Arama sonuçları

Velilere ‘Hukuki yoldan hakkınızı arayın’ diyorlar

Velilere ‘Hukuki yoldan hakkınızı arayın’ diyorlar

Velilere ‘Hukuki yoldan hakkınızı arayın’ diyorlar. Okulların açılmasına sayılı günler kala kapanan okulların velileri ve öğrencileri şaşkın. Velilere okul yöneticileri, ‘Hukuki yoldan hakkınızı arayın’ diyor.

Yeni öğretim yılı 9 Eylül’de başlıyor ama bazı özel okulların velileri, öğrencileri ve öğretmenleri ise deyim yerindeyse ‘ortada kalmış’ durumda.

VELİLERE: 'HUKUKİ YOLDAN HAKKINIZI ARAYIN' DİYORLAR

Ekonomik gerekçelerle okulları kapatan yöneticilerden velilere “hukuki yoldan haklarını aramaları” tavsiyesi geliyor! Sanki bir buzdolabı aldınız ve arızalı çıktı. Eğitimi sadece “ticaret” olarak görenlerin yaklaşımı da bu oluyor.

Oysa bu okulların açılmasına izin verilirken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) fiziki ölçülerine bakılıyor ama mali durumları ile ilgili en ufak bir incelemede bulunmuyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bugün katıldığı bir programda şöyle diyor.

“Açan kurumun yetkinliği,  yatırım sermayesi ile ilgili bazı kriterler getirilecek. Okulların açılabilmesinin bir takım fiziksel şartların dışında da açan kurumun yetkinliği ile ilgili bazı kriterler ve standartlar ile ilgili yönetmelik tamamlanmak üzere.”

Oysa geçen yıl bu yönetmeliğin hazır olduğu açıklanmıştı. O dönemde yaptığımız haberde “Teminat göstermeyenlerin bundan sonra özel okul açmasına izin verilmeyeceği” belirtilmişti. Galiba bu yönetmelik “bir yerde takılıyor” ve bir türlü çıkamıyor.

VELİLER DE ARAŞTIRSAYDI

Bu arada “Veliler de okulları araştırıp, öyle çocuklarını yollasaydı” görüşünü dile getirenler de oluyor.

Nasıl yani?

Bu araştırmayı veli mi yapmalı yoksa açılmasına izin veren bakanlık mı? Velilerin okul kurucularının sermayelerini araştırma, teminat alma hakları mı var? Veli, MEB izinli okula güvenip, kayıt yaptırıyor.

ÖĞRENİM ÜCRETLERİ NE OLACAK?

Gelelim velilere, bir önceki yılın öğrenim ücretini peşin olarak ödeyen bu veliler ödedikleri ücretlerini okullardan alamıyor. Onlar için mahkemeler adres gösteriliyor. Öğrenciler ise daha eğitim hayatının başında bu “tecrübeyi” yaşamak zorunda kalıyor.

Öğretmenlere gelince, kapanan okulların öğretmenleri işsiz kalmış durumda. Aylardır maaş alamayanlar sadece kapanan okulların öğretmenleri de değil. Bazı zincir okullarda da öğretmenler maaşlarını almakta zorluk çekiyor.

 

FRANCHISE SORUMLULUĞU YOK MU?

Bir de franchise olarak ismini veren kurumlar var. İsim bedeli olarak milyonlarca lira ya da ismini kullandırdıkları okulların cirosundan pay alıyorlar. İsmini verdikleri bu okullar kapanınca da “Bizim sorumluluğumuz yok” diyebiliyorlar. Peki bu okullardan “isim hakkı” olarak alınan ücretler hangi “sorumluluk” ile alınıyor?

Tüketici Onursal Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu katıldığı bir programda özel okul kuracaklardan teminat istenmesi gerektiğini söyleyerek, şunları dile getiriyordu:

VELİLERİN YASAL HAKLARI

“Franchise olsa da bir kurumun yaşananlara benim sorumluluğum yok diyemez. Eğitim ticaretin üstünde olmalı. Franchise verdikleri okullar kapanıyor, öğretmen maaşlarını ödemiyor. Öğrenciler ortada, veliler ödedikleri ücretleri geri alamadı. Öğretmen maaşlarını alamadı. Tura götürürken TÜRBAB bile teminat alıyor. Bu franchise veren ünlü markalar yasanın pençesinden kurtulamaz. Ama iyi bilinen eğitim kurumunun böyle davranamaz, o veliler maddi manevi mağdur edilemez.  Veliler de öğretmenler de tüketici derneğine başvurabilir. Tüketici mahkemelerine 8480 T’nin üzerindeki meblağlar için harç ödemeden başvurulabilirler. Ama ilköğretim çağındaki çocukların okullarının kapısında kilit görmesi bile bu çocuklara darbedir.  İsmini kullandıran firmanın tek yaptığı, Twitter’dan engellemek, arayanların karşısına çıkmamak oluyor. Karda nasıl ortaklarsa, zararda da ortaktır. Yargıya gidildiğinde ilk celseyi 6 ay sonraya verilir, 6 ay bilirkişi beklenir, 6 ay bilirkişiye itiraz beklenir. Velinin dava açma hakkı elbette var. Yasal hakları. Eğitim ticaretin üstünde olmalı.

DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİYOR

MEB, franchise sisteminde de düzenleme getirmek zorunda. Milyonlarca lirayı isim hakkı olarak alanların da bu işte bir sorumluluğu olmalı.

ÖĞRENCİSİNİ ALMAK İSTEYENE ZORLUK

Bu arada bazı özel okullardan öğrenim ücretlerini ödeyen ancak çocuklarının kayıtlarını almak isteyenlerde sıkıntı yaşıyor. Bu okullar yönetmelikte “öğrenim gördüğü sürenin ücreti kesilerek, ödeneceğine” ilişkin bir hüküm olmasına rağmen, velilere ödedikleri öğrenim ücreti iade edilmiyor. Bu velilere de ücretlerini geri almalarını istiyorlarsa yargı yoluna gitmeleri söyleniyor.

İşte eğitim yılı bu sıkıntılar ile başlıyor. Üstelik batması beklenen başka okulların da olduğu dile getirilirken, bazı özel okulların velileri, öğretmenleri ve öğrencileri böyle bir endişe ile yeni öğretim yılına giriyor.

 

 

25-08-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş