Arama sonuçları

Vefa Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir?

Vefa Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir?

Türkiye’nin köklü Anadolu Liseleri arasında yer alan Vefa Lisesi hazırlık sınıfı olan ve IB programı uygulayan liselerden birisi. Lisenin 2022-2022 kontenjanı nedir? Kaç öğrenci alacak? Hangi puan ve yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir? Vefa Lisesi Okul Psikolojik Danışmanı Oğuz Kaygalak pervinkaplancom için sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

-2022-2023 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen yıla göre kontenjanda değişiklik oldu mu?

Vefa Lisesi 155.dönem öğrencilerimiz için ayrılan kontenjanımız 150 olacaktır. Geçtğimiz yıl da 150 kontenjanımız vardı.

-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

5 İngilizce hazırlık sınıfımızda 30’ar öğrencimiz olacak.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?

-Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?

1,01 dilimle 452,411 puanla taban dilimimiz ve puanımız oluştu. Bu seneki LGS sonuçlarına göre okulun taban puanının 470 civarını bulmasını bekliyorum.

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

 Nakil dönemlerindeki öğrenci sirkülasyonları sonucunda aramıza son katılan öğrencimizin yüzdelik dilimi 1,03 oldu.

-Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü?

Eğitim öğretim yılı başında yaptığımız yeterlilik sınavından 70 puan ve üzeri alan öğrencilerimiz isterlerse 9.sınıfa geçebilir. Fakat hazırlık senemiz özellikle okula uyum ve arkadaş edinmede önemli bir zaman dilimi olduğu için hazırlık okunmasını tavsiye ediyorum.

KAÇ SAAT DİL EĞİTİMİ VAR?

-Haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

Hazırlık sınıflarımızda 20 saat İngilizce eğitimi verilmektedir. Diğer sınıflarımızda 4-6 saat arası İngilizce eğitimi verilmektedir.

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

Okulumuzda hem Fransızca hem de Almanca seçenekleri öğrencilerimize sunulmaktadır. Hazırlık sınıfımızda 4 saat diğer sınıflarımızda 2 saat 2.yabancı dil dersimiz vardır. Öğrencilerimiz her sınıf değişiminde ikinci yabancı dilini değiştirebilmektedir. Bu sayede 3 yabancı dille ilgili aktif öğrenme sağlama olanağı bulabilmektedirler.

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Yabancı öğretmen var mı?

Okulumuzda 54 öğretmenimiz bulunmaktadır. Yabancı öğretmenimiz yoktur; fakat speaking dersleri kapsamında düşünülmektedir.

YATILILIK OLANAKLARI NEDİR?

-Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir?

Okulumuz bahçesinde kız öğrenci pansiyonumuz vardır. Pansiyonumuz öğrencimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahiptir. Toplam 110 kontenjanımız vardır.

-Yatılılık sadece kızlar için mi? Şehir dışından erkek öğrenci tercih etmek isterse alternatif konaklama sağlanıyor mu?

Erkek öğrencilerimiz Fatih ilçesinde yer alan diğer liselerin pansiyonlarından yararlanabilmektedir.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor?

835 öğrencimiz yaklaşık 30 ilden gelmektedir. 77 kız 7 erkek öğrencimiz yatılıdır.

BURS SİSTEMİ VAR MI?

-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

MEB bursları haricinde Mezunlar Derneğimiz ve Eğitim Vakfımız tarafından ihtiyacı olan tüm öğrencilerimize okul paydaşlarımız tarafından yapılan tespitlere göre burs verilmektedir. Ayrıca okulumuzda mezun olmuş Vefalı hayırseverler tarafından özel burs imkânlarımız vardır. Bunların dışında kırtasiye bursu, yemek bursu verilmektedir.

IB PROGRAMI NEDİR?

Uluslararası programlar uygulanıyor mu? IB dışında yaşama geçireceğiniz başka bir proje var mı?

Okulumuzda yurtdışı geçerliliği olan ve yurtdışı üniversite kabullerinde büyük avantaj sağlayan  IB Diploma Programı bulunmaktadır. 9.sınıf sonunda uygulanacak sınav ve mülakat ile başvurabilir öğrencilerimiz. 10, 11 ve 12.sınıfın Kasım ayına dek IB sınıflarında farklı bir eğitim vizyonu ve anlayışı ile eğitim verilmektedir.

Alman okulları ile değişim programları ve ortak etkinlikler gerçekleştirdiğimiz PASCH Projesi diğer bir uluslararası programımızdır.

Okulumuzda uygulanan Erasmus programları da vardır. Ayrıca Yes ve Afs programları ile her sene en az 4 öğrencimiz yurtdışında eğitim görmektedir.

OKULUN SOSYAL YAŞAMI

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Okulumuz sosyal etkinlikler, kulüp çalışmaları ve okula özel etkinlikler açısından oldukça aktiftir. Üniversite kampüslerinde yapılacak birçok sosyal-kültürel etkinlik Vefa Lisesi öğrencilerince organize edilmektedir. Boza günü, Rozet Töreni, Kemal Sunal Kültür Sanat Haftası, Mehmet Akif Ersoy Münazara Turnuvası, Reşat Nuri Güntekin Öykü Yarışması, TedX Konuşmaları,   Bahar Çayı, Sporfest, Kariyer günü vb. etkinliklerimiz vardır.

ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Son 17 yılın verilerine yönelik bir üniversite raporu hazırladık. Bu rapor sonucunda öğrencilerimizin en çok kazandığı 5 bölüm:  Tıp (222), Hukuk (162), Endüstri Mühendisliği (109), Makine Mühendisi (104), İşletme (99); en çok tercih edilen devlet üniversiteleri Boğaziçi, Odtü, İtü, İstanbul ve Yıldız Teknik Ünv. Okul öğrencilerimizin yüzde 95’i Sayısal bölümde okumaktadır.

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Dyk kurslar, deneme sınavları ve ek dersler ile Yks sürecinde öğrencilerimizin hazırlık sürecini destekliyoruz. Pdr servisimizce üniversite tanıtımları ve kariyer planlaması konusunda çalışmalar yapılmaktadır.

-Yurtdışı üniversitelere giden öğrenciniz oluyor mu?

Bu yıl ilk kez IB programından mezun verdiğimiz için yurtdışı kabuller konusunda yoğun bir artış olmuştur. 15-20 arası öğrencimiz yurtdışı üniversitelerden kabul almıştır. Kesin kayıt süreci sonucunda daha net bir sayı söylemek mümkün olacaktır. Almanya,İtalya, Abd ve Hollanda’daki üniversitelerden kabuller alınmıştır. Okul rehberlik servisi olarak yurtdışı eğitim danışmanlığı sürecinde öğrencilerimize destek vermekteyiz.

-Neden Vefa Lisesi’ni tercih etmeliler?

Köklü okullarda dayanışma kültürü oluyor. Vefalı olma kültürünü kazanıyorlar. Birçok mezunumuzun iş hayatına atıldığında üniversitesinden önce Vefa Lisesi mezunuyum demeleri de bunun bir göstergesi. Geçmişten geleceğe bilim, sevgi ve hoşgörü ilkelerimiz doğrultusunda 90 yaşında bir mezunumuzun ile 15 yaşındaki bir hazırlık sınıfı öğrencimize rozet töreninde Vefalılık andını öğrettiği bir kültür aktarımı ortamı bulunmaktadır. Vefa Biter Vefa Kalır söylemimizle mezunlarımızın hayatlarında Vefalılık kültürü ile yaşamlarını sürdürdüklerini görmekteyiz.

Okulumuz hem sosyal-kültürel etkinlikler açısından eğlenceli ve dopdolu bir lise hayatı sunarken hem de sizlere ülkenin önde gelen üniversitelerine ulaşabileceğiniz bir başarı sağlıyor.

Okulumuzda fiziksel eğitim alanları açısından yeni kazanımlar bulunmaktadır. İlber Ortaylı Kütüphanesi 30000 kitap kapasitesi ile açılmıştır. 21. Yüzyıl yeterlilikleri atölyesi kurularak bilimsel araştırmalar ve robotik çalışmalarında kullanılmaktadır. Lansman ve gösteri merkezi ile okul içi etkinliklerin sergileneceği özel bir mekan tasarlanmıştır. Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde Proje Fabrikası Kuluçka Merkezi kurularak özgün projelerin üretileceği ve tv-radyo çalışmalarının yapılacağı özgün bir birim tasarlanmıştır. Öğrencilerimiz bu alanlardan faydalanabilir.

Beyoğlu İstiklal Caddesinde Vefalılar Evi açılacak ve öğrencilerimiz buradaki sosyal ve kültürel imkanlardan yararlanabilecektir.

Vefa Lisesi Okul Psikolojik Danışmanı Oğuz Kaygalak

 

03-07-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş