Arama sonuçları

Veli ve öğrenci değil, yayıncılar da tedirgin

Veli ve öğrenci değil, yayıncılar da tedirgin

Veli ve öğrenci değil, yayıncılar da tedirgin. Liseye ve yükseköğretime geçiş sınav sistemlerindeki değişiklikler yalnızca veli ve öğrencileri değil, aynı zamanda sınav kitapları hazırlayan yayıncıları da tedirgin etti. Yayıncılar, TEOG sınavının kaldırılmasının ardından YGS, LYS sınavlarının da kaldırılmasının kitap piyasasındaki sınavlara hazırlık kitaplarının akıbetinin ne olacağı sorusunu akla getirdiğini vurguladı. Yayıncılar program değişikliklerinin yeni kitap ve materyal hazırlanması için yeterli süre tanınmadan açıklanmasının eğitim yayıncılığı yapan firmaların  ellerinde kalan stoklarla büyük bir ekonomik darboğaza girmelerine neden olduğunu açıkladı. 

VELİ VE ÖĞRENCİ DEĞİL, YAYINCILAR DE TEDİRGİN 

Türkiye Yayıncılar Birliği yaptığı açıklamada sektörün içinde bulunduğu durumu anlattı. 
2016 yılı cirosu 3.259 milyon TL olan eğitim yayıncılığının Türkiye’nin toplam yayıncılık sektörü içerisinde yüzde 51.44’lük bir pazar payı bulunuyor. 2017 yılının ilk 8 ayında toplam 270 milyon 295 bin 600 adet bandrol alındığını belirten yayıncılar bu bandrollerin 142 milyon 7 bin 170 adedinin yani yüzde 52.5'inin ders kitapları hariç eğitim yayıncılığına ait olduğunu belirtti. 

Türkiye Yayıncılar Birliği yaptığı açıklamada şöyle dedi: 

100 MİLYONUN ÜZERİNDE KİTAP BASILDI

Eğitim öğretim dönemi başlamadan hemen önce Ağustos 2017’de alınan bandrollerin yüzde 71.7’si yine eğitim yayıncılığına aittir. 3 milyonun üzerinde öğrencinin söz konusu olduğu bir alanda piyasadaki YGS, LYS ve TEOG kitaplarının sayısının 100 milyonun üzerinde olduğu düşünülmektedir, bu kitapların TL karşılığı 2 milyardır. Öğrencilerin bu sınavlara alt sınıflardan itibaren hazırlanmaya başladıkları düşünülecek olursa, yayıncılık sektörünün uğradığı maddi kaybın büyüklüğü daha iyi anlaşılacaktır. 

SINAVLARIN DEĞİŞMESİ ZARAR VERDİ

YGS, LYS, TEOG vb sınavların ve müfredatın sürekli değişmesinden, sistemdeki belirsizliklerden yayıncıların yanı sıra öğrenciler, veliler, öğretmenler ve sektörün önemli paydaşları olan kitapçılar, dağıtımcılar, kağıtçılar ve matbaacılar da zarar görmektedir. Eylül ayında okullar açılmadan önce kitabevleri kitap satışlarına başlamış, raflarını ve depolarını sınava hazırlık kitaplarıyla doldurmuşlardır. Bu alanlardaki ticari belirsizlik ve ani kayıplar  aynı zamanda istihdamı da olumsuz etkileyecektir.

2009 senesinde düzenlenen V. Ulusal Yayın Kongresi’nde de ele alındığı ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileriyle mutabakata varıldığı üzere, eğitim yayıncılarına ani değişikliklerden doğan zararlarını gidermeleri ve yeni kitaplar hazırlayabilmeleri için yeterli süre tanınmalı

 

08-10-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş