren okulumuz da Advanced Placement (AP) uluslararası eğitim müfredatı uygulanmaktadır. Ülkemizde bu programı uygulayan ilk fen lisesi olma unvanı Validebağ Fen Lisesi’ne aittir. AP programı ve sınavları dünya genelinde birçok ülke ve ayrıca üülkemizdki bazı üniversiteler tarafından tanınmaktadır. AP diplomasına sahip ya da sadece AP derslerinden başarılı olan öğrenciler hem yurtdışındaki birçok üniversitelere hem de ülkemizdeki bazı üniversitelere başvuru sürecinde standart başvuru yapan öğrencilere göre daha avantajlı konumda olurlar. Arıca üniversiteye başladıklarında bu derslerden muaf olma şansını yakalarlar. Alınan AP dersleri sayesinde çift-anadal programlarını bitirmeleri de kolaylaşır. Ayrıca 2020-2021 yılında Erasmus+ projesi için başvuru yapılmış olup, değişim programı için projenin kabul olması beklenmektedir.

UZAKTAN EĞİTİMDE NE OLDU?

Uzaktan eğitim süreci nasıl geçti? Bu süreçte yalnızca EBA mı kullanıldı, yoksa öğretmenler öğrencilerle ayrı ders işledi mi?

Bu konuda daha EBA dersleri başlamadan her sınıf düzeyinde, şube birleştirmesi yapmadan, haftalık 40 ders saati uzaktan eğitimi farklı platformalar üzerinden gerçekleştirmiş bir okul olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Hiçbir ders için konu eksiğimiz bulunmadığı gibi sınav hazırlığı kulüp çalışmaları, ikinci yabancı dil kursları gibi çalışmalarımız da uzaktan eğitim sürecinde devam etmiştir.

OKULUN SOSYAL YAŞAMI

Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Bilimsel anlamdaki çalışmaların temelinde sanatsal ve kültürel faaliyetlerin olduğunu düşünen bir kadromuz var. Öğrencinin sanat ve kültürle yoğrulan bir zihni üretmek ve keşfetmek için geniş bir ufka sahip olacaktır. Bu nedenle kültür sanat faaliyetlerini ve kulüp çalışmaların önceliyoruz. Görsel sanatlar ve müzik atölyelerimize öncelikle yatırım yaparak öğrencilerimizin bu konudaki yeteneklerini destekliyoruz. Öğrencilerimiz de resim, kısa film, beste yarışmalarında yüzümüzü güldüren sonuçlar elde ediyorlar. Model Birleşmiş Milletler Konferansı(MUN), young talk, English Speaking day, Goethe Enstitüsü ile Almanca dil becerilerini geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra özellikle girişimcilik konusunda öğrencilerimiz ulusal ve uluslararası birçok yarışmaya katılıyorlar ve gerçekten güzel başarılarıyla bizleri gururlandırıyorlar. Ayrıca Best Buddies, Uluslararası Gençlik Ödülü gibi dünya çapındaki sosyal programlarla da öğrencilerimizin çalışmaları devam etmektedir. Aslında bu soruyu cevaplamak için çok daha fazla alana ihtiyacımız var. Özet olarak biz fen liselerindeki “asosyal yapı”yı değiştirmek adına yola çıkmış özgün bir kurumuz. Bu yönümüzle de yürüttüğümüz “Çift Kanatlı Kartal ve Sarmal Eğitim Modeli” ile akademik başarı kadar önemli olan ve yukarıda değinilen etkinliklerden tüm öğrencilerimizi yararlandırmaya azami gayret gösteriyoruz.

YKS HAZIRLIĞI VAR MI?

Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Henüz mezun vermediğimiz için bu konuda bir veri elimizde bulunmuyor. Ancak, 11. Sınıf öğrencilerimiz ile yürüttüğümüz YKS hazırlık kursumuz büyük bir başarıyla devam etmektedir.

YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

DYK(Destekleme ve Yetiştirme Kursları) kapsamında okulumuzda yoğun ve verimli bir YKS desteği verilmektedir. 11. sınıflarda TYT eğitimi ve 12. Sınıfta ise TYT-AYT eğitimlerimiz yıl boyu devam etmekte olup ayrıca belirli periyodlarda öğrencilerimize gelişim izleme sınavları uygulanmaktadır.

Yurtdışına giden öğrencileriniz oluyor mu?

Kanada liseleri ile görüşmelerimiz olmuş, bu konuda belli mutabakatlar sağlanmış olmakla birlikte henüz öğrencilerimizden yurtdışına eğitime giden olmamıştır.

Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor?

Okulumuz, öğrencilerimize 21. Yüzyılın kapılarını açacağına inandığı üç önemli anahtarı kazandırmayı hedeflemektedir. Bunlardan en başta geleni etkin iletişim becerilerine sahip insan yetiiştirme misyonudur. İkincisi girişimcilik ruhu ve üçüncüsü de yüksek ahlak şuurudur. Birer anahtara benzetilen bu ilkelerin korunacağı ve devamının sağlanacağı en önemli zemin sabır ve kararlılıktır. Bu kimlik bileşenlerine sahip öğrencilerimizin bir dayanışma ruhu içinde varlıklarını devam ettirmek ve daima birbirleriyle irtibatlarının sağlanabilmesi amacıyla, 2023 yılı Ocak Ayında, tam da Cumhuriyetmizin 100. Yılında ve MEB 2023 Vizyonuna uygun olarak, “ Validebağ Fen Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği” kurulacaktır. 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında vereceğimiz ilk mezunlar bu konuda şimdiden çok hevesli, istekli ve kararlı görünüyorlar. Bu anlamda sağlam bir dayanışma kültürü oluşturmak için kurum doğru yolda ve istkrarlı bir şekilde ilerleyişini sürdürmektedir.

Depreme dayanıklılık ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

 Validebağ Fen Lisesi Yerleşkesinde 2013 yılında güçlendirme gerçekleştirilmiş, bu konuda risk olabilecek en düşük düzeye indirilmiş

Okul tanıtım günü olacak mı?

1-6-8-13 Temmuz 2021 tarihlerinde okulumuz bahçesinde sabah 10.00-11.00 ile öğleden sonra 14.00-15.00 saatleri arasında okul müdürümüz Gürhan Kurukaya’nın katılımları ile tanıtım toplantılarımız gerçekleşecektir. Ayrıca tanıtım kulübü öğrencilerimiz de bu süreçte görev ifa edecektir.

NEDEN VALİDEBAĞ FEN LİSESİ?

-Neden sizin lisenizi tercih etmeliler?

“Ben bilim insanı olmak istiyorum, laboratuvar çalışmaları yapmak, denemek, fikir üretmek benim işim olmalı” diyen gençler VFL’li olmalı. Burası laboratuvarları, tasarım beceri atölyeleri, fikir çalışmalarını önceleyen eğitim anlayışı ile İstanbul’un en güzel ilçesinde, kalabalık bir şehirde vaha misali Validebağ Korusunun ortasında bir okuldur. “Çift Kanatlı Kartal ve Sarmal Eğitim” modeli ile gençlerin zihinlerinde zihinlerinde oluşan “Fen Liselerinde sosyalleşemem” düşüncesini tamamen ortadan kaldıran yapısı tercih konusunda öncelenmek için ilk etapta söyleyebileceklerimizdir.

12-07-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş