Arama sonuçları

Validebağ Fen Lisesi: Hazırlık sınıfı açıyor, AP uyguluyor. Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Validebağ Fen Lisesi: Hazırlık sınıfı açıyor, AP uyguluyor. Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

İstanbul’da bulunan Validebağ Fen Lisesi, iki yıldır AP programı uyguluyor ve ilk uygulayan fen lisesi. Yatılılık olanağı da olan lise bu yıl İngilizce hazırlık sınıfı açan fen liseleri arasında yer alıyor.

Lise hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Hazırlık sınıfı açılması yüzdelik dilimlerini nasıl etkileyecek? Validebağ Fen Lisesi Müdürü Dr. Mine Kılıç, pervinkaplancom için merak edilen soruları yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

2022-2023 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen yıla göre kontenjanda değişiklik oldu mu?

Önümüzdeki eğitim öğretim yılında 90 öğrenci alacağız, geçtiğimiz yıl olduğu gibi. Muhtemelen bu kontenjan sayısı böyle devam edecek önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren hazırlık açıyor olmamız kontenjan konusunda bizi bu sayıda kalmak zorunda bırakacak gibi görünüyor.

Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

Sınıflarımız 30’ar kişi olarak düzenlenecek, bu sınıf kontenjanı zaten yönetmelikle sabitlenmiş bulunmaktadır.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?

Puanı 446,5366, yüzdelik dilimi ise 1,3

İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Bizde puanlar önemli bir değişikli göstermedi. Aşağı yukarı aynı kaldı.

HAZIRLIK SINIFI AÇIYOR?

Bu yıl hazırlık sınıfı açacak fen liselerinden birisiniz. Neden böyle bir karar verdiniz?

Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında ilk defa bir fen lisesi hazırlık sınıfı açtı. Bizim zaten bu konuda 2020 Aralık ayı içinde verilmiş bir talep dilekçemiz vardı. Bu yıl itibarı ile de bakanlığımız dilekçe ile talebini bildirmiş olan fen liselerine hazırlık sınıf açma hakkı tanıdı. Hazırlık sınıfı açmaktaki amacımız fen bilimleri ağırlıklı bir eğitimde küresel anlamda bilimsel gelişmeleri yazıldıkları dilde takip edebilen bir nesil yetiştirmek. Aynı zamanda kendi çalışmalarını, artık evrensel bilim dili olarak kabul edilen bir dille bilim dünyasına sunabilecek bir alt yapıya sahip olmalarını sağlamak. Hazırlık sınıflarımız İngilizce eğitim verecektir.

KAÇ SAAT DİL EĞİTİMİ OLACAK?

Hazırlık sınıfında haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

Şu an için 20 saat İngilizce, 3 saat ikinci yabancı dilimiz olan Almanca ama Bakanlığımızın fen liseleri için farklı hazırlık sınıfı müfredatı üzerinde çalıştığını biliyoruz. Bu yıl için yetişirse onu da uygulama sahasına alacağız.

İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

İkinci yabancı dilimiz Almanca. Dersin kredisi haftalık hazırlıkta üç saat; 9-10-11-12 sınıflarımızda ikişer saat. Ancak bu konuda belirtmek istediğimiz bir nokta var. Öğrencilerimiz Almanca öğretmenimiz vesilesi ile Goethe Enstitüsü ile çok güzel çalışmalar yaptılar. Geçtiğimiz yıl Almanca Olimpiyatlarında final için Türkiye’den seçilen 15 öğrenci arasında iki öğrencimiz vardı. Ayrıca hazırlık ve 9. Sınıfta dersten sonra Almanca kursları da açıyoruz.

Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Branş eksiği var mı?

45 öğretmenimiz var. Şu an için herhangi bir branşta öğretmen eksiğimiz yok.

YATILILIK FIRSATI SUNUYOR

Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılılık avantajı sunuyor. Ama LGS kılavuzuna göre sadece kızlara. Öncelikle kızlar için kaç kontenjanınız var ve erkek öğrencilerden şehir dışından gelenler olursa konaklama için seçenek sunabiliyor musunuz?

96 kontenjanı olan bir kız öğrenci pansiyonumuz var. Pansiyon binamızın okul bahçesi içinde olması da büyük avantaj, öğrencilerimiz İstanbul trafiğini hiç görmeden, bu anlamda hiç vakit kaybına uğramadan eğitimlerine devam edebiliyorlar. Aynı zamanda pansiyonumuz, bize yakın olan Hüseyin Avni Sözen ve Haydarpaşa Anadolu Liselerinin kız öğrencilerine de hizmet veriyor. Bu açıdan bakılınca öğrencilerimiz için pansiyonda güzel bir iklim var, geniş bir bakış açısı var.

Pansiyonumuz dışarıdan yemek hizmeti satın almıyor, yemeklerimiz kendi mutfağımızda pişiriliyor. Gündüzlü öğrencilerimiz de ücreti mukabili yemek hizmetimizden faydalanabiliyor.

Erkek öğrencilerimiz erkek öğrenci pansiyonu olan Üsküdar içindeki okullarda kalabildikleri gibi özel pansiyonlarda da konaklayabiliyorlar.

Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bunların kaçı yatılı okuyor?

Son aldığımız listede 550 öğrencimiz görünüyor. 9-10-11 sınıflarımızda çoğunlukla boş kontenjan bulunmuyor. 12. Sınıflardaki 8-9 kişilik kontenjan boşlukları da genelde devam problemi ile ilgili oldu. Ancak farklı okullara geçen öğrencilerimizden mayıs ayında tekrar dönerek okulumuzun diplomasını alan öğrencilerimiz de oldu. Yaklaşık 50 kadar öğrencimiz yatılı olarak okuyor.

Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Henüz çok geniş kapasiteli olmasa da geçtiğimiz yıl 20 kişilik bir gruba başarı ve ihtiyaç bursu verme şansımız oldu. Bu öğrencilerimizden 10’u Okul Aile Birliğimiz üzerinden bir velimiz tarafından desteklendi. Diğer 10 kişi ise öğretmenlerimizin oluşturdukları yardımlaşma hesabından destek aldılar.

ULUSLARARASI PROGRAMLAR VAR MI?

Okulda uluslararası değişim programı uygulanıyor mu? Kanada ile yapılan bir protokolünüz vardı, bundan söz edebilir misiniz?

Evet, bir protokolümüz var, halen de devam ediyor ancak protokolden hemen sonra salgın oldu. Bu konuda bir hareketlilik henüz olmadı bu nedenle. İnşallah gelecek yıl için bu konuda bir başlangıç olur, malum öğrencilerimizin hazırlık okuyor olmaları da bu konuda bizim elimizi rahatlatacaktır.

AP UYGULAYAN İLK FEN LİSESİ

Advanced Placement (AP) programını ilk uygulayan fen lisesi siz oldunuz yanılmıyorsam, kaç öğrenci katılıyor? Başka okuldan AP için gelebilirler mi?

2 yıldır aktif olarak uyguladığımız AP programında her yıl 30 civarı öğrenci katılmaktadır. Yabancı dil yeterliliğinden barajı geçen farklı okul öğrencileri de bu programdan faydalanabilmektedir.

Erasmus+ projesi için başvuru yapılmıştı ne oldu?

İlk başvurumuz İl Milli Eğitim bünyesindeki bir akreditasyon projesi idi. Okulumuz İstanbul’dan “okul eğitimi” başlığında seçilen 250 okuldan biri oldu. Yine bu yıl bir öğretmen hareketliliği içinde başvurumuz var. Sonuçları bekliyoruz. Erasmus Projeleri konusunda hazırlık sınıflarının elimizi güçlendireceği kanaatindeyiz.

OKULDA SOSYAL YAŞAM

Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Okulumuz açılalı henüz 1,5 yıl olmuşken yaşadığımız salgın sonrası bu yıl yüz yüze eğitimde çok başarılı kulüp faaliyetlerimiz oldu. Özellikle girişimcilik, fotoğrafçılık, görsel sanatlar, MUN, tarih, münazara, spor, satranç, müzik kulüpleri ile kulüpler birliğimiz çok güzel çalışmalar ortaya koydular. Bu çalışmalarda bizim katkımız sadece imza atmak noktasında oldu. Emek veren bütün öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Kulüplerimiz yaptıkları çalışmaları kendi sosyal medya hesaplarından detaylı olarak paylaştılar, merak eden öğrenci ve velilerimiz bu çalışmaları ilgili hesaplardan takip edebilirler.

ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI

Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Bu yıl ilk mezunlarımızı verdik, dolayısıyla henüz bir yerleştirme ve başarı grafiğimiz yok. Ancak bu yıl sınavları çok başarılı geçen öğrencilerimiz oldu. İnşallah iyi neticeler bekliyoruz.

YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Evet, açıldığımız günden beri öğrencilerimizi bir sonraki eğitim basamağına biz hazırlamak istiyoruz. Dolayısıyla DYK’ları çok önemsiyoruz. Biz akademik olarak ciddi bir başarı ile aldığımız öğrencimizi yine ciddi bir başarı ile bir sonraki eğitim basamağına kendi kadromuz ve desteğimizle taşımak istiyoruz. Bu konuda velimizin de bize güvenmesini ve DYK çalışmalarımızı desteklemesini bekliyoruz.

Yurtdışına giden öğrencileriniz oluyor mu? AP’den sonra bekliyor musunuz?

Bu yılki mezunlarımızdan bir öğrencimiz Kore’den kabul aldı. Bu sayının hem AP hem de öğrenci değişim protokolü çerçevesinde artmasını bekliyoruz.

HANGİ KİMLİKLERİ KAZANDIRIYOR?

Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor?

İnsana, tabiata, millî ve manevi mirasa saygılı; cesur, ahlaklı, okuyan, sorgulayan, hür düşünen, hakkı ve adaleti üstün tutan, dil, tarih ve bilim şuuruyla bezenmiş, farklı kültür ve düşüncelere saygılı, iletişim ve problem çözme becerisi gelişmiş, girişimci, ekip çalışmasına yatkın, sürekli yenilenen, 21. Yüzyıl becerilerine hâkim, kültür ve inancından aldığı güçle medeniyet inşası yolunda geleceği kurgulayan bir dünya vatandaşı kimliğini öğrencilerimize kazandırmayı hedefliyoruz.

Okul tanıtım günü olacak mı?

8 Temmuz 2022 tarihine kadar haftada iki gün toplu tanıtımlarımız devam edecek, tanıtımlarımızı öğrencilerimiz ve PDR servisimiz organize ediyor. Merak eden öğrenci ve velilerimiz tanıtım gün ve saatlerini okul web sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan öğrenebilir.

Neden Validebağ Fen Lisesi’ni tercih etmeliler?

Temel bilimlerde yeterli bir altyapı oluşturarak ciddi bir bilim adamı kimliğine lisedeyken hazırlanmış olmak için.

Sadece bilimsel kimlik değil sosyal ve kültürel çerçevede her yönüyle kendini geliştirmiş bir dünya vatandaşı olmak için.

Ben değil biz diyebilen, sadece ülkesinin değil bütün dünyanın sorunlarına duyarsız kalmadan problemin değil çözümün bir parçası olmak için düşünen, içinde var olduğu coğrafyanın kaderini değiştirmek adına çalışan bir birey olmak için.

Üsküdar gibi kadim bir muhitte, Validebağ gibi bir metropol vahasında eğitim almak için.

Validebağ Fen Lisesi Müdürü Dr. Mine Kılıç

-

 

02-07-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş